Ο προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών του ΣΥΛ, Παύλος Νικολάου, μιλά στο Ιnsider για τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις των οικονομικών του υπηρεσιών και αναλύει τα οφέλη για τους καταναλωτές.

Που ανέρχονται σήμερα τα έσοδα και τα έξοδα του ΣΥΛ;

Τα έσοδα του Συμβουλίου από την πώληση νερού και το πάγιο τα τελευταία τρία χρόνια παραμένουν σε σταθερό επίπεδο γύρω στα €28 εκατ. Περί τα μέσα προς το τέλος του έτους 2022 και κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τα υδρευτικά όρια έχουν επεκταθεί συμπεριλαμβάνοντας το Δήμο Λακατάμιας και τις έξι Κοινότητες, Ποταμιά, Αλάμπρα, Αγία Βαρβάρα, Μαθιάτη, Λυθροδόντα και Μάμμαρι. Ως εκ τούτου στο έτος 2022 παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των υποστατικών κατά 20.000 περίπου και τα έσοδα να αυξάνονται στα €28,8 εκατ. συν ακόμα €3 εκατ. από δικαιώματα κυρίως για διαχωρισμό οικοπέδων και κτηριακού εμβαδού. Τα συνολικά έξοδα ανέρχονται σε €28 εκατ. περίπου εκ των οποίων το 64% αφορά το κόστος αγοράς νερού και το 22% το μισθολογικό κόστος.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η καλή διαχείριση της απώλειας νερού η οποία κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Σε συνδυασμό με την νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών και τις στοχευμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες το Συμβούλιο τα τελευταία 3 χρόνια (2020 – 2022) έχει πετύχει πλεονάσματα από τις Λειτουργικές Δραστηριότητες του Συμβουλίου πέραν των €3 εκατ. τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας της εξυπηρέτησης του καταναλωτή προς όλους τους τομείς.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές βελτιώσεις/ αναβαθμίσεις που έγιναν τα τελευταία 4 – 5 χρόνια προς όφελος των καταναλωτών;

Η βελτίωση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών είναι πρωταρχικός στόχος του Συμβουλίου και βρίσκεται ανελλιπώς στην ημερήσια του ατζέντα. Τα τελευταία 3-4 χρόνια οι βελτιώσεις διαδικασιών και οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις προς όλους τους τομείς των οικονομικών υπηρεσιών τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ενδεικτικά να αναφέρω τα σημαντικότερα μας επιτεύγματα που ήταν:

-Η ψηφιοποίηση των λογαριασμών έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Από 11.000 ψηφιοποιημένους λογαριασμούς που είχαμε στις αρχές του 2021, σήμερα βρισκόμαστε στις 125.000 περίπου ή ποσοστό 87% των συνολικών καταναλωτών.

-Η δημιουργία της κατ’ ευθείας και άμεσης επικοινωνίας με τους καταναλωτές μέσω της διάθεσης του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου και του αριθμού κινητού τηλεφώνου.

-Η χρήση της εφαρμογής τηλεφώνου (mobile application) μέσω της οποίας προσφέρεται εκτεταμένο πακέτο εξυπηρέτησης. Μπορούν να καταχωρηθούν τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του καταναλωτή με αποτέλεσμα η πληρωμή του λογαριασμού να γίνεται κυριολεκτικά με ένα κλικ.

-Η αποστολή λογαριασμού υδροληψίας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ενημέρωση με μήνυμα sms.

-Προσφέρεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής συσσωρευμένων οφειλών μέσω μηνιαίων δόσεων, χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να επισκέπτεται τα γραφεία του Συμβουλίου. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται σε καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν πραγματικά σοβαρά οικονομικά ή/και υγείας προβλήματα.

-Οι εργασίες αποκοπών και επανασυνδέσεων διεξάγονται σε πραγματικό χρόνο (Real

Time).

-Η διαδικασία των αιτημάτων καταναλωτών για ύδρευση σε νέα υποστατικά έχει επίσης αυτοματοποιηθεί με αποτέλεσμα την ταχύτερη εξυπηρέτηση και την άμεση ενημέρωση τους με ηλεκτρονικά μέσα για το κόστος των εργασιών και άλλες πληροφορίες. Η δε ηλεκτρονική διαχείριση/υπολογισμός των δικαιωμάτων εξοικονομεί εκατοντάδες εργατοώρες το χρόνο.

-Η ηλεκτρονική διαχείριση των 1.500 περίπου ετήσιων αιτημάτων μειώσεων λογαριασμών λόγω διαρροών, έχει επιφέρει δραματική βελτίωση στο χρόνο ανταπόκρισης του Συμβουλίου προς τους καταναλωτές και είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 2.000 – 3.000 περίπου εργατοωρών το χρόνο.

-Όλες οι διαδικασίες στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών του Συμβουλίου έχουν αυτοματοποιηθεί. Η ετοιμασία του προσωρινού λογαριασμού προς εξόφληση, οι μεταβιβάσεις σε νέους καταναλωτές, η κατάθεση εγγυήσεων και άλλες συναλλαγές γίνονται αποτελεσματικά και γρήγορα.

-Οι καταναλωτές μέσω Viber μπορούν να στέλνουν ενημερώσεις για τις καταναλώσεις των μετρητών τους στις περιπτώσεις εκείνες που η καταγραφή δεν έχει διεκπεραιωθεί λόγω αδυναμίας λήψης της μέτρησης.

-Το σύστημα διαχείρισης της δημιουργίας και αποστολής των λογαριασμών έτυχε καθολικής αναβάθμισης με αποτέλεσμα οι Λειτουργοί του Συμβουλίου να είναι σε θέση να παρέχουν άμεσα εκτεταμένες πληροφορίες σε ερωτήματα των καταναλωτών.

-Η αυτοματοποίηση της διαδικασία διαχείρισης των εντολών αντικατάστασης των μετρητών για σκοπούς συντήρησης και μείωσης του ατιμολόγητου, έχει δώσει τη δυνατότητα στο υφιστάμενο προσωπικό να τριπλασιάσει την παραγωγικότητα του. Χαρακτηριστικά η εκτέλεση των εντολών έχει αυξηθεί από 6.000 το χρόνο σε πέραν των 18.000.

-Οι συσκευές καταγραφών έχουν αντικατασταθεί με νέες τελευταίας τεχνολογίας οι οποίες μέσω της τεχνολογίας 4G είναι σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο διαχείρισης των λογαριασμών. Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται άμεσα, μέσω μηνύματος sms, για τυχόν υπερκαταναλώσεις κατά το σημείο λήψης της μέτρησης.

-Οι εντολές εργασιών προς τους καταγραφείς και η ανταπόκριση τους γίνεται άμεσα και γρήγορα και το ηλεκτρονικό σύστημα είναι ενημερωμένο σε πραγματικό χρόνο.

-Τα λογισμικά προγράμματα διαχείρισης των υλικών αποθήκης, μισθολογίου, περιουσιακών στοιχείων και λογιστηρίου έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονα λογισμικά τα οποία έχουν ενοποιηθεί μεταξύ τους (interface) με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση εκατοντάδων εργατοωρών. Οι προμηθευτές του Συμβουλίου πληρώνονται κυρίως με ηλεκτρονικά μέσα και σε βάθος χρόνου ο στόχος είναι η δραματική μείωση της χρήσης μετρητών και επιταγών.

-Βρίσκεται υπό εξέλιξη η δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα παραχωρηθούν κωδικοί στους καταναλωτές. Θα τους δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς υδροληψίας τους παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων εξ’ αποστάσεως. Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα δώσει τη δυνατότητα να παρέχονται πληροφορίες και στατιστικές για την κατανάλωση νερού σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, το Συμβούλιο βρίσκεται επίσης στη διαδικασία της δημιουργίας προγραμμάτων για την ηλεκτρονική διαχείριση των τεχνικών εργασιών με τη χρήση tablets στα οποία θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση οι ώρες εργασίας του προσωπικού, τα υλικά και υπηρεσίες που χρησιμοποιήθηκαν. Ως εκ τούτου θα υπολογίζονται αυτόματα το εργατικό κόστος ανά εργασία , τα επιδόματα κλπ και θα γίνεται άμεση ενημέρωση των αποθεμάτων υλικών, του μισθολογίου και των εγγραφών στο Λογιστήριο.

Πόσες αιτήσεις διαχειρίζεστε ετησίως σε σχέση με αιτήματα για μειώσεις στους λογαριασμούς;

Ο αριθμός των αιτημάτων για τις μειώσεις των λογαριασμών λόγω διαρροών ανέρχεται στα 1.500 περίπου το χρόνο και το ετήσιο κόστος μείωσης στις €200.000 το οποίο επωφελούνται καταναλωτές οι οποίοι παρουσίασαν σοβαρό πρόβλημα υπερχρέωσης η οποία δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα.

Τα περιστατικά αυτά αφορούν συνήθως υπόγειες διαρροές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν εύλογα αντιληπτές.