Μια μοναδική ευκαιρία, να ακούσουν από τον ίδιο τον Πάνα, ο οποίος λατρεύτηκε ως Θεός, την ιστορία του στην Κύπρο έχουν όσοι επισκεφθούν το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο στην Αθηένου. Το ομιλών αγαλματίδιο, είναι η καινούρια προσθήκη στην καινοτόμο πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λάρνακας, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και το Υφυπουργείο Τουρισμού

Ο Κύπριος Πάνας, ξεχωρίζει από τον τραγοπόδαρο Πάνα, που εμφανίζεται στην Αρκαδία τον 7π.Χ αιώνα, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία. Όπως αφηγείται ο «ίδιος», στην Αθηένου απεικονίζεται με προβιά, μυτερά αυτιά και συνήθως με ανθρώπινα πόδια. Ωστόσο και στην Κύπρο κρατά το αγαπημένο του όργανο, τη σύριγγα, του αρέσει το γλέντι και τα «πάθη της σάρκας», όπως λέει. 

Όπως αναφέρει στον «Φ» η λειτουργός της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου, ο Κύπριος Πάνας, όπως διαπιστώθηκε από τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Αθηένου, διαφέρει από αυτόν της Αρκαδίας. 

«Η αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή «Μαλλούρα», με επικεφαλής τον καθηγητή αρχαιολογίας δρα Μιχάλη Τουμάζου, βρήκε τόσα πολλά γλυπτά του Κύπριου Πάνα, που τον ονόμασαν χαριτολογώντας “πανδαιμόνιο”. O δρ Τουμάζου, έχει χαρίσει και τη φωνή του στην αγγλόφωνη αφήγηση της ιστορίας του Κύπριου Πάνα. Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, είναι να δίνει τη φωνή του σε κάθε άγαλμα, κάποιο πρόσωπο που έχει έμμεση σχέση μαζί του». 

Το πρωτότυπο πρόγραμμα «Larnaka Story Telling Statues» εφαρμόστηκε το 2020, δίνοντας αρχικά φωνή στον φιλόσοφο Ζήνωνα τον Κιτιέα στην πλατεία Ευρώπης, στον στρατηγό Κίμωνα στις Φοινικούδες, στον γιατρό Απολλώνιο τον Κιτιέα στην πλατεία Ακροπόλεως, στον ζωγράφο Μιχαήλ Κάσιαλο στο κέντρο της πόλης και στον Λέοντα της Βενετίας, που βρίσκεται κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο.  

Το εγχείρημα είχε μεγάλη ανταπόκριση και έτσι αποφασίστηκε όπως επεκταθεί σε μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη την επαρχία της Λάρνακας, με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της. Έτσι άρχισαν να «μιλούν» το σταυρόσχημο ειδώλιο στο Μουσείο Πιερίδη, ο Ιπποκράτης στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, ο Λέοντας ο Σοφός στον ναό του Αγίου Λαζάρου, το μνημείο της Αρμένικης Γενοκτονίας στις Φοινικούδες, τα αγάλματα της Ειρήνης και του Τεύκρου Ανθία στον Δημοτικό Κήπο Λάρνακας, το άγαλμα του Μακαρίου του Γ’ στην Ακρόπολη, το γλυπτό της Σόφη Καμπόν στην πλατεία Καλογραιών και η Καλλιπάτειρα στα Περβόλια. 

Η εφαρμογή λειτουργεί μέσω κινητών τηλεφώνων με τη σάρωση του κωδικού ταχείας απόκρισης (QR Code) που υπάρχει στις πινακίδες των αγαλμάτων. Σαρώνοντας τον κωδικό οι επισκέπτες, δέχονται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο αρχίζει να διηγείται την ιστορία του και τη σύνδεσή του με τη Λάρνακα. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πήρε το χρυσό στα παγκύπρια βραβεία τουρισμού για το έτος 2021. Η ΕΤΑΠ, όπως σημειώνει η κ. Παύλου, πάντοτε επιδιώκει την εφαρμογή δράσεων ποιοτικής ευρηματικότητας και πρωτοποριακών ενεργειών, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη, με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας. 

«Πρόκειται για μια προσπάθεια που εντάσσεται στα πλαίσια της ευρύτερης ψηφιακής αναβάθμισης που εφαρμόζει η ΕΤΑΠ Λάρνακας, μεταξύ των οποίων τα εικονικά μουσεία και οι τρισδιάστατες εικονικές αναστηλώσεις αρχαιολογικών χώρων», εξήγησε η κ. Παύλου, η οποία συμπλήρωσε: «Πέρσι έγινε εικονική αναστήλωση του λιμανιού του αρχαίου Κιτίου και φέτος θα κάνουμε το ίδιο με τον νεολιθικό οικισμό Καλαβασού, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος αυτού του έτους».