Στην πρωτεύουσα Λευκωσία στα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία εξελίσσεται σταδιακά στο μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού, μάς μεταφέρει νοερά διάλεξη του ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου, την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο.

Η διάλεξη με τίτλο «Οι μεγαλέμποροι της Λευκωσίας στις πρώτες δεκαετίες της Αγγλοκρατίας: από τον Ιωάννη Ευαγγελίδη στον Κώστα Χριστοδούλου» είναι η 2η της σειράς τεσσάρων διαλέξεων αφιερωμένων στη μνήμη του Κωστάκη Αιμιλιανίδη που διοργανώνει το Λεβέντειο και ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Μουσείου και της Λεβεντείου Πινακοθήκης προς τιμή του προέδρου του Συνδέσμου για περισσότερο από 20 χρόνια.

Ο ομιλητής, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αγγίζει τον τομέα της ανάπτυξης του εμπορίου και ειδικότερα τις προσωπικότητες που ξεχώριζαν στο τέλος της οθωμανικής περιόδου, όπως ο Ιωάννης Ευαγγελίδης (1818-1897) και οι γαμπροί του Ιωάννης Μ. Ζαχαριάδης (;-1908) και Χριστόδουλος Σεβέρης (1834-1900). Αυτούς διαδέχθηκε με κύκλο εργασιών σε παγκύπριο και διεθνές δίκτυο εμπορικών σχέσεων ο Κώστας Χριστοδούλου (1878-1972).

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διάλεξη που, όπως αναφέρει ο Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, θα παρουσιάσει γνωστές αλλά και πολλές άγνωστες πτυχές για τους σημαντικότερους εμπόρους της Λευκωσίας κατά την περίοδο 1878-1939, ενώ θα αναλυθούν και οι κύριες οικονομικές τους δραστηριότητες. Παράλληλα, εστιάζοντας στην περίπτωση του Κώστα Χριστοδούλου, και με βάση το αρχείο του, επιχειρείται να σκιαγραφηθεί η συνολική δημόσια παρουσία του στη Λευκωσία και η φιλανθρωπική, εκπαιδευτική και εθνική του δράση.

Η θεματική των διαλέξεων επικεντρώνεται στην πολυδιάστατη περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878-1960), μια θεματική που συνδέεται άμεσα με τη νέα ανακαινισμένη Αίθουσα Αγγλοκρατίας του Μουσείου, η οποία άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό τον Ιανουάριο του 2024.

Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για τη διάλεξη και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, συστήνεται η έγκαιρη κράτηση θέσεων τηλεφωνικώς (+357 22661475) ή μέσω email ([email protected]).