Με μια τολμηρή νέα παραγωγή της «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, με πρωταγωνίστρια την ανερχόμενη Ρωσίδα μεσόφωνο Αϊγκούλ Αχμέτσινα, συνεχίζεται το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ριάλτο η σεζόν «Met: Live in HD 2023–24».

Η παραγωγή της σπουδαίας Αγγλίδας σκηνοθέτριας Κάρι Κράκνελ φέρνει στο προσκήνιο την Κάρμεν με την υπογραφή της, έχοντας ως πρωταγωνίστρια την 27χρονη μέτζο-σοπράνο, η οποία αποτελεί τη νεαρότερη πρωταγωνίστρια στην ιστορία της Metropolitan Opera.

Στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στην Met, Κάρι Κράκνελ αναζωογονεί την κλασική ιστορία του θανατηφόρου πάθους με μια νέα σκηνοθεσία που μεταφέρει τη δράση στη σύγχρονη εποχή και εξερευνά θέματα που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά σήμερα: βία, καταπίεση εργασιακών δομών και η επιθυμία να ξεπεραστούν κοινωνικά όρια.

Η γεννημένη το 1996 Αϊγκούλ Αχμέτσινα αναφέρθηκε το 2018 ως η νεότερη καλλιτέχνης που έλαβε τον τίτλο ρόλου στο Royal Opera House του Λονδίνου, σε ηλικία μόλις 21 ετών.

Ο διάσημος Πολωνός τενόρος Πιοτρ Μπετσάλα πρωταγωνιστεί επίσης ως ο εραστής της Κάρμεν, Δον Χοσέ, δίπλα στη σοπράνο Έιντζελ Μπλου ως πιστή Μικαέλα και τον μπάσο-βαρύτονο Κάιλ Κέτελσεν ως ταυρομάχος Εσκαμίγιο.

Ο μαέστρος Ντανιέλε Ρουστιόνι διευθύνει την αξέχαστη μουσική του Μπιζέ, περιλαμβάνοντας κάποιες από τις πιο διάσημες άριες στην ιστορία της όπερας, όπως η «Habanera» και το «Toreador Song».

Η Washington Post έγραψε για την Κάρμεν της Αχμέτσινα για μια «ανυποχώρητη φυσικότητα που δεν επενέβαινε ποτέ στο τραγούδι της», ενώ το The New Yorker πρόσθετε ότι η νεαρή μέτζο-σοπράνο φέρνει μια φρέσκια, άγρια ενέργεια.

Η Κάρι Κράκνελ, που κάνει επίσης το ντεμπούτο της στην Met, έχει να επιδείξει μια συνεπή παρουσία στο βρετανικό θέατρο, με σημείο αναφοράς απλές παραγωγές με αρχαίες ελληνικές τραγωδίες.

  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 7.55μ.μ. rialto.com.cy 77777745

Η σεζόν Live in HD 2023–24 συνεχίζεται με τις όπερες «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι (16 Μαρτίου), «Madama Butterfly» του Πουτσίνι (11 Μαΐου), «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Γκουνό (14 Σεπτεμβρίου) και «Το Χελιδόνι» του Πουτσίνι (28 Σεπτεμβρίου). Όλες οι παραστάσεις θα είναι Σάββατα απογευματινές, μεταδίδονται ζωντανά από τη σκηνή του Met.