Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου ανοίγει αυλαία τη Δευτέρα 29 Απριλίου, προβάλλοντας το έργο διεθνών και καταξιωμένων σκηνοθετών . 

Την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Καλλιτέχνες εν κινήσει: αλλάζοντας τόπο διαμονής, επανακαθορίζοντας την τέχνη, προάγοντας την ιδέα της αλλαγής» με τη συμμετοχή σκηνοθετών και καλλιτεχνών, οι οποίοι θα συζητήσουν τον ρόλο και τη θέση των καλλιτεχνών του θεάτρου σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Οι καλλιτέχνες, από τη φύση τους, τείνουν να είναι διαρκώς εν κινήσει: έχουν την ανάγκη να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και να παραμένουν ανοιχτοί στις ευκαιρίες που προσφέρονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Ωστόσο, για πολλούς, η μετανάστευση και η επανεγκατάσταση γίνονται ακούσια, συμβαίνουν παρά τη θέλησή τους. 

Αυτό συνέβη σε πολλούς καλλιτέχνες τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας των πολέμων στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Στη συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί στις 29 Απριλίου στις 3μ.μ. στο Παττίχειο Θέατρο στη Λεμεσό καλλιτέχνες του θεάτρου, σκηνοθέτες και παραγωγοί θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα του να είσαι καλλιτέχνης εν κινήσει. Κάποιοι από αυτούς έχουν βιώσει την εμπειρία της καλλιτεχνικής μετανάστευσης και  κάποιοι έχουν την εμπειρία της  καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εξωτερικό.

Πώς η διέλευση των συνόρων μπορεί να επηρεάσει την καλλιτεχνική δημιουργία και την καλλιτεχνική ταυτότητα; Μπορεί η αναγκαστική μετανάστευση να θεωρηθεί ως ευκαιρία να διευρύνουμε τα όρια της τέχνης και να προάγουμε κοινωνική αλλαγή; Πώς χτίζουμε καλλιτεχνικές κοινότητες όταν υπάρχει πιθανότητα ο τόπος διαμονής να αλλάξει ξαφνικά; Πώς μπορεί η αλλαγή του τόπου διαμονής να επηρεάσει το έργο ενός καλλιτέχνη, το δημιουργικό του όραμα, την αίσθηση της ταυτότητάς του;

Τη συζήτηση συντονίζει η Μαρία Ιόλη Καρολίδου, σκηνοθέτρια και μεταφράστρια θεατρικών έργων.

Στο πάνελ συμμετέχουν οι:

  • Αλεξάντερ Βάινσταϊν (Κύπρος) – Ιδρυτής του CITF, θεατρικός και κινηματογραφικός παραγωγός, Διευθυντής της Θεατρικής Ακαδημίας, υπότροφος Fulbright, σύμβουλος του IETM και Επικεφαλής  του Part Academy, ο οποίος κατοικεί στην Κύπρο.
  • Γεχεζκέλ Λαζάροβ (Ισραήλ) – Καλλιτεχνικός διευθυντής του CITF, Επικεφαλής του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών στο Kibbutzim College of Education and the Arts, διαθεματικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, απόφοιτος θεατρικών σπουδών από το London Actors Center και πρώην χορευτής στο σχήμα Batsheva Dance Company.
  • Εβγένι Κουλάγκιν (Γερμανία) – σκηνοθέτης και χορογράφος της ομάδας Kirill & Friends με έδρα το Βερολίνο, η οποία έχει δημιουργηθεί  από τον βραβευμένο στο Φεστιβάλ των Καννών σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου Κίριλ Σερεμπρένικοφ.
  • Πάρις Ερωτοκρίτου (Κύπρος)– Σκηνοθέτης, του οποίου η δουλειά  επικεντρώνεται στην σύγχρονη διασκευή κλασικών  κειμένων και στη δημιουργία έργων με έντονη κοινωνική, σατιρική και πολιτική αιχμή, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ομάδας «Fresh Target Theatre Ensemble».
  • Μαρία Κυριάκου (Κύπρος) – Σκηνοθέτρια.
  • Μαρία Χαμάλη (Κύπρος) – Θεατρική κριτικός, ακαδημαϊκός & ερευνήτρια στις Θεατρικές Σπουδές.