«Πορεία στην Κύπρο – Από Ανατολή ως Δύση» τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Τουρκοκύπριου Γιάλτσιν και του Ελληνοκύπριου Σταύρου που θα προβληθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας στις 22 Σεπτεμβρίου στις 5μ.μ.  

Το ντοκιμαντέρ καλύπτει την πορεία των δυο φίλων που είχαν πραγματοποιήσει μέσα σε 16 ημέρες από το ανατολικότερο σημείο της Κύπρου, το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, μέχρι την Πέτρα του Ρωμιού στην Δύση, για περίπου 400 χιλιόμετρα. Είχαν μαζί τους μια μικρή ομάδα που κινηματογραφούσε την υπέροχη αυτή πορεία. Είχαν μοιραστεί προσωπικές ιστορίες για την οικογένειά τους, για φίλους, και είχανε άτομα που συμμετείχαν εν μέρει μαζί τους απ’όλα τα μέρη της Κύπρου.

Στο ντοκιμαντέρ υπάρχουν ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές, μια συγκινητική συνέντευξη από την δημοσιογράφο Σεβγκιούλ και συγγενείς αγνοουμένων. Στην ταινία υπάρχουν συναρπαστικά στιγμιότυπα από τα βουνά, τη θάλασσα και την αρχιτεκτονική του τόπου μας.

Ο Γιάλτσιν και ο Σταύρος αναζήτησαν παλιές ιστορίες για τους μύθους της Ρήγαινας. Το αποκορύφωμα ίσως ήταν όταν διέσχισαν το οδόφραγμα της οδού Λήδρας όπου αποθεώθηκαν από εκατοντάδες ανθρώπους. Εργάστηκαν σκληρά για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ για να είναι διαθέσιμο στις τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά και Αγγλικά. Ακούμπησαν ευαίσθητα σημεία της Κυπριακής πραγματικότητας και έκαναν μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν όσο το δυνατό περισσότερο αντικειμενικοί.

Η χρηματοδότηση προήλθε κυρίως από δικά τους προσωπικά έξοδα, καθώς και την υποστήριξη φίλων και συγγενών. Δεν έλαβαν καμία βοήθεια από πολιτικά κόμματα ή οργανώσεις και κυβερνήσεις . Σκοπός τους είναι να ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση και να αγωνιστούν για την επανένωση της πατρίδας μας. Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει στα Ελληνικά, Τουρκικά και Αγγλικά.