Τη σειρά οικογενειακών συναυλιών με το έργο του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο Λύκος» επαναφέρει τον Φεβρουάριο, για πέντε συνολικά παραστάσεις, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Φράνσις Νεκτάριος Γκάυ και την ιστορία αφηγείται ο ηθοποιός Πέτρος Γιωρκάτζης.

Ο Ρώσος συνθέτης μάς χάρισε την ξεχωριστή μουσική ιστορία την οποία «διηγούνται» μουσικά τα όργανα της ορχήστρας, αντιπροσωπεύοντας τους πρωταγωνιστές της: τον μικρό Πέτρο, ένα πουλί, μια πάπια, μια γάτα, τον παππού αλλά και ένα λύκο που παραμονεύει κρυμμένος στο δάσος.

Ελάτε λοιπόν να γνωρίσετε από κοντά τα χαρούμενα και αγέρωχα έγχορδα, το φλάουτο που τιτιβίζει, το όμποε που γλυστρά στο νερό, το κλαρινέτο που πηδά ανάλαφρα στο χορτάρι, το φαγκότο που βαδίζει αργά συνοφρυωμένο, τα απειλητικά κόρνα και τα τύμπανα που εκπυρσοκροτούν.

Συναυλίες

  • Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, 6.30μ.μ. &  Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 5μ.μ. cyso.interticket.com
  • Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, 5μ.μ. cyso.interticket.com
  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, 5μ.μ. rialto.com.cy
  • Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, 6μ.μ. cyso.interticket.com

«Ο Πέτρος και ο λύκος», έργο 67

Η μουσική ιστορία «Ο Πέτρος και ο λύκος» γράφτηκε το 1936 από τον Ρώσο συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), έναν από τους σημαντικότερους Ρώσους συνθέτες του 20ου αιώνα. Η δημιουργία της προέκυψε όταν η διευθύντρια του Κεντρικού Παιδικού Θεάτρου της Μόσχας Νατάλια Σατς ανέθεσε στον συνθέτη να γράψει μια συμφωνία για παιδιά με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά τα βασικά μουσικά όργανα μιας συμφωνικής ορχήστρας.

Το «συμφωνικό αυτό παραμύθι για παιδιά» όπως το περιγράφει ο ίδιος ο συνθέτης, γράφτηκε αρχικά για πιάνο. Μόλις εννιά μέρες αργότερα, ο Προκόφιεφ το ενορχήστρωσε για συμφωνική ορχήστρα.

Αρχικά το κείμενο έγραψε η Αντονίνα Σακόνσκαγια, δημοφιλής συγγραφέας παραμυθιών, το οποίο όμως δεν ικανοποίησε τον Προκόφιεφ. Προχώρησε λοιπόν στο να γράψει ο ίδιος την αφήγηση της ιστορίας.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1936 στο Κονσερβατόριο της Μόσχα σε μία συναυλία για παιδιά, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Σεργκέι Προκόφιεφ. Λιγότερο από 2 χρόνια αργότερα παίχτηκε στη Βοστόνη από τη Συμφωνική της Βοστόνης υπό τη διεύθυνση και πάλιν του συνθέτη.

Από τότε, το μουσικό αυτό παραμύθι ταξίδευσε σε όλο τον κόσμο και θεωρείται πια κλασικό. Πρόκειται για γοητευτική, πολύ παραστατική μουσική η οποία συνδυάζεται και δένει υπέροχα με την αφήγηση ώστε να αναπαραστήσει τον κάθε χαρακτήρα του κάθε πρωταγωνιστή, τις διαθέσεις (αγωνία, φόβος, χαρά) και την κίνηση και τη δράση (κίνηση νερού, περπάτημα Πέτρου, περπάτημα γάτας) μέσα στην ιστορία.