Η έκθεση με τίτλο «Origins» φιλοξενεί από την Παρασκευή 19 Απριλίου έργα ζωγραφικής του Στας Παράσκος, του Αιμιλίου Κουτσοφίδη και της Μαργαρίτας Παράσκου στο Minthis Resort, στην Τσάδα. 

Πρόκειται για μια τριγενεαλογική έκθεση, με καλλιτέχνες όλους από την ίδια οικογένεια.

«Αλλά είμαστε συνδεδεμένοι περισσότερο από το γεγονός ότι είμαστε όλοι από την ίδια οικογένεια. Είμαστε συνδεδεμένοι μέσω της Κύπρου. Για όλους μας, η Κύπρος είναι η προέλευσή μας» σημειώνει η Μαργαρίτα Παράσκου, Διευθύντρια του Κυπριακού Κολλεγίου Τεχνών. «Ο Στας και ο Αιμίλιος γεννήθηκαν και οι δύο στην Κύπρο και, αν και εγώ γεννήθηκα στην Αγγλία, επέστρεψα στην Κύπρο πριν από πάνω από 40 χρόνια και ζω εδώ από τότε. Για όλους μας, αυτή είναι πραγματικά η πατρίδα μας» αναφέρει.

» Αλλά τι εννοούμε με αυτή τη λέξη «πατρίδα»; Η πατρίδα μπορεί να σημαίνει ένα σπίτι για να ζήσεις, φυσικά, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ένα σπίτι δεν είναι το ίδιο με μια πατρίδα. Η πατρίδα σημαίνει κάτι περισσότερο. Σημαίνει μια σύνδεση, η οποία μπορεί να είναι συναισθηματική, ψυχολογική και πολιτισμική. Για να δανειστώ μια φράση από την καλλιτέχνιδα Bracha Ettinger, υπάρχει μια «Matrixial» σχέση μεταξύ κάθε ενός από τους τρεις καλλιτέχνες σ’ αυτήν την πατρίδα που αποκαλούμε Κύπρο.

» Αυτό σημαίνει ότι σχετιζόμαστε με την Κύπρο σαν να είμαστε σε έναν πίνακα όπου τα μυαλά, τα πνεύματα και τα σώματά μας είναι υφαμένα στο ύφασμα του νησιού, σαν τον ιστό και τον πηνίκο που συνθέτουν το πολύπλοκο σχέδιο ενός χαλιού. Η Κύπρος εισέρχεται στα σώματά μας μέσω των αισθήσεών μας, των πραγμάτων που βλέπουμε και ακούμε, των πραγμάτων που μυρίζουμε και γευόμαστε, καθώς και των πραγμάτων που αγγίζουμε και που μας αγγίζουν. 

«Κάποιες από αυτές τις αισθήσεις είναι πιθανώς γνωστές σε όλους μας, στην εικόνα του τοπίου, στον ήχο της μουσικής, στη γεύση του φαγητού και στη μυρωδιά των βοτάνων που αναπτύσσονται στα βουνά.  Άλλες είναι πιο προσωπικές για κάθε έναν από τους καλλιτέχνες που εκθέτουν εδώ, από τις αναμνήσεις της ζωής στα παλιά χωριά έως την εμπειρία της ανατροφής στη σύγχρονη Κύπρο και, στη δική μου τέχνη, στη μυθολογία και τα παραμύθια της Κύπρου, που αγαπώ τόσο. 

»Αυτά αποτελούν τον ιστό στον οποίο είμαστε υφαμένοι, και αυτά είναι τα αποκαλυπτικά μας».

Η Μαργαρίτα Παράσκου είναι η Διευθύντρια του Κυπριακού Κολλεγίου Τεχνών

Πάφος, Minthis Resort, Τσάδα (26842000). 19 Απριλίου – 15 Ιουνίου 2024