Τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου με τίτλο «Shadows and Beyond» παρουσιάζει από την Τετάρτη 8 Μαΐου το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.

Πρόκειται για μια σειρά έργων και μιας εγκατάστασης στον υπόγειο χώρο της γκαλερί από χειροποίητο χαρτί με εκτυπώσεις φωτογραφιών που απεικονίζουν την ανθρώπινη φιγούρα όπως εμφανίζεται παραμορφωμένη από την ίδια της τη σκιά.

Σε ένα κόσμο όπου όλα κινούνται μεταξύ του φωτός και της σκιάς, της ζωής και της ανατροπής σε μια καθημερινότητα που μοιάζει με πεδίο μάχης για τον καθένα μας που καλείται να κάνει τις επιλογές του, οι σκιές της Ευδοκίας Κύρκου μας προσκαλούν να γνωρίσουμε τη μυστηριακή και ενδιαφέρουσα πλευρά τους.

«Στα έργα μου με απασχολεί  το παιγνίδι του φωτός με τις σκιές και η ιδέα της ζωής» σημειώνει η εικαστικός για τη νέα της δουλειά. Μου αρέσει να φωτογραφίζω τη σκιά. Στο φωτογραφικό φακό ‘αιχμαλωτίζω’ την παραμόρφωση της ανθρώπινης φιγούρας που προκαλείται από στη σκιά, όπου εκτυπώνω στο χειροποίητο χαρτί μου. Η κλωστή είναι το βασικό είδος γραφής μου που συμβολίζει το νήμα της ζωής. Άλλοτε χρησιμοποιείται σαν ράμμα στην επιφάνεια των χειροποίητων χαρτιών και άλλοτε σαν ένα είδος ψυχογραφήματος».

Η Ευδοκία Κύρκου γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε Γραφιστική στο Πανεπιστήμιο Frederick και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα Φωτογραφίας στη Σχολή ESP Αθηνών. Είναι απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (2005 – 2010) με πτυχίο στη Ζωγραφική. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα Χαρακτικής, Φωτογραφίας και Σκηνογραφίας.

Έχει παρουσιάσει τη 2η ατομική έκθεση της με τίτλο «Overturn», στην Art Appel Gallery στην Αθήνα (2021). H πρώτη ατομική έκθεση της παρουσιάστηκε στα πλαίσια του «Window Project» στη Gallery Penintaplinena στην Κύπρο (2013). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Αλβανία και Ιταλία.

Η εγκατάστασή της «Is this the life we really want? Ι» παρουσιάστηκε διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Torrance Art Museum, ΗΠΑ (2021). Συμμετείχε στην ομαδική έκθεση «Σχέδιο Σωτηρία» που έχει καταγραφεί στο ομώνυμο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη (2011). Έργα της ανήκουν σειδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

  • Λευκωσία, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος (22766117). Εγκαίνια: 7μ.μ. Μέχρι 31 Μαΐου (Τετάρτη- Παρασκευή 4μ.μ.– 7μ.μ. Σάββατο 11π.μ. – 1μ.μ.)