Με μουσική βραδιά από το Σύγχρονο Πιάνο Τρίο συνεχίζεται τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου το 26o Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Σύγχρονο Πιάνο Τρίο, που αποτελείται από τρεις καταξιωµένους και έµπειρους Κύπριους ερµηνευτές της κλασικής, αλλά και της σύγχρονης «σοβαρής» µουσικής, παρουσιάζει έργα για πιάνο τρίο των Άλφρεντ Σνίτκε (1934- 98) και Άστορ Πιατσόλα (1921- 92).

Το σχήμα αποτελείται από τους Μιράντα Παπανεοκλέους (βιολοντσέλο), Νίκο Πίττα (βιολί) και Δροσοσταλίδα Μωραΐτη (πιάνο).

Το Piano Trio του Άλφρεντ Σνίτκε γράφτηκε το 1992 και είναι αφιερωµένο στον γιατρό που έσωσε δύο φορές τη ζωή του συνθέτη µετά από εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγµατα του πολυστυλισµού, της µοναδικής αυτής τεχνικής που εφηύρε ο Σνίτκε , η οποία συνδυάζει αναφορές από τον Άλμπαν Μπεργκ, τον Γκούσταβ Μάλερ και τον Φραντς Σούμπερτ, καθώς και πρωτότυπο υλικό από τον συνθέτη.

Ο Αργεντίνος βασιλιάς του ταγκό, ο Άστορ Πιατσόλα έγραψε τις Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες µεταξύ 1965-70, αρχικά ως ξεχωριστά κοµµάτια. Ο συνθέτης ανακάλυψε το δικό του, προσωπικό ύφος µετά από την προτροπή της καθηγήτριάς του, της µεγάλης Νάντια Μπουλανζέ, να ενσωµατώσει στη µουσική του τις αργεντίνικες ρίζες του. Έτσι εδραίωσε το µοναδικό Tango Nuevo, ένα κράµα παραδοσιακού ταγκό µε έντονα στοιχεία τζαζ, αλλά και κλασικής µουσικής.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα µουσικό συναπάντηµα δύο συνθετών που διέπρεψαν και έγραψαν στην ίδια περίοδο, αλλά όσο κοντά είναι χρονολογικά, τόσο µακριά είναι από άποψη περιεχοµένου, τεχνικής και αποτελέσµατος.

  • Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, 8.30μ.μ. 22894531