Την ατομική έκθεση της Κύπριας καλλιτέχνιδος Δανάης Πάτσαλου με τίτλο «Unknown Acquainted Home» παρουσιάζει από τις 20 Οκτωβρίου, η Edit Gallery, στη Λεμεσό. 

Η δουλειά της περιστρέφεται γύρω από τη βαθιά σύνδεση μεταξύ της φύσης, της ταυτότητας και του κυπριακού τοπίου. Μέσα από τα υποβλητικά της έργα τα οποία περιλαμβάνουν σχέδιο, ζωγραφική και γλυπτική, η καλλιτέχνης αποκαλύπτει τα κρυφα νοήματα των φυσικών τοπίων και των αρχιτεκτονικών μοτίβων που διαμορφώνουν τον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης διοργανώνονται στο πλαίσιο του Limassol Art Walks.

Στον πυρήνα της πρώτης ατομικής έκθεσης της Πάτσαλου ‘Unknown Acquainted Home’ βρίσκεται μια βαθιά επιθυμία να προωθηθεί ο διαλόγος και η ενδοσκόπηση σχετικά με τη συλλογική και πολιτιστική ταυτότητα. Η καλλιτέχνης παρακινεί τους θεατές να συλλογιστούν πώς αντιλαμβάνονται το «διαιρεμένο» κυπριακό τοπίο και να ανακαλύψουν τη δική τους αίσθηση του ανήκειν και του σπιτιού τους. Μας καλεί να αναρωτηθούμε εάν αυτές οι αντιλήψεις διαμορφώνονται από προσωπικές εμπειρίες, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή κοινά πολιτιστικά αφηγήματα.

Μέσα από την εξερεύνηση της αλληλεπίδρασης προσωπικών και συλλογικών εμπειριών, η καλλιτέχνης εμβαθύνει ως προς το πώς οι διαφορετικές κοινότητες στην Κύπρο αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με το φυσικό τοπίο της χώρας τους. Ρίχνοντας φως στον ρόλο των κοινωνικών ομάδων και παραγόντων στη διαμόρφωση αυτών των αντιλήψεων, η καλλιτέχνης μας ενθαρρύνει να εξετάσουμε με κριτική σκέψη πως αντιλαμβανόμαστε το σπίτι και την επίδραση του περιβάλλοντός μας στην αίσθηση του εαυτού μας.

Η έκθεση «Unknown Acquainted Home» έχει ως στόχο να αποκαλύψει και να κατανοήσει τους πολυδιάστατους τρόπους με τους οποίους τα άτομα της Κύπρου βιώνουν την έννοια του σπιτιού, σε σχέση με τη φύση. Ενθαρρύνοντας τον στοχασμό και προκαλώντας συζητήσεις, τα έργα της Πάτσαλου προάγουν μια πιο βαθιά κατανόηση των ποικίλων απόψεων και των κοινών συνδέσεων που διαμορφώνουν τη συλλογική μας αίσθηση του τόπου.

  • Λεμεσός, The Edit Gallery (25251710). Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 5-10μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 18 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια διοργανώνονται στο πλαίσιο του Limassol Art Walks και η EditGallery επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας: 21/10 11π.μ.- 8μ.μ., 22/10 11π.μ.- 6μ.μ. Κανονικό ωράριο: Τρίτη – Παρασκευή 3-7μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ.

Ποια είναι η Δανάη Πάτσαλου

Η Δανάη Πάτσαλου (γ.1999) είναι μια ανερχόμενη Κύπρια καλλιτέχνης με έδρα τη Λάρνακα. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Falmouth (Falmouth School of Art) και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Τεχνών και Πολιτισμού από το King’s College στο Λονδίνο. Η Πάτσαλου επίσης δραστηριοποιείται ως εκπαιδευτικός στον τομέα της τέχνης και συμμετέχει σε διάφορα εργαστήρια τέχνης και δημιουργίας σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. 

Είναι επίσης μέλος του BNCY (Bicommunal Network CYP Youth), το οποίο στοχεύει στο να φέρει όλους τους Κύπριους φοιτητές και νέους μαζί, υιοθετώντας κοινές κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συμμετέχει επίσης στην έκθεση «REVIVE Exhibition: Reviving Cypriot Cultural Practices Through Sustainable Fashion and Art» στην πρεσβεία της Κύπρου στο Λονδίνο.