Καθοριστικό ορόσημο για τις προσπάθειες στο Κυπριακό θα είναι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη.

Η Λευκωσία επενδύει στις συναντήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη ευελπιστώντας ότι θα οδηγήσουν σε άρση του αδιεξόδου και θα επιφέρουν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του πρέσβεις της Κύπρου στο εξωτερικό, στους οποίους μίλησε για το Κυπριακό, τις στοχεύσεις της Λευκωσίας σε ΕΕ και τις σχέσεις με ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στη συνάντηση με τους Κύπριους διπλωμάτες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό. Ενημέρωσε τους πρέσβεις της Δημοκρατίας για το αναμένεται από πλευράς Λευκωσίας το επόμενο διάστημα και από τι—σύμφωνα με εκτιμήσεις—θα κριθεί η όλη προσπάθεια στο Κυπριακό. Για τη Λευκωσία οι επόμενοι δύο μήνες κρίνονται καθοριστικοί με όλο το βάρος των προσπαθειών να ρίχνεται στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη. Οι Κύπριοι διπλωμάτες θα έχουν όλο το προηγούμενο διάστημα, και εν μέσω καλοκαιριού, να τρέξουν για την κατάλληλη προετοιμασία των επαφών που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη και θα είναι σε διάφορα επίπεδα, τόσο από πλευράς Προέδρους της Δημοκρατίας όσο και από πλευράς Υπουργού Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος προς του Κύπριους πρέσβεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στάθηκε στους υπόλοιπους άξονες της εξωτερικής πολιτικής και το που θα πρέπει να ρίξουν και οι ίδιοι το βάρος των επαφών τους. Η κυπριακή διπλωματία θα κινηθεί, σύμφωνα και με τις προεδρικές αναφορές στη χθεσινή συνάντηση στον Λόφο, προς τις χώρες της περιοχής αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη να δουλέψουν όλοι με χώρες της περιοχής, καθώς από κυπριακής πλευράς θεωρείται κρίσιμη η επόμενη περίοδος λαμβάνοντας υπόψη και τα ανοίγματα στα οποία προβαίνει συνεχώς η Τουρκία.

Αρχικά, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη του συνάντηση με τους πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Απευθυνόμενος προς τους πρέσβεις, τόνισε ότι αυτοί έχουν «σημαντικό ρόλο» να επιτελέσουν στο Κυπριακό. Ακόμη, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θετική» την ανταπόκριση της ΕΕ, ιδίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες, όπως είπε, εργάζονται για την υλοποίηση της πρότασης που έχει εξαγγείλει και «βλέπουν την ανάγκη για πρόοδο και την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό».  «Κι εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ιουνίου μπορεί να υπάρξει συζήτηση», κατέληξε.

Στο χώρο της ΕΕ υπογράμμισε την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκά θέματα ενόψει και της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Προέδρος Χριστοδουλίδης είχε από καιρό τονίσει το πόσο σημαντικό είναι η Κύπρος να έχει και ρόλο και λόγο σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ. Τέλος παρουσίασε τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς, ενώ αναφέρθηκε και στις στην οικονομική διπλωματία.

Της συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη των Κυπρίων διπλωματών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν και διάφορα θέματα που απασχολούν τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, μίλησαν τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος όσο και ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Κυριάκος Κούρος.