Θα το θέσω ευθέως χωρίς περιστροφές: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι υπαρκτό πρόσωπο; Προς τι η ερώτηση; Μα δεν βλέπετε πως μόνον εγώ υπεραμύνομαι της κυβέρνησης και δίνω μάχες εκ του συστάδην με τους ΑΚΕΛικούς και με την μη κυβερνητική οργάνωση OCCRP, η οποία δήθεν είδε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος; Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες να δω που χάνεται όλες τις νύχτες. Ο Αβέρωφ, όμως, είναι εξαφανισμένος και έπεσε όλο το βάρος επάνω μου. Άνοιξε η γη και τον κατάπιε μόλις αντελήφθη ότι θα μας μείνει τάτσα με το ξέπλυμα. «Μάγισσες φέρτε βότανα την τάτσα να μας πλύνει», όπως λέει (παραφρασμένα) και το λαϊκόν άσμα. Τον ψάχνει η κ. Μαρούλλα από την Τραχυπέδουλα και η κ. Νίτσα η κομμώτρια από την Βαθκιά Λαξιάν της Πισκαλίστρας. Για τον καλουψιή της οικοδομής στον οποίον ο πρόεδρος του ΠΛΥ.ΣΥ (βγαίνει από το Πλυντήριο) αναφερόταν με ψύλλου πήδημα (και όχι μόνο), δεν λέω τίποτα, διότι η τελευταία φορά που τον θυμήθηκε ο Αβέρωφ ήταν Π.Ξ. (Προ Ξεπλύματος). Γενικά, αναζητούν τον Αβέρωφ όλοι της γης οι κολασμένοι, διότι, κακά τα ψέματα, είναι τα αποκούμπι τους. Θυμάστε τις μάχες που έδωσε κατά των τραπεζών με αποτέλεσμα να γίνει στόχος του μεγάλου κεφαλαίου. Όχι, να τα λέμε κι αυτά.
Προσωπικά κατανοώ την εξαφάνιση του Αβέρωφ. Σου λέει, «άσε να εκτονωθεί ο κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επανεμφανιζόμαστε να του τραβήξουμε και το αφτί που παραφέρθηκε». Και θα πάρει αυτό το περίλυπο ύφος της μητέρας Τερέζας, που ενώ θες να του κοπανήσεις μια κατακούτελα, στο τέλος τον λυπάσαι λες και ζει με το ΕΕΕ. Όμως αυτό καλείται τέχνη. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο γιος του γκαντέμη. Τα γράφω συνθηματικά για να μην μας πάρουν πρέφα. Πόσα να αντέξει όμως και ο Αβέρωφ; Μην ξεχνάμε τις εκλογές στην Αμμόχωστο της οποίας η πτώση ήταν πιο εύκολη από την πτώση της το 1974 όταν παραδόθηκε χωρίς ντουφεκιά.
Εν πάση περιπτώσει, ας επανέλθουμε στον φίλτατο Αβέρωφ ο οποίος αποτελεί το καμάρι της περιοχής μας εκεί στην Πάφο. Το καλύτερο κοπέλι, μια αρσενική Αφροδίτη, ένα τέρας. Κυριολεκτικά ένα τέρας πολιτικής ευφυΐας, ρητορικής δεινότητας, και απίστευτης πειθούς. Τον εκτιμώ αφάνταστα, παρά το γεγονός πως όταν ήμασταν μικροί στα παιγνίδια που παίζαμε ανήκαμε σε διαφορετικές συμμορίες. Προσωπικά στην πορεία τα παράτησα αλλά αυτός συνέχισε και έμεινε στην ίδια συμμορία, η οποία πήγε μπροστά και σήμερα κυβερνά τον τόπο. Τελικά, μας τα πήραν όλα και στο παιγνίδι και στη ζωή και έτσι μου’ ρχεται καμιά μέρα να τους πω «πάρτε τα κι αυτά» και να τους δώσω ότι απέμεινε στο παντελόνι.
 
ΒΑΣ ΒΑΣ
 
 
 
 
 
Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων;
Τους τα είπε έξω απ’ τα δόντια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος, όπως μας πληροφορούν ΜΜΕ, έστειλε το μήνυμα ότι «δεν εκβιάζεται από κανέναν». Μου θυμίζει τη ρήση πρώην υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος διεκήρυξε, πως «η Αστυνομία δέρνει, δεν δέρνεται», χωρίς να θέλω να πω (ήμαρτον Κύριε) πως κατ’ αναλογίαν θα λέγαμε, πως «ο Πρόεδρος εκβιάζει δεν εκβιάζεται». Η αναφορά σχετιζόταν με τους ανεδαφικούς (όπως θα έλεγε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) ισχυρισμούς ότι το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου εμπλέκεται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Και ορθά και σοφά (δεν με πιστεύω) μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για «μια  νέα προσπάθεια μυθοπλασίας, που προσπαθεί να συνδυάσει εταιρείες, που όντως είναι πελάτες του δικηγορικού γραφείου με άλλες εταιρείες που δεν είναι του γραφείου, αλλά θέλουν να μας τις αποδώσουν, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το δικηγορικό γραφείο με μια συναλλαγή των 229 ή 320 εκατομμυρίων πόσο είναι, εμπλέκεται σε ξέπλυμα και έχει σχέση με την Troika ή πώς ονομάζεται, με εταιρείες που δεν ανήκουν στο δικηγορικό γραφείο και τις θεωρούν πρωταγωνιστές και μιλούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τεσσεράμισι δις».
 
Μα καταλάβατε τι πάνε να κάνουν; Επειδή το δικηγορικό ανεμίχθη σε μία συναλλαγή των €229 εκατ. ή €320 εκατ. (μιλάμε για πενταροδεκάρες) που έκανε το δήθεν πλυντήριο για λογαριασμό των πελατών του. 
Και ο Πρόεδρος διερωτήθηκε: «Ξέρετε τι μου ενθυμίζει; Το ρητό “ράβδος εν γωνία άρα βρέχει.” Τι να απαντήσω; Γιατί η ράβδος είναι στη γωνία και δεν βρέχει;». Ευτυχώς που δεν του θύμισε τη ρήση «απόν αντρέπεται, ο κόσμος εν δικός του». Άσε που ο κόσμος θα πει στο τέλος «ανάθεμα και αν βρέξει και αν δεν βρέξει». Αλλά τα ΜΜΕ αποκρύβουν την πραγματική είδηση και διογκώνουν τη λεπτομέρεια για να αποπροσανατολίσουν. Διότι αυτό κάνουν. Δέστε για παράδειγμα την είδηση σύμφωνα με την οποίαν μέλος του κοινοτικού συμβουλίου Περβολιών του ΕΛΑΜ κτύπησε μέλος του κοινοτικού συμβουλίου Περβολιών που ανήκει στον ΑΚΕΛ. Καλά αυτό είναι η είδηση ή το ότι στα Περβόλια, τη μικρή Μόσχα, τη μικρογραφία της «Κόκκινης Πλατείας», επετράπη όχι απλώς να πατήσει δεξιός αλλά ΕΛΑΜίτης και μάλιστα εξελέγη και Σύμβουλος. Θεέ και Μαρξ! Θα πέσει σφυροδρέπανο να μας κόψει.
Γι’ αυτό λέω, μη δίνετε πολλή βάση σε όσα μεταδίδονται. Να βλέπετε τι λένε οι Αμερικανοί. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, Μάρσαλ Μπίλιγκσλι δήλωσε, πως «η Κύπρος έκανε εξαιρετική δουλειά και τεράστια πρόοδο στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος». Φανταστείτε φακέλωμα που έπεσε. Αλλά και προ μερικών ημερών η πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μαξίν Γουότερς χάιδεψε τα αφτιά του (υπό παραίτηση) υπουργού Οικονομικών της Κύπρου «για την πρόοδο που παρουσιάζει η Κύπρος σε θέματα καταπολέμησης ξεπλύματος». Τι να πω; Κάποιοι φαίνεται πρόλαβαν και τα ξέπλυναν.
Κατόπιν τούτων «τι χρείαν έχομεν μαρτύρων»; 
Αλήθεια, αν παραδίδουμε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών μας σε οποιαδήποτε χώρα, πού στο διάολο είναι η ανεξαρτησία μας; Κι αν είμαστε τόσο καλοί μαθητές, γιατί κάθε τρεις και λίγο κατεβαίνουν ζητώντας ενημέρωση;
ΒΑΣ ΒΑΣ