«Η Αστυνομία Κύπρου αλλάζει, παίρνοντας θέση δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, στήριξε και στηρίζει έμπρακτα το έργο της Αστυνομίας και εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση του νομικού της οπλοστασίου, καθώς επίσης και για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση του Σώματος.

Μιλώντας σε σεμνή τελετή για τον εορτασμό της προστάτιδας της Αστυνομίας Αγίας Ειρήνης, η κα. Γιολίτη ανέφερε ότι αναγνωρίζοντας τον βαρυσήμαντο ρόλο που έχει να επιτελέσει, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει την Αστυνομία, μέσα από τη συστηματική επιμόρφωση και ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων όλων των μελών της, καθώς και με την πρόσληψη νέων μελών ώστε να διασφαλίζεται η αριθμητική επάρκεια που απαιτείται για αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων της.

«Πέραν αυτών, προχωράμε με επιπρόσθετες ριζοσπαστικές αλλαγές στη δομή της Αστυνομίας, ώστε να καταστεί ένα αναβαθμισμένο Σώμα ικανό να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής», είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, η οποία θα δείξει το δρόμο για τη νέα μορφή που θα πάρει.

Αναφορά έκανε η κα. Γιολίτη και στην πανδημία, λέγοντας πως πέραν από την αύξηση των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Αστυνομία στην καταστολή όλων των μορφών του εγκλήματος, τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει και ένα πρόσθετο βαρύ φορτίο, συμμετέχοντας στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου τόνισε πως η Αστυνομία Κύπρου καταβάλλει συνεχείς και άοκνες προσπάθειες, προκειμένου να εναρμονιστεί και να συμβαδίσει με τα νέα πολλαπλά δεδομένα που βρίσκονται ενώπιόν της και να επιτελέσει στο ακέραιο την πολύπλευρη αποστολή της.

«Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ εξίσου σημαντικές είναι και οι επιτυχίες μας σε διάφορους τομείς πρόληψης και καταπολέμησης του εγκλήματος», ανέφερε ο Αρχηγός και πρόσθεσε: «Μένουμε απόλυτα ταγμένοι στους πέντε βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας, που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και στα θέματα της παράτυπης μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, ζητήματα που άπτονται του εσωτερικού έχουν ενταχθεί στις ύψιστες προτεραιότητές μας. Αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, τεχνολογική αναβάθμιση, προσλήψεις νέων μελών, δημιουργία και μετεξέλιξη Τμημάτων και Υπηρεσιών. Με σημαία την αξιοκρατία, με τόλμη και διαφάνεια στοχεύουμε στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της Αστυνομίας, αλλά και στην παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών στον πολίτη και στην κοινωνία ως σύνολο».

Καταλήγοντας, ο Αρχηγός ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών και τολμά να προχωρήσει σε τομές στον επιχειρησιακό και διοικητικό τομέα, να εκσυγχρονίσει τις μεθόδους και πρακτικές της, να λειτουργεί στη βάση της πλήρους διαφάνειας, να  βελτιώσει τις αδυναμίες της κάνοντας την αυτοκριτική της εκεί και όπου χρειάζεται. «Η Αστυνομία κρίνεται, επικρίνεται και επαινείται. Τα όποια καλόπιστα λάθη, δεν νοείται και δεν επιτρέπεται να αποτελούν αφορμή για επιθέσεις κατά ενός βασικού θεσμού του κράτους», κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που λαμβάνονται για περιορισμό της εξάπλωσής της, πραγματοποιήθηκε το πρωί μία σεμνή τελετή, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυς Γιολίτη, του Αρχηγού του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, του Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου και της Ηγεσίας της Αστυνομίας. Ως ελάχιστη απόδοση τιμής, προς τους πεσόντες και αγνοούμενους αστυνομικούς, η Υπουργός, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ και ο Αρχηγός Αστυνομίας, κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών και Πυροσβεστών, που βρίσκεται στο προαύλιο του Αρχηγείου Αστυνομίας και τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

Πηγή: philenews