Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία λόγω της πανδημίας, δημιουργούν ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό με απρόβλεπτη τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Το δεδομένο αυτό, αποτελεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για όλες τις κομματικές μηχανές, ιδιαίτερα των παραδοσιακών κομμάτων, τα οποία βλέπουν να εισέρχονται από σήμερα με την υποβολή των υποψηφιοτήτων και επίσημα στην τελική ευθεία, κολυμπώντας σε μεγάλο βαθμό σε αχαρτογράφητα νερά.

Άγνωστος «Χ» παραμένει τόσο το ποσοστό της συμμετοχής, όσο και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το εκλογικό σώμα, είτε με ψήφο διαμαρτυρίας, είτε με εκδικητική ψήφο κατά των κομμάτων τους. Το σκηνικό που επικρατεί στην κοινωνία λόγων των ιδιαζουσών συνθηκών της πανδημίας, της ψυχολογικής πίεσης και του απροσδιόριστου θυμού των πολιτών, με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι υποψήφιοι και τα κομματικά επιτελεία, είναι παράγοντες που προδιαγράφουν ένα πολιτικό τοπίο που μοιάζει με κινούμενη άμμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλευτικές Εκλογές: Ψάχνουν για το ισχυρό χαρτί

Στη σκιά της πανδημίας και με τις ιδιαιτερότητες των μέτρων θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε όλες τις επαρχίες, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Υπηρεσίας Εκλογών, κατά την υποβολή των υποφηφιοτήτων, καλό θα ήταν να προηγηθεί η διενέργεια ράπιντ τεστ. Επίσης, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κατά τις οποίες οι υποψήφιοι συνοδεύονται από τους προτείνοντες, υποστηρίζοντες, φίλους και υποστηριχτές, σήμερα μόνο ένα άτομο για την κάθε υποψηφιότητα θα μπορεί να βρίσκεται στον χώρο υποβολής των υποψηφιοτήτων. Είτε, δηλαδή, ο ίδιος ο υποψήφιος, είτε προτείνοντας ή υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της υποβολής των υποψηφιοτήτων. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επιλογή των υποστηριζόντων και προτεινόντων των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, με τις επιλογές του καθενός να έχουν τον δικό τους συμβολισμό, θέλοντας να μεταφέρουν τα ανάλογα μηνύματα προς την κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να έχει δίπλα του τη νεολαία του κόμματος. Την υποψηφιότητα του, προτείνουν οι Ανδρέας Ελευθερίου, πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ και Άντρεα Κουντούρη, πρόεδρος της επαρχιακής ΝΕΔΗΣΥ Λευκωσίας. Υποστηρίζοντες της υποψηφιότητας του είναι ο Νικόλας Προκοπίου και Εβίτα Κωνσταντίνου, στελέχη επίσης της Νεολαίας.

Με προσωπικότητες από διάφορους χώρους να προτείνουν και να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα θα προσέλθει στην υποβολή των υποψηφιοτήτων ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Την υποψηφιότητα του θα προτείνει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου. Υποστηρίζοντες είναι ο Άγγελος Κασσιανός, δρ Ψυχολογίας, βραβευμένος με το βραβείο έρευνας και καινοτομίας σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, και ο Βάκης Χαραλάμπους της ΕΔΟΝ.

Με ιδιαίτερους συμβολισμούς θα υποβληθεί και η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου. Οι προτείνοντες και οι υποστηρίζοντες θα είναι κοινοί για όλους τους υποψήφιους της επαρχίας. Προτείνοντες θα είναι ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού, γιος του ιδρυτή του κόμματος Σπύρου Κυπριανού και η αδελφή του Νικόλα Παπαδόπουλου, Αναστασία Παπαδοπούλου. Υποστηρίζοντες θα είναι ο Νεόφυτος Κωνσταντίνου και ο Κώστας Κόρτας.

Με προσωπικότητες θα πορευθεί προς την υποβολή της υποψηφιότητας του και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Προτείνοντες θα είναι ο Αργύρης Αργυρίου, πρόεδρος του κέντρου προληπτικής ιατρικής «Αμέρικος Αργυρίου» και ο Ρόδος Ηροδότου, οδοντίατρος και πρώην πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου.

Την υποψηφιότητα του προέδρου των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου θα προτείνουν η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Έφη Ξάνθου και ο τέως πρόεδρος και επί δύο δεκαετίες βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στους ανάλογους χώρους υποβολής υποψηφιοτήτων με λεωφορείο. 

Την υποψηφιότητα της προέδρου της Αλληλεγγύης θα προτείνουν οι Κωστής Χατζηκωστής, δημοσιογράφος και συγγραφέας και ο αρχιτέκτονας Χάρης Φεραίος.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που κατατέθηκαν για προέλεγχο στην Υπηρεσία Εκλογών, τις 56 θέσεις της νέας Βουλής διεκδικούν 650 υποψήφιοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν σήμερα παρουσιαστούν και τυχόν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναμένονται 15 πλήρης συνδυασμοί υποψηφίων για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου και Κερύνειας, 12 συνδυασμοί για Λάρνακα και 13 για Πάφο. Προκαταρκτικό ενδιαφέρον για υποψηφιότητα έχουν εκφράσει και 3 ανεξάρτητοι υποψήφιοι στην επαρχία Λευκωσίας, 2 στην επαρχία Λεμεσού και 1 στην επαρχία Αμμοχώστου. 

Η επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί αύριο από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 12.30 στα καθορισμένα σημεία ανά επαρχία.

Οι υποψηφιότητες των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων θα κατατεθούν στο Γραφείο Εφόρου Εκλογής Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων από τις 9.00 π.μ. – 10.00 π.μ.

Σε περίπτωση μη υποβολής περισσότερων της μιας υποψηφιότητας σε οποιαδήποτε Θρησκευτική Ομάδα, τότε ο Έφορος θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του μοναδικού υποψηφίου ως αντιπρόσωπου της συγκεκριμένης Θρησκευτικής Ομάδας στη Βουλή.