H 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) ως η παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας. Σύνθημά της για το έτος 2021, είναι «Να είσαι περήφανος για το στόμα σου».  

Στόχος της είναι η ενημέρωση όλων ανεξαιρέτως των ατόμων, για τα οφέλη της καλής στοματικής υγείας και η ευαισθητοποίηση τους, για τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την συνεργασία του κάθε ατόμου ξεχωριστά με τον οδοντίατρό του, προς όφελος της γενικότερης υγείας και ευεξίας τους.

Η καλή στοματική υγεία είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης υγείας του ατόμου και συνδέεται άμεσα με μια καλή ποιότητα ζωής. Οι πιο διαδεδομένες στοματικές ασθένειες (περιοδοντικής φύσεως παθήσεις και τερηδόνα) μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. Αντίθετα, και σε περίπτωση προόδου μιας στοματικής νόσου, είναι δυνατόν να προκληθεί πόνος ή/ και λοίμωξη. Σε πρώιμα στάδια η νόσος μπορεί να αντιστραφεί ή και να αναχαιτιστεί, με κατάλληλη στοματική υγιεινή, φθορίωση, οδοντικά σφραγίσματα, αλλαγές στις συνήθειες διατροφής, αλλά και ανά εξάμηνο επίσκεψη στον οδοντίατρο για εξέταση, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.  Το κάθε άτομο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προαγωγή της καλής στοματικής υγείας και συνεπώς στη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής.

Ιστορικά, ο πλανήτης μας αντιμετώπισε πολλές πανδημίες. Το 1920 ο πλανήτης υπέφερε από την ισπανική γρίπη, εκατό χρόνια πριν, από την έξαρση της χολέρας, ενώ ακόμα νωρίτερα, το 1770 από την βουβωνική πανώλη. Εν έτη 2021, ο πλανήτης υποφέρει από την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19). Υψίστης σημασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον Covid-19, δεν είναι μόνο να αποφύγουμε τη μόλυνση από τον ιό, αλλά και να δοθεί επιπλέον προσοχή στις συνήθειες προσωπικής υγιεινής,  όπως στη φροντίδα του στόματος μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υγεία όλου του οργανισμού μας.  

Στη δύσκολη αυτή εποχή και εν μέσω μιας καραντίνας, επιβάλλεται ακόμη περισσότερο να διατηρούμε σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής, ώστε να μην επιβαρύνουμε περισσότερο την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα:  

βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο (2) φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ) μετά το γεύμα, για περίπου τρία (3) λεπτά, χρησιμοποιούμε φθοριούχα οδοντόκρεμα και ξεπλένουμε το στόμα μας με φθοριούχο στοματικό διάλυμα και νερό.

Το φθόριο βοηθά στην προστασία και ενδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών, ειδικά ενάντια στην τερηδόνα, 

δεν χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα μας για περισσότερο από τρεις μήνες ή εφόσον οι τρίχες της έχουν φθαρεί,

δεν παραλείπουμε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα να χρησιμοποιούμε ένα μέσο μεσοδόντιου καθαρισμού (οδοντικό νήμα ή /και μεσοδόντια βουρτσάκια), 

Το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων ποτών ή τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του σμάλτου των δοντιών και σε αύξηση της ευαισθησίας τους, καθιστώντας τα δόντια πιο επιρρεπή στα μικρόβια της τερηδόνας και της πλάκας. Συστήνεται η αναμονή περίπου 30 λεπτών πριν το βούρτσισμα των δοντιών.

ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αποφεύγουμε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,  

συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρο μας για τον ορθό τρόπο βουρτσίσματος για την απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται η άσκηση μεγάλης δύναμης κατά τη χρήση της οδοντόβουρτσας. Το έντονο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια και στα ούλα μας. Το μυστικό είναι η σωστή τεχνική και όχι η άσκηση υπέρμετρης δύναμης και  

δεν αμελούμε να επισκεπτόμαστε στον οδοντίατρο μας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών, καθ’ ότι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη είναι πάντοτε προτιμότερη από την όποια θεραπεία.  

* Χειρουργός Οδοντίατρος