To Top
10:33 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Εγκεφαλογράφημα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Εγκεφαλογράφημα
  17 Νοεμβρίου 2019, 9:58 πμ  
Aν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε. Ο Νίκος Αναστασιάδης συµπεριφέρεται όπως τον αρχιεπίσκοπο ο οποίος θεωρεί πως όποιος επικρίνει τον ίδιο, επικρίνει την Εκκλησία. Το ίδιο και ο Πρόεδρος, θεωρεί ότι όποιος επικρίνει εκείνον, την Κυβέρνησή του και µια κάστα ευνοούμενων του, κάνει ζηµιά στον τόπο και διασύρει την Κύπρο στο εξωτερικό. Κάνει, δηλαδή, ότι του έκαναν όταν εκείνος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάγγελλε στον ΟΗΕ εγγράφως και µε πάσα επισημότητα τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Υπάρχει, όµως, λύση. Αν δεν του αρέσει, µπορεί κάλλιστα να ππέσει χώρκα µας. Ή, προαιρετικά πάντα, µαζί µε τον Αρχιεπίσκοπο.
 
Ένα (νέο) δράµα ζουν οι µοιρολογίστρες του Κυπριακού. Καµιά αισιοδοξία δεν βλέπουν στην άτυπη τριµερή του Βερολίνου, ούτε βεβαίως για την πενταµερή υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας. Να δείτε που στο τέλος θα µείνουµε όπως είµαστε, τζιείνοι ποτζιεί τζι εµείς ποδά και θα κλαίνε απαρηγόρητες µε µαύρες πλερέζες.
 
Η συνταγή της εβδοµάδας, µια κοινωνική προσφορά της στήλης προς τους λάτρεις της γαστρονοµίας: Βάζουµε στο µπλέντερ µια δόση από την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα, κατά προτίµηση από το σηµείο εκείνο των «ρεαλιστικών θέσεων». Προσθέτουµε µια φέτα µεστωµένης δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ περί «κανονικού κράτους», βγάζουµε από την κατάψυξη και µια δόση πεπαλαιωµένης προθυµίας του µακαριότατου να ανοίξει τα παγκάρια, να πληρώσει ειδικούς ώστε να γράψουν ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού στα µέτρα µας, τα χτυπάµε καλά να δέσουν µεταξύ τους τα υλικά και στη συνέχεια χύνουµε το «ενιαίο κράτος» µέσα σ’ ένα χαµηλό ταψί. Το ψήνουµε στους 180 βαθµούς για 45’ (συµβολικά) λεπτά και αφού κρυώσει, είναι έτοιµο προς κατανάλωση.
 
«Το µορφωτικό επίπεδο στην Κύπρο είναι χαµηλό», είπε ο άνθρωπος που, επειδή αναρριχήθηκε στον θρόνο µετά από αλχηµείες και ανίερες συµµαχίες µητροπολιτών και εκπροσώπων τους, δήλωνε «εγώ εκλέχθηκα µε 58%, πολύ µεγαλύτερο από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας που εκλέχθηκε µε 53%»!
 
Είτε άρχισε να χάνει επαφή µε την πραγµατικότητα είτε η µέθοδος του στρουθοκαµηλισµού, του φαίνεται έξυπνη ιδέα. «Το παγκόσµιο ρεζίλεµα το βιώνουµε µόνο στην Κύπρο», αποφάνθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης που νοµίζει ότι ψιχαλίζει.
 

Παρεµπιπτόντως, ενώ µέχρι πριν από λίγους µήνες ήταν έξω φρενών από τη «στοχοποίηση» και τον «πόλεµο» που δεχόµασταν από την Ευρώπη, από διεθνείς οργανισµούς αλλά και «ανταγωνιστικές χώρες», τώρα διαπιστώνει ότι «λάθη έγιναν, ουδείς το αρνείται, είχαµε διάτρητες διαδικασίες». Τζιαι εµείς καλώς σας ήβραµεν.
 
Δεν µας έφτανε ο γαµπρός του Προέδρου µε την spectacular ανάπτυξη της Λεµεσού, τώρα έχουµε και τον γαµπρό του Προέδρου της Βουλής µε 100 διαβατήρια µέσα σε µερικά χρόνια. Δικό σας:  «...Γη των αγοριών που µεθούν / Κύπρος της αγάπης και του ονείρου / Χρυσοπράσινο φύλλο ριγµένο στο πέλαγο...»
 
Κράτος δικαίου, αξιοκρατικό, ανθρώπινο και πράσινα άλογα. Παίρνεις τρεις κι εξήντα και θες να συνταξιοδοτηθείς στα 63 σου; Δεν φτάνει που η σύνταξή σου θα είναι έτσι κι αλλιώς χαµηλή, θα έχεις και µείωση 12% µέχρι να βγει η ψυχή σου. Είσαι δηµόσιος υπάλληλος; Μπορείς να συνταξιοδοτηθείς στα 63 σου χωρίς καµιά µείωση στη σύνταξή σου. Αν πάλι είσαι βουλευτής και υπουργός, δηλαδή έχεις εξασφαλισµένη µια γερή σύνταξη µε δύο έστω θητείες στο αξίωµά σου; Συνταξιοδοτείσαι στα 60 σου και απολαµβάνεις την ευγνωµοσύνη της πατρίδας για την προσφορά σου.
 
«Ούλλοι λέσιν τζιαι πολέσιν, τζι ο στραός τζι που πονεί» λέει µια παροιµία την οποία µου θύµισε ο Χρήστος Ρότσας, ο οποίος µέσα στο σύστριγγλο των ηµερών αποφάσισε να διαµαρτυρηθεί για τη λαθροµετανάστευση. Ως εδώ, ας πούµε καλά. Και πού αποφάσισε να διαµαρτυρηθεί; Όχι έξω από κάποιο Υπουργείο, το Προεδρικό, κάποια Υπηρεσία. Αλλά έξω από τον χώρο υποδοχής στην Κοκκινοτριµιθιά! 
 
Το πρόβληµα µε ορισµένους εκ των ευρωβουλευτών µας, είναι που όταν µιλούν στο Ευρωκοινοβούλιο, απευθύνονται στο εσωτερικό της Κύπρου. Με αποτέλεσµα, να χειροκροτούνται στην Κύπρο αλλά να τους βαριούνται στην Ευρώπη.
Εδώ που τα λέµε, άµα ένας δεσπότης ξέρει από γιόγκα, γιατί να µην ξέρει από 5G ένας λογιστής;
 
Σ’ ένα κανονικό κράτος –έστω και επί της µισής επικράτειας της νήσου- η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ήδη ξεκαθαρίσει προς κάθε αποδέκτη, πως για κάθε δέντρο που καίγεται, θα φυτεύει δυο στην ίδια περιοχή.  Σ’ ένα κανονικό κράτος. Που δεν κάνει πλάτες σε ορισµένους και εκµεταλλεύεται άλλους.
 
Περιοδικό Down Town, τεύχος 674.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...