To Top
23:32 Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Εισέβαλε στο τεμάχιο 8, έκλεψε τα τεχνικά δεδομένα: Τι άλλο αναμένουν οι εταίροι;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Εισέβαλε στο τεμάχιο 8, έκλεψε τα τεχνικά δεδομένα: Τι άλλο...
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου 2020, 9:40 πμ
ΤΟ τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στο θαλασσοτεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ από το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για μια ακόμη έκνομη ενέργεια της κατοχικής Τουρκίας, η οποία βαθμηδόν διαμορφώνει νέα τετελεσμένα επιβάλλοντας την παρουσία της σε μια περιοχή, όπου δεν έχει λόγο και ρόλο. Επιπροσθέτως της νέας παράνομης εισβολής της κατοχικής δύναμης στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Άγκυρα, σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας, που ειρήσθω εν παρόδω δεν χαρακτηριζόταν ποτέ από τέτοια στοιχεία. Προχώρησε και έκλεψε τα τεχνικά δεδομένα. Βέβαια κανείς δεν πρέπει να έχει εκπλαγεί από την ενέργεια αυτή της Τουρκίας, να υποκλέψει δηλαδή τα τεχνικά δεδομένα, καθώς πρόκειται για ένα κράτος-τρομοκράτη, πειρατή, τραμπούκο. 
 
ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ του «Φ», το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεώτρηση, στον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο η Εni έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018. Είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας Εni – TOTAL, για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ. Είχαν ληφθεί δείγματα του βυθού. Τι έκανε η Τουρκία; Μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1» και ξεκίνησε τις παράνομες εργασίες της. Τόσο απλά.
 
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η κατοχική δύναμη λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν υπάρχουν αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στις έκνομες ενέργειές της. Υπάρχει ανοχή, που εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως ενθάρρυνση. Άλλωστε η Τουρκία δεν φαίνεται να ενοχλείται από δηλώσεις και προειδοποιήσεις. Δεν τις λαμβάνει υπόψη. 
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο έχει δυνατότητες και το αξιοποιεί. Δεν είναι, βέβαια, εύκολο να έχει αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσεις προχθές βράδυ πως οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως δεν αναμένει πως η Ε.Ε. θα λάβει πιο σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας. Είπε επί τούτου τα εξής: 
 
«Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον. Συνεπώς, αυτό που λέω είναι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος και τα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, με την ελπίδα ότι αν επιθυμούν (η Τουρκία) την ειρήνη, αν επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει επιτέλους να δείξουν τον ελάχιστο σεβασμό σε αυτά που αποτελούν και συνθέτουν τους κανόνες διεθνούς δικαίου».
 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως το βάρος των προσπαθειών δίνεται στην Ε.Ε. Είμαστε κράτος-μέλος και, όπως έχουμε υποχρεώσεις, έχουμε και απαιτήσεις. Πρωτίστως, επιβάλλεται να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Κανείς δεν μπορεί να αφήνει ανεξέλεγκτη την κατοχική Τουρκία, καθώς αυτό δεν έχει επιπτώσεις μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά βαθμηδόν θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή, αλλά και την Ευρώπη.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...