To Top
07:19 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναθέματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αναθέματα
  02 Φεβρουαρίου 2020, 10:50 πμ  
*** Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προφανώς αντιλαμβάνεται και το πρέσινγκ και τα αδιέξοδα όπως και την προσπάθεια των γνωστών αγνώστων σε όλα τα επίπεδα να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα σε μια περίοδο νεκρή στο Κυπριακό. Προφανώς και γνωρίζει ότι στη μακρά ιστορία του προβλήματος σε τέτοιες περιόδους είναι που γίνονται βήματα από την τουρκική πλευρά που ποτέ δεν ήρθησαν και είναι μπροστά στην κάθε νέα προσπάθεια για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

***Προφανώς και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα με το τελευταίο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης. Όμως υπάρχουν στοιχεία άκρως ανησυχητικά τα οποία κανένας δεν νομιμοποιείται να τα προσπεράσει. Και είναι δείγματα που πάνε και έρχονται κάθε φορά που προκύπτει η ανάγκη για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα οποία προκύπτουν όχι από το πουθενά. Ούτε και μόνο από τις τουρκικές παρεμβάσεις που είναι και συνεχείς και συστηματικές και πολύ στοχευμένες ανεξαρτήτως του ποιος διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και κατά συνέπεια των κατεχoμένων. Δεν πρέπει να λησμονούμε την εκστρατεία Οζερσάι για τη διαφοροποίηση του στάτους της Ειρηνευτικής Δύναμης. Ούτε και την «αδυναμία» της Ειρηνευτικής Δύναμης να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, στην προώθηση του κατοχικού στρατού στα Στροβίλια, στις κατά καιρούς επιχειρήσεις στη Δένεια. 

*** Το ζήτημα πρωτίστως αφορά τους κυβερνώντες, όμως αφορά και όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να έχουν και λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής στο Κυπριακό. Κι αυτό δεν σημαίνει μόνο επικοινωνιακές παρεμβάσεις για να «παίζουν» στα Μέσα Ενημέρωσης. Ναι, όλοι οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες πέραν των κυβερνώντων έχουν την πολυτέλεια, απ' έξω από τον χορό και να το παίζουν άνετοι και απλώς επικριτικοί προσδοκώντας σε «έσοδα» προσωπικά ή και κομματικά ενόψει του 2023. Όμως το πρόβλημα είναι εκεί. Και πολλοί είναι αυτοί που ανταλλάζουν επί τούτου απόψεις τόσο με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όσο και με επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στη Λευκωσία. Όπως και για παράδειγμα τον Βρετανό πρέσβη. Και οι δύο έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις «ενοχλητικές» διατυπώσεις που παρεισέφρησαν στο κείμενο του ψηφίσματος για τις οποίες χρειάστηκε να δοθεί μάχη, προς απάλειψή τους για να επιτευχθεί διαφοροποίηση. 

***Οι δύο κάνουν τη δουλειά τους. Οι δικοί μας κάνουν το χρέος τους έναντι της πατρίδας; Αυτής της πατρίδας που δεν ανήκει στον Αναστασιάδη και την οποία προσδοκούν να κυβερνήσουν είτε οι ίδιοι είτε διά του εκλεκτού τους υποψηφίου; Ασφαλώς το καθήκον τους δεν εξαντλείται στη στηλίτευση της πολιτικής Αναστασιάδη. Ο Αναστασιάδης είναι στην έξοδο από την πολιτική. Το Κυπριακό με όλα τα αγκάθια του και τα βαρίδια που προστίθενται από ενέργειες όπως αυτές που διατυπώθηκαν στο προσχέδιο του ψηφίσματος και αυτές που έμειναν, θα είναι εκεί και για τους επόμενους…

*** Η κ. Σπέχαρ και ο κ. Λίλλι δεν διαμορφώνουν απόψεις, θέσεις και προτάσεις μόνο στη βάση του τι ακούν από τους κυβερνώντες αλλά και από όλους τους άλλους με τους οποίους έχουν τακτικές επαφές. Στήνουν το σκηνικό στη βάση του τι τους προσφέρουν όλοι οι συνομιλητές τους. Αυτά είναι που μεταφέρουν στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Οι Τούρκοι αλωνίζουν στην Κυπριακή ΑΟΖ και η αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η περιοχή δεν είναι υπό τη δικαιοδοσία της Ειρηνευτικής Δύναμης. Στο ψήφισμα το κυπριακό κράτος έγινε «πλευρά» και εξισώνεται με το κατοχικό καθεστώς που είναι απλώς «πλευρά». Μια ισότητα που προκαλεί τρόμο για τα επόμενα που έρχονται…
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...