Στρατηγική πάνω σε δύο άξονες για αντιμετώπιση της κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησε από τους συνεργάτες του στην Κυβέρνηση να δείξουν αποφασιστικότητα στη λήψη των μέτρων που αποφασίζονται. Σήμερα θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για την κατάσταση πραγμάτων στο νησί και θα τους ζητήσει να καταθέσουν τις όποιες απόψεις έχουν προκειμένου να συνεχίσει η μεταξύ τους συνεργασία ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Παράλληλα, τόσο μέσω των υπουργών του όσο και σήμερα από την πολιτική ηγεσία ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά να περάσει το μήνυμα στους πολίτες για συστράτευση. 
 
Στις 10 το πρωί η πολιτική ηγεσία θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο σε ένα έκτακτο συμβούλιο αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο. Πέραν όμως από την ενημέρωση, στη σημερινή συνεδρία θα συζητηθούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια τα οποία αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και θα οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από την πολιτική ηγεσία θέσεις και απόψεις όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και το πώς θα αντιμετωπιστούν τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν. Όπως είναι για παράδειγμα η μεταφορά των Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό. 
 
Σ’ ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους υπουργούς του να παρουσιάσουν τα όσα έχουν γίνει στον δικό τους χώρο σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας και παράλληλα να καταγράψουν τις επόμενες τους κινήσεις. 
 
Όσον αφορά τους Κυπρίους που βρίσκονται στο εξωτερικό, αυτό που ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος ήταν πως δεν μπαίνει θέμα να μην ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που αποφασίστηκε για σταδιακό επαναπατρισμό αρχικά όσων Κυπρίων είχαν μεταβεί στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους. Επίσης, στις διαδικασίες επαναπατρισμού μπαίνουν όσοι είχαν βρεθεί στο εξωτερικό για λίγες ημέρες και έχουν εγκλωβιστεί. Ενώ δεν τίθεται θέμα να μην επιτραπεί η είσοδος στη Δημοκρατία στελεχών διπλωματικών αποστολών και των οικογενειών τους. Σ’ ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα των φοιτητών επί του παρόντος δεν μπαίνει θέμα αλλαγής των αποφάσεων, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί την όποια οπισθοχώρηση. 
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το βάρος των προσπαθειών για την ελεγχόμενη και προσεκτική επιστροφή των Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό την έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Εξωτερικών (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 6) με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να παρακολουθεί την κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. 
 
Όπως αναφέρθηκε και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο: μόνο ένα πανεπιστήμιο είχε προβεί σε ανακοίνωση σε σχέση με τις εστίες τους. Το ΥΠΕΞ είναι σε ετοιμότητα και έχει και τα χρήματα για να βοηθήσει τους Κύπριους φοιτητές που τυχόν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα διαμονής. 
 
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί τόσο στα νοσηλευτήρια όσο και για τους χώρους όπου θα σταλούν όσοι εισέρχονται εφεξής στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν βρεθεί 6-7 ξενοδοχεία όπου θα σταλούν Κύπριοι που επαναπατρίζονται. Παράλληλα, θα καταβληθούν προσπάθειες για αντιμετώπιση των θεμάτων φρούρησης των συγκεκριμένων χώρων. 
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση των ενοίκων του σωφρονιστικού ιδρύματος. Δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των φυλακισμένων που θα έβγαιναν το Πάσχα να τους δοθεί χάρη νωρίτερα. 
 
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην προσπάθεια εφαρμογής της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι αρχίζουν εντός των ημερών να δέχονται τα αιτήματα για το επίδομα όσων φοιτητών θα παραμείνουν στις χώρες σπουδών τους. 
 
Δήλωση Κυριάκου Κούσιου 
 
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, στη συνεδρία, ο κάθε αρμόδιος υπουργός προέβη σε ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται και τους σχεδιασμούς εκάστου Υπουργείου, και λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις.
 
Έγινε επίσης ενημέρωση από τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, για τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που αναπτύσσονται στα Υπουργεία, με ιδιαίτερη έμφαση στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενόψει και του όγκου εργασίας που αναλαμβάνουν λόγω του κορωνοϊού.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την τεράστια σημασία τού να κληθούν όλοι οι συμπολίτες μας σε συστράτευση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μια πανδημία που δοκιμάζει όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Κούσιος. Ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης τη συνδρομή τους στον μέγιστο δυνατόν βαθμό για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε σήμερα, πρόσθεσε.
 
Από πλευρά τους, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα δώσουν το άπαν των δυνάμεών τους για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και για την προστασία της κοινωνίας στο σύνολό της, καθώς και για την πιστή τήρηση των Διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί, καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Τους κάθισε στα δύο μέτρα 
 
Αυστηρά εφαρμόζονται οι αποφάσεις σ’ ό,τι αφορά την απόφαση που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έβαλε τους υπουργούς του να καθίσουν σε μια απόσταση περίπου δύο μέτρων. Γι’ αυτό και η συνεδρία, χθες, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού, αντί στη  συνηθισμένη αίθουσα που συνεδριάζει παραδοσιακά το Υπουργικό Συμβούλιο. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας και στο γραφείο του έχει γίνει ειδική διαρρύθμιση προκειμένου να διατηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ όσων θα βρίσκονται εκεί. Ανάλογο ήταν και το σκηνικό κατά την τελετή διορισμού του νέου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Οι καρέκλες τοποθετήθηκαν σε απόσταση, ενώ δεν έγιναν ούτε χειραψίες. 
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Προεδρικό εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ελέγχου σε όσους εισέρχονται. Γίνεται ένας πρώτος έλεγχος στην πύλη του Προεδρικού τόσο των οχημάτων και των ατόμων, ενώ υπάρχει και θερμόμετρο για λήψη της θερμοκρασίας όσων θα ανεβούν στον λόφο.
 
Ένας δεύτερος έλεγχος θερμοκρασίας γίνεται σε όσους θα εισέλθουν το κυρίως κτήριο του Προεδρικού Μεγάρου. 
 
Στα πλαίσια των ειδικών ρυθμίσεων στο Προεδρικό δεν υπάρχει η γνωστή δημοσιογραφική κάλυψη όπως συνέβαινε μέχρι και πρόσφατα.
 
Φωτογραφικά και τηλεοπτικά πλάνα λαμβάνονται από ένα φωτογράφο και έναν κινηματογραφιστή, ενώ οι δηλώσεις είναι γραπτές. Δηλώσεις, πλάνα και φωτογραφίες στέλνονται εν συνεχεία σε όλα τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. 
 
Τηλεδιάσκεψη Συλλούρη με κομματάρχες 
 
Μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα και κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, πραγματοποιήθηκε το χθες το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων υπό την προεδρία του Προέδρου  της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.
 
Αποφασίστηκε ότι, μόλις αποσταλούν στη Βουλή νομοθετήματα σε σχέση με την κρίση που περνά ο τόπος μας λόγω του κορωνοϊού, το Σώμα θα συνέλθει σε Ολομέλεια εντός 24 ωρών ανεξαρτήτως ημέρας. Η Ολομέλεια θα γίνει με λήψη όλων των επιβαλλομένων μέτρων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στο ενδιάμεσο, θα συνέλθουν αμέσως από κοινού οι επιτροπές Οικονομικών και Εργασίας για μελέτη των νομοθετημάτων. Οι δύο επιτροπές θα συνέλθουν στη μεγάλη αίθουσα της Ολομέλειας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα και στη σύνοδο θα παραστεί, με ευθύνη όλων, ο ελάχιστος δυνατός αριθμός ανθρώπων.