Η αντίστροφη μέτρηση για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, ευρωεκλογές και εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχει αρχίσει κι όλα δείχνουν ότι οι πολίτες δύσκολα πείθονται από τους οργανωμένους πολιτικούς σχηματισμούς και τους εκατοντάδες υποψήφιους να οδηγηθούν στην κάλπη και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο λόγος είναι απλός: Υπάρχει διάσταση μεταξύ κομμάτων και πολιτών, για να μην πούμε χάσμα απόψεων που δεν είναι σε θέση να το καλύψουν σε βαθμό ικανοποιητικό οι υφιστάμενοι κομματικοί σχηματισμοί…  αλλά δεν κάνουν κάτι για να διορθώσουν ότι ο κόσμος απαξιώνει ή καταψηφίζει.

Το ερώτημα που δεν έχει απάντηση επί του παρόντος είναι γιατί οι κομματικές ηγεσίες αλλά και όσοι ασκούν εξουσία, σφυρίζουν αδιάφορα στις κανονιές που κατά καιρούς ρίχνει το εκλογικό σώμα.  Η επιλογή για ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των κυπρίων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων τοπικών αρχόντων φαίνεται ότι δεν ήταν και τόσο σοφή απόφαση.  Η διπλή αναμέτρηση του Ιουνίου δεν είναι και τόσο ελκυστική για το μέσο κύπριο πολίτη.   Στη δυσφορία του, προστίθεται η πολυπλοκότητα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τουτέστιν τα πολλά ψηφοδέλτια, οι πολλοί σταυροί προτίμησης, ο χρόνος παραμονής πίσω από το παραβάν, η ψήφος για ελεύθερους και κατεχόμενους δήμους σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα  συμβάλλουν στην περαιτέρω αρνητική προσέγγιση των εκλογών όσο σημαντικές κι αν κρίνονται για την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα.  Που είναι η πολιτική διάσταση πέραν από τη διαδικαστική για την οποία τίποτε δεν μπορεί να γίνει από την ώρα που ρίφθηκε ο κύβος για δύο κάλπες την 9η Ιουνίου. Ένας στους δύο πολίτες διαφωνεί κατά βάση με το κόμμα στο οποίο δίνει την ψήφο.  Σε όλα τα βασικά ζητήματα. Κυπριακό, οικονομία, μεταναστευτικό και διαφθορά. Τα ευρήματα της έρευνας της Pulse Market Research  για λογαριασμό του «Φ» , του περασμένου Φεβρουαρίου, είναι ενδεικτικά της σοβαρότητας του προβλήματος που ταλανίζει τους κομματικούς χώρους, μεγάλους και μικρούς. Κανένας οργανωμένος πολιτικός σχηματισμός δεν συγκεντρώνει  αξιοπρεπή ποσοστά θετικής ψήφου σε ότι αφορά τις πολιτικές που υπηρετεί στα τέσσερα βασικά ζητήματα που σήμερα απασχολούν τον κύπριο πολίτη.  Υπερτερούν σε όλα τα κόμματα οι αρνητικές ψήφοι. 

Η εγγύτητα των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ όπως καταγράφεται στην έρευνα, είναι κάτω από το 20% με το εκλογικό σώμα.  Εξαίρεση είναι το ΕΛΑΜ  το οποίο καταγράφει ποσοστά ψηλότερα από όλα τα άλλα κόμμα σε ότι αφορά Κυπριακό, οικονομία, μεταναστευτικό και διαφθορά. Χωρίς ωστόσο και αυτό να ξεπερνά το όριο του 50%. Ίσα-ίσα ακολουθεί την πεπατημένη αλλά σε πιο βελτιωμένη έκδοση από όλους τους άλλους σχηματισμούς. 

Στο μεταναστευτικό που φαίνεται να είναι το ισχυρό χαρτί του, το ΕΛΑΜ καταγράφει θετική άποψη πολύ κοντά στην πολιτική του, αλλά σε ποσοστό 36%, πολύ πιο κάτω από το 50% και με αρνητική ψήφο- καθόλου κοντά να ανέρχεται στο 43%. Σε ότι αφορά τη διαφθορά το θετικό  ποσοστό είναι 30% και το αρνητικό είναι 40%. Σε ότι αφορά το Κυπριακό οι πέντε στους δέκα αντιμετωπίζουν αρνητικά την πολιτική ΕΛΑΜ και μόνο 2 δίνουν θετικό πρόσημο. Πιο χαμηλά κινείται το ποσοστό όσων αποδέχονται την οικονομική πολιτική αυτού του σχήματος- ποσοστό 19%- ενώ δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου κοντά το 45%.

Οι επιδόσεις των λεγόμενων μεγάλων κομμάτων σε ότι αφορά την εγγύτητά τους με τους πολίτες είναι απογοητευτική. Ακόμη και στα ζητήματα που τα ίδια αναδεικνύουν μείζονα για την ύπαρξή τους και τις πολιτικές τους.  Για το ΑΚΕΛ, το 51% της κοινής γνώμης δηλώνει ότι δεν το εκφράζει καθόλου η πολιτική του στο Κυπριακό. Μόνο το19% παρουσιάζεται να είναι πολύ κοντά στις πολιτικές της Εζεκία Παπαϊωάννου στο εθνικό μας πρόβλημα. Στην οικονομία τα πράγματα είναι σχετικά χειρότερα. Μόνο το 16% το εκφράζουν οι πολιτικές με το 55% να τοποθετείται αρνητικά. Χειρότερες είναι οι επιδόσεις του κόμματος της Αριστεράς σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. Μόνο το 14% δηλώνει κοντά στις θέσεις του ΑΚΕΛ ενώ το 57% βρίσκεται σε διάσταση.

Οι επιδόσεις του ΔΗΣΥ δεν είναι καλύτερες. Καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις σε ότι αφορά τη διαφθορά. Οι έξη στους δέκα βρίσκονται σε διάσταση με την συναγερμική στάση (61%) και μόνο το 8% δηλώνει να είναι κοντά στις πολιτικές της Πινδάρου. Πρόβλημα έχει και σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. Ποσοστό 52% δηλώνει  ότι δεν το εκφράζουν  οι συναγερμικές  πολιτικές . Μόνο το 14% παρουσιάζεται να συμπορεύεται με τη συναγερμική ηγεσία. Στην οικονομία και το Κυπριακό, το αρνητικό ποσοστό είναι στο 49% αντίστοιχα. Η θετική αποτίμηση για το Κυπριακό είναι στο 17% και στην οικονομία το ποσοστό είναι μια μονάδα πιο πάνω, στο 18%.

Τα θετικά ποσοστά αποτίμησης για το ΔΗΚΟ και στα τέσσερα ζητήματα κινούνται πιο κάτω από τα άλλα δύο κόμματα. Στο Κυπριακό το 12% δηλώνει ότι το εκφράζουν πολύ οι κομματικές θέσεις.  Στην Οικονομία εξασφαλίσει το καλύτερο ποσοστό, 16%, πιο κάτω  είναι το μεταναστευτικό 13% ενώ στη διαφθορά το ποσοστό κυμαίνεται στο 10%. Οι αρνητικές επιδόσεις κυμαίνονται στο 50% συν με την οικονομία ελαφρώς πιο κάτω το 47%. Στο Κυπριακό το 53% βρίσκεται σε διάσταση με το ΔΗΚΟ, το μεταναστευτικό το 50% και στη διαφθορά το 54%.

Οι θετικές επιδόσεις της ΕΔΕΚ είναι ελαφρώς πιο κάτω από το ΔΗΚΟ που βρίσκεται πολιτικά πιο κοντά στις δικές της θέσεις.  Στο 10% είναι όσοι δηλώνουν ότι τους εκφράζουν οι εδεκίτες θέσεις σε ότι αφορά τη διαφθορά αλλά και το Κυπριακό. 

Σε ότι αφορά την οικονομία το ποσοστό των θετικών απόψεων περιορίζεται στο 8% και στο μεταναστευτικό στο 9%.  Σε ότι αφορά τις θέσεις της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό το 57% βρίσκεται σε διάσταση με το κόμμα αυτό.  Στην οικονομία το 53% , στο μεταναστευτικό το 54% και τη διαφθορά το 53%.

Ανάλογα ευρήματα δείχνουν και άλλες έρευνες αλλά δεν απασχολούν τα κομματικά επιτελεία που επικεντρώνονται στην εικόνα και το life style, που καταφέρνουν να «παίζουν» στα social media αλλά και τηλεοπτικά. Πολιτική ουσία μηδέν…