Πλησιάζοντας στα μισά της χρονιάς ας δούμε πως διαμορφώθηκε το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι στιγμής και ανά κανάλι
 
ΑΝΤ1: MI CASA SU CASA
Ακόμα μια χρονιά που θα κόβει κίνηση από την κορυφή φαίνεται πως διανύει ο ΑΝΤ1 και όχι άδικα αφού κατάφερε να χτίσει την πιο στιβαρή, αξιόπιστη, σταθερή και αξιοζήλευτη prime time της σεζόν. Η ελλαδική κωμική σειρά «Πέτα τη φριτέζα» (την οποία ο Οδυσσέως έξυπνα κράτησε κάβα από πέρσι) αποδείχθηκε λίρα εκατό στη ζώνη των 9.15μ.μ. και την κράτησε ψηλά μέχρι να έρθει αργότερα μέσα στο φθινόπωρο ο τρίτος κύκλος του «La Pasta Pomilώri» με το οποίο τη μοιράζονται. Στις 10μ.μ. την έκπληξη φέτος έκανε ο δεύτερος κύκλος της κωμικής σειράς του Ντίνου Οδυσσέως «Εσύ στον κόσμο σου» που ενώ πέρσι θεωρούνταν σχεδόν ξεγραμμένη με τα μικρά και μεσαία 10άρια που χτύπαγε, φέτος απογειώθηκε και είναι πρώτη σειρά μυθοπλασίας στη ζώνη της.
 
 
Την πετυχημένη prime ολοκληρώνουν οι «Άγριες μέλισσες» στις 11.15μ.μ. που παρά το προχωρημένο της ώρας και μια μουδιασμένη πρεμιέρα, ανέβασαν πολύ τα ποσοστά τους κυρίως χάρη στο θετικό word of mouth, αφού η σειρά χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από κοινό και κριτικούς, σε Ελλάδα και Κύπρο (και όχι άδικα αφού πρόκειται για την πιο καλογυρισμένη και ενδιαφέρουσα ελληνική παραγωγή μυθοπλασίας από την εποχή του «Νησιού»). Ο ΑΝΤ1 είχε επίσης το μοναδικό μέχρι στιγμής breakout hit της σεζόν, το «Casa de Mikel» που σαρώνει από την πρώτη κιόλας εκπομπή στη ζώνη του Σαββατόβραδου εκθρονίζοντας τη μέχρι πρότινος βασίλισσα της ζώνης «Παραδοσιακή βραδιά».
 
Η σατιρική εκπομπή που παρουσιάζει ο Μιχάλης Σοφοκλέους είναι μάλιστα η πρώτη post-Λούη σατιρική εκπομπή που παρά την αναπόφευκτη (και σε βάρος της) σύγκριση με το μεγαθήριο του Alpha όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά χτίζει ένα ολοένα και μεγαλύτερο κοινό που αν συνεχίζει έτσι ίσως αποτελέσει στο μέλλον σοβαρή απειλή στην εβδομαδιαία πρωτοκαθεδρία του «Λούης Night Show». Ο ΑΝΤ1 διατήρησε μια καλή πορεία στα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές ενώ θωράκισε την απογευματινή ζώνη με τις ανίκητες επαναλήψεις παλαιότερων επιτυχιών (κυρίως σειρών του Χάρη Ρώμα) αλλά και τη back to back μετάδοση των πετυχημένων τηλεπαιχνιδιών Rouk Zouk και Still Standing – γι’ αυτό και παραμένει το μοναδικό κανάλι που δεν επενδύει σε εγχώρια κλασικά απογευματινάδικα εδώ και πολλά χρόνια.
 
Το κανάλι βρήκε μια καλή λύση στο να μην πηγαίνει τελείως στράφι το βράδυ της Παρασκευής μεταδίδοντας blockbusters της Marvel ενώ στην κυριακάτικη prime το «The Final 4» στάθηκε αξιοπρεπέστατα απέναντι από το «Voice» πηγαίνοντας ομολογουμένως πολύ καλύτερα εδώ απ’ ό,τι στην Ελλάδα όπου και ολοκληρώθηκε μάλλον εσπευσμένα και δεν νομίζω να το ξαναδούμε. Τέλος η μοναδική ζώνη που δεν του βγήκε είναι εκείνη πριν το δελτίο όπου αγκομαχάει το παντελώς αδιάφορο «Αν ήμουν πλούσιος», όμως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σ’ αυτή τη ζωή, σωστά;
 
ALPHA: Meh-ρι ΕΔΩ ΚΑΛΑ 
Αν και το κανάλι των Λατσιών δίνει την αίσθηση ότι έχει (και θα έχει) μια πετυχημένη χρονιά, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο η κατάρρευση του Σίγμα που τον ωφέλησε παρά το πρόγραμμά του που είναι στην καλύτερη περίπτωση… meh. Όχι meh με την έννοια του νερόβραστου αλλά… meh τύπου ούτε κρύο ούτε ζέστη ή «καλά για τα δεδομένα μας» όπως δηλώνουν τα στελέχη του και ο οποιοσδήποτε που δεν μπορεί να πανηγυρίσει ανοιχτά μια ξεκάθαρη επιτυχία. Με εξαίρεση τον Λούη που συνεχίζει να ξελασπώνει τον Alpha για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (βασικά όσα και τα χρόνια του καναλιού στον αέρα) αλλά και τη «Γυναίκα χωρίς όνομα» (σειρά του ΑΝΤ1 Ελλάδας που έκλεψε μέσα από τα χέρια του κυπριακού) που διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στη ζώνη των 6.30μ.μ., κανένα άλλο πρόγραμμα του καναλιού δεν υπερβαίνει την κατηγορία του «ικανοποιητικού», αντίθετα η χρονιά σημαδεύτηκε και από αρκετά φιάσκο τα πλείστα από Ελλάδα.
 
Το κανάλι κατάφερε να σπάσει την γκίνια της ζώνης των 7.30μ.μ. που είχε από το ξεκίνημά του, με τα «Αστέρια στην άμμο» μία συμπαραγωγή με τον Alpha Ελλάδας που κινείται εχμ ικανοποιητικά αν και στη μαμά πατρίδα πάτωσε τόσο άσχημα που η Κάντζα προχώρησε στο κόψιμό της και θα ρίξει τα εναπομείναντα (συμφωνηθέντα) επεισόδια στο διαδίκτυο. Η χαλλουμόπερα θα συνεχιστεί εδώ κανονικά μέχρι το τέλος της σεζόν, αφενός γιατί τα πηγαίνει καλά κι αφετέρου δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για τυχόν αντικατάστασή της.
 
Στην prime time o Alpha προχώρησε με τον δεύτερο κύκλο της «Φαμίλιας» που τα πάει… meh και τις «8 λέξεις» (σειρά του ΣΚΑΪ που οι παραγωγοί Γεωργίου – Νικολάου δεν ήθελαν να την μεταδώσει το Σίγμα κι έτσι κατέληξε στην αγκαλιά του Alpha) που κινείται στα… ικανοποιητικά επίπεδα του περσινού «Τατουάζ» (αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να βγει πάνω από τον ανταγωνισμό). Στην απογευματινή ζώνη το «Με αγάπη Χριστιάνα» διανύει ίσως τη χειρότερη χρονιά του με τα μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα, ενώ δεν είναι λίγες οι μέρες που βλέπει τόσο την πλάτη του «Happy Hour» όσο και του Μουτσινά.
 
Είναι ολοφάνερο πως η εκπομπή της Χριστιάνας Αριστοτέλους, κάποτε από τους πυλώνες του προγράμματος του Alpha, βρίσκεται σε πτωτική πορεία αλλά, για να είμαστε δίκαιοι και ολόκληρο το είδος του κλασικού απογευματινού όπως το ξέραμε. Η Αριστοτέλους χρεώνεται και την ηχηρότερη φλόπα της χρονιάς, το υπερφιλόδοξο και δαπανηρό «Soundtrack of Love» που λανσαρίστηκε μετά Βαΐων και κλάδων ως η μεγάλη επιστροφή της παρουσιάστριας στην prime time μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια. Παρά την καλαισθησία της παραγωγής και μερικές ενδιαφέρουσες ανθρώπινες ιστορίες, το show (που βασίστηκε σε φινλανδικό format) δεν μπόρεσε να αναδειχθεί σε κάτι περισσότερο από ένα δοξασμένο Telethon και ο κόσμος του γύρισε την πλάτη από τη δεύτερη κιόλας εκπομπή, το φινάλε δε που μεταδόθηκε την Κυριακή 8/12 έγραψε μόλις 8,5% καθιστώντας το SoL τη χειρότερη στιγμή (από άποψη τηλεθέασης) στην πολύχρονη καριέρα της Χριστιάνας.
 
 
Στις αστοχίες της χρονιάς συγκαταλέγονται επίσης τα τηλεπαιχνίδια «Πάνω Κάτω» και «Divided» (που εξορίστηκε στο χάραμα) και οι κωμικές σειρές «Σπίτι είναι…» και «Κρατάς μυστικό» που κατά πάσα πιθανότητα δεν θυμάστε καν πότε προβάλλονται (ο Alpha Ελλάδας έκοψε και τα τέσσερα αυτά προγράμματα). Τέλος στον τομέα της ενημέρωσης κι εκεί τα πράγματα είναι από meh μέχρι συμπαθητικά αν και στις επιτυχίες συγκαταλέγεται η ραγδαία άνοδος της μεσημβρινής εκπομπής «Alpha Ενημέρωση» με τον Ανδρέα Κημήτρη που το πάλεψε σκληρά στη δύσκολη αυτή ζώνη και του βγήκε.
 
 
ΣΙΓΜΑ: ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ
Οι προτομές εκείνων που έχουν σώσει κατά καιρούς το Σίγμα όλο και αυξάνονται – δίπλα από εκείνες του Acun και του Κύρου Ρωσσίδη (για τη «Γαλάτεια») έρχεται να προστεθεί και μία του Νίκου Μουτσινά. Αν δεν υπήρχε φέτος το «Voice» και το «Καλό μεσημεράκι» το Σίγμα πιθανότατα θα κοντράρονταν με το ΡΙΚ2 για την τελευταία θέση – και το ΡΙΚ2 υπόψη είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Η σεζόν διαφαίνετο με τους καλύτερους οιωνούς για το κανάλι του Δία, η συμφωνία Acun – Σκάι που ενώ κινδύνευσε αρχικά να τιναχτεί στον αέρα σφραγίστηκε για μια ακόμα σεζόν, το δίδυμο των σούπερ παραγωγών Κούλλη Νικολάου – Ανδρέα Γεωργίου συμφώνησαν με το Φάληρο ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια το κανάλι θα είχε μια πολλά υποσχόμενη κυπριακή κωμωδία στην prime time. Γρήγορα όμως το όνειρο άρχισε να καταρρέει.
 
Οι Γεωργίου – Νικολάου δεν ήθελαν ν’ ακούσουν για συνεργασία με το Σίγμα μετά την πικρή του εμπειρία με τα «Άσπρα μπαλόνια» με συνέπεια οι «8 λέξεις» να καταλήξουν στον Alpha. Τα «Άλλα λόγια θκειε παπά» όχι μόνο απορρίφθηκαν από το κοινό ως ακόμα ένα αχρείαστο knock off της «Αίγιας» (που ήταν) αλλά αποδείχθηκε προβληματική παραγωγή με την οικονομική διαμάχη του παραγωγού – καναλιού οδήγησε σε μαζικές αποχωρήσεις ηθοποιών, ψαλίδισμα επεισοδίων και εν τέλει στο βιαστικό κόψιμο της σειράς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, φαίνεται πως ο κόσμος συγχύστηκε από τα απανωτά χρονικά άλματα της «Γαλάτειας» με συνέπεια η πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του Σίγμα να καταρρεύσει στα νούμερα και να οδηγηθεί κι αυτή σε πρόωρο κόψιμο.
 
Επιπρόσθετα πάτωσαν και τα δύο τηλεπαιχνίδια του Σκάι «Guess my Age» και «Boom» (όπως και στην Ελλάδα όπου κόπηκαν αμφότερα) το ίδιο και τα reboots «Λόγω τιμής: 20 χρόνια μετά» και «Θα γίνει της πολυκατοικίας» που δεν είδε ψυχή ζώσα στην Κύπρο ενώ το μοναδικό από τα φετινά τηλεπαιχνίδια του Σκάι που πάει σχετικά καλά, ο «Πιο Αδύναμος Κρίκος», το Σίγμα δεν μπορεί να το μεταδώσει για το λόγο ότι τα δικαιώματα του format για Κύπρο ανήκουν στο ΡΙΚ.
 
Μοναδική παρηγοριά το «Voice» που αποδείχτηκε άφθαρτο στο χρόνο (ακόμα και μετά τις αλλαγές στην επιτροπή και ίσως τους πιο παγερά αδιάφορους παρουσιαστές που μπόρεσαν να βρουν), η «Παραδοσιακή βραδιά» που έχασε μεν την πρωτιά στο Σαββατόβραδο από το «Casa de Mikel» αλλά κράτησε τα νούμερά της και το «Καλό μεσημεράκι» που αποδείχτηκε υπολογίσιμος παίκτης στην απογευματινή ζώνη προσθέτοντας ακόμα έναν πονοκέφαλο στον ανταγωνισμό (σε αντίθεση με το ομόσταβλο «Όλα καλά» που φέτος φυτοζωεί).
 
 
OMEGA: ΣΤΟΝ ΑΥΤΌΜΑΤΟ ΜΕ STAR ΚΑΙ OPEN
Το κανάλι του Αρχάγγελου φέτος την έβγαλε λίγο πολύ στον αυτόματο πιλότο με τα 3/4 του προγράμματος να προέρχονται από τα ελλαδικά Star και Open,  ενώ οι μόλις δύο εσωτερικές παραγωγές ίσα που εμφανίστηκαν στο ραντάρ των Κύπριων τηλεθεατών. Ο Σωκράτης Χάσικος επιμένει να μην επενδύει σε δαπανηρές εγχώριες παραγωγές παρά μόνο αν βρεθεί κάποια που να αξίζει πραγματικά τα λεφτά της (hint: δεν βρέθηκε) και το βάρος δόθηκε στα προγράμματα από τα συνεργαζόμενα ελλαδικά κανάλια. Όχι πως του βγήκε και σε κακό. Το «GNTM 2» ήταν και φέτος το run(a)way hit που όλοι περιμέναμε ότι θα είναι, χαρίζοντας μάλιστα κάποιες φορές τη νίκη στην prime time στο Omega.
 
 
Το ίδιο καλά με πέρσι κινήθηκαν και τα «Τροχός της Τύχης» και «Shopping Star», οι πυλώνες του Omega στην απογευματινή ζώνη. Το «X-Factor» από την άλλη παρά τις τυμπανοκρουσίες, την επιστροφή του Γιώργου Θεοφάνους σε επιτροπή και τη Δέσποινα Βανδή στην παρουσίαση δεν απογειώθηκε ποτέ και περιορίστηκε σε μέτρια νούμερα, που όμως ήταν αρκούντως ικανοποιητικά για τα δεδομένα του καναλιού.
 
Το «Globetrotters» ξεκίνησε μάλλον αδιάφορα μέχρι που τα viral ξεκατινιάσματα του Χάρη Βαρθακούρη και της συζύγου του Αντονέλας προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού και το ριαλιτοπαίχνιδο τσίμπησε νούμερα ενώ η μοναδική παραγωγή μυθοπλασίας του καναλιού, το φροντισμένο «Κόκκινο ποτάμι» του Open, ενώ ξεκίνησε δυνατά γρήγορα… στέρεψε στην κυριακάτικη prime time περιορισμένο σε χαμηλά 10άρια.
 
Στο εσωτερικό μέτωπο, το νέο «Έλα να δεις» απέσπασε μερικά θετικά σχόλια για την παρουσιάστρια Μαρία Ιωάννου ενώ τα πηγαίνει πολύ καλύτερα στο δυναμικό κοινό, όμως κινείται χαμηλά στο σύνολο και σαν εκπομπή δεν έσπασε κανένα καλούπι του είδους.
 
Σίγουρα όμως είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τις «Αιχμές» ένα βρυκολάκιασμα του «Έχεις μέσον» τόσο μπανάλ όσο και ο τίτλος του (που μοιάζει να ξεσηκώθηκε από στήλη εφημερίδας των 80’s) και με ίσως τον πιο αντιτηλεοπτικό παρουσιαστή που είδαμε τελευταία (ο Σωτήρης Παρούτης που δεν έπρεπε ν’ αφήσει τα έντυπα).

 
ΡΙΚ: ΕΠΕΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ, ΧΡΥΣΩΝΟΥΝ ΤΟ HAPPY
Η νέα σεζόν στο ημικρατικό μας σημαδεύτηκε από την παραίτηση του γενικού διευθυντή Μιχάλη Μαραθεύτη τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και περίπου τρία περισσότερα απ’ όσα προσωπικά πίστευα ότι θα άντεχε στη συγκεκριμένη θέση. Ο αποχωρήσαντας πρόεδρος πολεμήθηκε όσο κανένας τόσο εντός ΡΙΚ από συγκεκριμένη σέκτα υπαλλήλων και μάλιστα με χυδαίες προσωπικές επιθέσεις όσο και εκτός όταν βρέθηκε ανάμεσα στα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας και διαδοχής Προεδρικού – ΔΗΣΥ που οδήγησε και στο πάγωμα του προϋπολογισμού του ΡΙΚ την περασμένη άνοιξη.

 
 
Πριν φύγει, όμως, άφησε στρωμένο πρόγραμμα που το είχε χτίσει μεθοδικά ήδη από την προηγούμενη σεζόν. Με ένα πετυχημένο μπλοκ που ξεκινά από τις «Χρυσές συνταγές» το απόγευμα (που φέτος πάνε ακόμα καλύτερα), συνεχίζεται με τα «Happy Hour», «Καμώματα», «Πιο Αδύναμος Κρίκος» και κεντρικό δελτίο και ολοκληρώνεται με τα «Χάλκινα χρόνια», το ΡΙΚ διατήρησε μια καλή πορεία κι έγινε και φέτος υπολογίσιμος παίκτης αν και σε κάποια από τα προγράμματα (ήδη με πολλαπλές σεζόν) η φθορά είναι εμφανής.
 
 
Αξιοσημείωτη είναι η απογείωση φέτος του «Happy Hour» που ενώ ξεκίνησε μουδιασμένα (και βρισκόταν ήδη σε πτωτική πορεία στην ουρά της προηγούμενης σεζόν) το τελευταίο διάστημα κάνει κάποια τρελά ξεσπάσματα φτάνοντας μέχρι και το 25% με τα περισσότερα θετικά σχόλια να αφορούν τα παιχνίδια με τους καλεσμένους και τις (σπαρταριστές πολλές φορές) περιγραφές του Κωνσταντίνου Ιάσωνος.
 
Πολύ καλά τα πηγαίνει και η πρωινή ζώνη με την «Πρώτη ενημέρωση» και την «Όμορφη μέρα κάθε μέρα» με την εκπομπή της Ελπίδας Ιακωβίδου να εκτοξεύεται κάποιες μέρες στο σύνολο (το δυναμικό κοινό είναι σχεδόν ανύπαρκτο στο πρόγραμμα του ΡΙΚ γενικότερα). Στον αντίποδα το μοναδικό καινούριο πρόγραμμα του ημικρατικού στο πρώτο μισό, η κωμική σειρά «Κάποτε στο ’80» που ανήκει και στη δεκαετία του τίτλου και δικαίως το κοινό τής γύρισε επιδεικτικά την πλάτη.
 
Περιοδικό TV Mania, τεύχος 1308.