Τα αποφθέγματα των αρχαίων σοφών της Ελλάδος είναι διαχρονικά ορθότατα. Πράγματι το ήθος μιας πόλης είναι εκείνο που έχουν αυτοί που ασκούν την εξουσία. Δηλαδή από τα πάνω δώματα ενός κράτους μεταφέρονται σταδιακά τα πρότυπα της ηθικής ή ανηθικότητας στους πολίτες. Το πιο πάνω απόφθεγμα είναι σήμερα επίκαιρο διότι ζούμε σε μια κοινωνία που στους θεσμούς και γενικά σε ένα μεγάλο αριθμό ιθυνόντων και άλλων πολιτών επικρατεί, όπως όλοι παραδέχονται, η διαφθορά. Το έχουν διαπιστώσει πολλοί, το αναφέρουν οι εφημερίδες, οι βουλευτές εξού και δημιουργήθηκε και Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς. Σωστό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Ενδιαφέρον όμως περισσότερο παρουσιάζει η σύνθεση της Επιτροπής και οι εξουσίες της. Δεν έχουμε καμία αρνητική κριτική σε σχέση με τον πρόεδρο της, τον κ. Πογιατζή. Αντιθέτως. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι το σύνολο της σύνθεσης πρέπει να είναι εγγυημένης ακεραιότητας οι δε εξουσίες να μπορούν να επιτρέπουν στην Αρχή να επεμβαίνει να δημοσιεύει και να τιμωρεί οποιαδήποτε πράξη διαφθοράς από οποιονδήποτε και οποιανδήποτε αρχή. Τα άλλα λόγια που έχουν υιοθετηθεί όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της αποκτούν σημασία ανάλογα με τα πρόσωπα που συνθέτουν την Αρχή. Διότι από λόγια χορτάσαμε. Άλλωστε εδώ υπάρχουν νόμοι και Συντάγματα καταγραμμένα τα οποία οι επηρεαζόμενοι καταπατούν λόγω διαφθοράς και θα τηρήσουν αν δεν είναι άψογα και ανεξάρτητα όλα τα μέλη της Αρχής τις νεότερες επιταγές της σχετικής με την Αρχή, νομοθεσίας;  

Δεν αρκούν λοιπόν οι πρόνοιες που ρυθμίζουν την Αρχή. Εκείνο που προέχει είναι το ήθος και το θάρρος των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και από κάθε άποψη άσχετοι με την εξουσία. Να πληρώνονται σωστά για να μην υπάρχει ίχνος υποψίας ότι έχουν οικονομικές δυσχέρειες άρα και ανάλογες αδυναμίες και πρέπει να έχουν εξουσία να ενεργούν προς κάθε κατεύθυνση από τον αρχηγό του κράτους μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εξαίρεση. Επίσης πρέπει να δίδεται ο κατάλληλος μηχανισμός για να μπορούν να εισέρχονται στα άδυτα του καθενός αφού υπάρξει λογική υποψία για διαφθορά όπως είναι οι μίζες, οι κρυφές αμοιβές ή τα αδικαιολόγητα δώρα ή οι αδικαιολόγητες διευκολύνσεις, ρουσφέτια και εύνοιες. 

Πρέπει επίσης να υπάρξει εξαίρεση διά της κατάλληλης νομικής οδού από τους κανόνες των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής επικαλούμενη τις εξαιρέσεις που επιτρέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Αν δεν γίνουν όλα αυτά θα μας μείνουν τα λόγια και τα ευχολόγια διότι η διαφθορά έχει τσιμεντωθεί και είναι διαδεδομένη ως τρόπος ζωής παντού. Πως ξεκίνησε όλοι ξέρουμε. Από πάνω, από την πολιτική εξουσία η οποία έχει σωρεία παραδειγμάτων, αυθαιρεσιών, παράνομου προσωπικού πλουτισμού, ευνοιοκρατίας, νεποτισμού και άλλων ενεργειών διαφθοράς που έχει η φαρέτρα των διεφθαρμένων. Όπως είναι οι περιπτώσεις των διαβατηρίων της σπατάλης του κρατικού χρήματος, προς ίδιο όφελος η ευνοιοκρατική εξυπηρέτηση φίλων και συγγενών, ο παραμερισμός των αξίων λειτουργών και πολιτών για την ενίσχυση της προσωπικής επιρροής ή της περιουσίας του δράστη και τόσα άλλα. Αφού φθάσαμε στο σημείο η πολιτική εξουσία να πιστεύει πως ό,τι θέλει κάνει, έστω και αν το απαγορεύει ο νόμος ή και το Σύνταγμα.  

Το πρόβλημα είναι ότι οι πράξεις διαφθοράς ιδίως όταν προέρχονται από την πολιτική εξουσία δημιουργούν μία ατμόσφαιρα ανασφάλειας, έλλειψης εμπιστοσύνης προς το κράτος και ενθαρρύνουν την παρανομία και την ανηθικότητα. Προετοιμάζουν δε μία νέα γενιά ανθρώπων οι οποίοι θα πιστεύουν ότι στην Κύπρο μπορείς να ενεργείς ανεξέλεγκτα και να κάνεις ότι σε ευχαριστεί ανεξαρτήτως νόμου ή/και ηθικής. Πέφτουν κάθετα οι αξίες και εξουδετερώνονται οι αρχές. 

Αυτό το φαινόμενο έχει και ευρύτερες επιπτώσεις στο πρόβλημα μας της τουρκικής κατοχής και της λύσεως του προβλήματος μας. Πολλοί νέοι έπαυσαν να ενδιαφέρονται για το πολιτικό μέλλον της Κύπρου. Μειώθηκε το αίσθημα του πατριωτισμού και της αγωνιστικότητας. Και τώρα στις εκλογές οι Κύπριοι ψηφοφόροι, ίσως και στην πλειοψηφία τους, τα κριτήρια που έχουν για την εκλογή είναι όχι ποιος υποψήφιος υποστηρίζει την σωστή λύση του Κυπριακού αλλά ποιος τον βολεύει καλύτερα στις προσωπικές του δραστηριότητες. Πολλοί δε απ’ αυτούς αποστέλλουν μηνύματα από τώρα σε υποψηφίους ότι θα τους ψηφίζουν εκείνοι και η οικογένεια τους και πολλοί άλλοι «και να μας έχετε υπόψη όταν εκλεγείτε». 

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του λαού δεν γνωρίζει τη σημαίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πως λειτουργεί; Η αδιαφορία στο θέμα αυτό οφείλεται σε έλλειψη πατριωτισμού και σε ενδιαφέρον για άλλα θέματα που μπορεί να είναι προς όφελος προσωπικό  από την εύνοια που μπορεί να πετύχει από υποψήφιο πρόεδρο. Έχουμε φτάσει στον πάτο. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση. Και για να μην συνεχίσει πρέπει να υπάρξουν θαρραλέες αποτελεσματικές ενέργειες πάταξης του φαινομένου της διαφθοράς στον τόπο μας. Πολιτικούς και άλλους εξουσιαστές σε οποιοδήποτε θεσμό ή χώρο πρέπει εφόσον είναι διεφθαρμένοι να τους τιμωρήσει η Αρχή αποτελεσματικά. Να μην διστάσει να τους εκθέσει και εν ανάγκη να λάβει ποινικά μέτρα εναντίον τους.