Η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) θέλει να τρέχει εκτός ορίου ταχύτητας όταν συλλέγει πληροφορίες και προς το σκοπό αυτό αρχίζει την Πέμπτη σχετική συζήτηση νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε συνοδευτικό κείμενο, «σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου, είναι η διαφοροποίηση του βασικού νόμου, ώστε τα υπηρεσιακά οχήματα της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), να χρησιμοποιούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκπλήρωσης της νομοθετικά καθορισμένης αποστολής τους».

Συγκεκριμένα, με το υπό εξέταση νομοσχέδιο, «τα οχήματα της ΚΥΠ θα επιτρέπεται όπως ξεπερνούν το καθορισμένο όριο ταχύτητας, όποτε αυτό επιβάλλεται, όπως αυτό ισχύει ήδη για υπηρεσιακά οχήματα παρόμοιων υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στην Κύπρο

Στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός Nόμος του 2023» αναφέρεται, πως «Ο περί της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Νόμος του 2016» (75(Ι)/2016), θεσμοθέτησε την Κ.Υ.Π, ως ανεξάρτητη Αρχή και δεν αποτελεί πλέον Μονάδα της Κυπριακής Αστυνομίας, ώστε να καλύπτεται όταν τα οχήματα της υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

«Ως εκ τούτου», προστίθεται στο συνοδευτικό κείμενο, «κρίνεται αναγκαίο όπως το άρθρο 6 του Ν. 86/1972, τροποποιηθεί ούτως ώστε να αναφερθεί ρητά η Κ.Υ.Π., στις εξαιρέσεις (του ορίου ταχύτητας) με σκοπό τη συνέχιση της δυνατότητας, εάν και εφόσον χρειάζεται, τα υπηρεσιακά οχήματα της Κ.Υ.Π. να χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη και αποτελεσματική εκπλήρωση της καθορισμένης από το Νόμο αποστολής της».