Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά έξι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, υπόθεση που αφορά εικονικό, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Κατηγορούσας Αρχής, δυστύχημα που έγινε την ημέρα των Θεοφανείων, το 2015.

Η υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 12 κατηγορούμενοι ανάμεσά τους γιατρός, ορθοπεδικός και φυσικοθεραπευτής. Οι εμπλεκόμενοι στο δυστύχημα είχαν απαιτήσει χρηματικά ποσά από ασφαλιστική εταιρεία, η οποία ανέθεσε σε εμπειρογνώμονα τη διερεύνηση, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι το δυστύχημα δεν σημειώθηκε ποτέ και τελικά οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, να βρεθούν κατηγορούμενοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα γεγονότα, το εικονικό δυστύχημα σημειώθηκε στις 6/1/2015 στην Πάφο με τους εμπλεκόμενους ωστόσο να διαμένουν στη Λεμεσό. Στο ένα όχημα επέβαινε ο 1ος κατηγορούμενος μαζί με τη σύζυγό και τα παιδιά τους. Στο άλλο όχημα επέβαιναν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι. Το υποτιθέμενο δυστύχημα έγινε στην προσπάθεια του ενός οδηγού να εξέλθει από πάροδο με αποτέλεσμα να ανακόψει την πορεία του άλλου οχήματος που ερχόταν από δεξιά. Στη σκηνή δεν κλήθηκε Αστυνομία ενώ κανένα πρόσωπο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Κάποιοι εκ των επιβατών εξετάστηκαν την επομένη από τον κατηγορούμενο ορθοπεδικό και όλοι διαγνώστηκαν με αυχενικά προβλήματα, τραύματα στη σπονδυλική στήλη και ετοιμάστηκαν ιατρικές εκθέσεις. Οι υπόλοιποι εξετάστηκαν από άλλο χειρούργο ορθοπεδικό και διαγνώστηκαν με τα ίδια ακριβώς ιατρικά προβλήματα. Τον Μάρτιο του 2015 υπήρξε απαίτηση σε ασφαλιστική εταιρεία από τους 2 οδηγούς για αποζημιώσεις €20.000 για τα οχήματα και €23.000 για τους επιβάτες.

Η ασφαλιστική εταιρεία ανέθεσε σε εμπειρογνώμονα τη διερεύνηση του τροχαίου και τότε διαπίστωσε ότι τα δύο οχήματα δεν είχαν έλθει ποτέ σε επαφή μεταξύ τους. Μάλιστα, σε έκθεση του ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ότι οι ζημιές που υπήρχαν στα αυτοκίνητα, προϋπήρχαν. Επισημαίνει ακόμη ότι το ένα όχημα από τις ζημιές που είχε και τις μηχανικές βλάβες, δεν θα μπορούσε να οδηγηθεί στη σκηνή αλλά ενδεχομένως να ρυμουλκήθηκε στο σημείο. Από τις εξετάσεις φέρεται να διαπιστώθηκε ότι το δυστύχημα στήθηκε με σκοπό να γίνει εξαπάτηση της ασφαλιστική εταιρείας.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης και τις ανακρίσεις από το ΤΑΕ Αρχηγείου διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν μεταβεί ποτέ στους ιατρούς για εξέταση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο, τείνει να μετατραπεί σε σίριαλ αφού από τον Δεκέμβριο του 2017 που έγινε η καταχώρηση, μέχρι σήμερα, η εκδίκαση δεν έχει ξεκινήσει λόγω συνεχών αναβολών, αλλαγών συνηγόρων υπεράσπισης και αιτημάτων για αναστολή ποινικών διώξεων. Η υπόθεση ήταν ορισμένη χθες για έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας σε νέο δικαστή στο Δικαστήριο Λεμεσού, όμως και πάλι, ένας εκ των δικηγόρων ζήτησε αναβολή λέγοντας ότι μόλις πριν δύο ημέρες ανέλαβε την υπόθεση. Την ίδια ώρα, άλλος δικηγόρος απευθύνθηκε στο Δικαστήριο, αναφέροντας μεγάλη καθυστέρηση.

Η αναφορά αυτή έφερε και τη δυσαρέσκεια του δημόσιου κατηγόρου ο οποίος ανέλαβε τώρα την υπόθεση, υποδεικνύοντας ότι ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στο γεγονός ότι οι μισοί κατηγορούμενοι άλλαξαν από δύο φορές δικηγόρους, υπήρξαν συνεχή αιτήματα αναβολών από την πλευρά των τελευταίων, όπως και αιτημάτων για αναστολή ποινικών διώξεων σε κάποιους εκ των κατηγορουμένων. Εν τελεί το Δικαστήριο όρισε τη δίκη στα μέσα Νοεμβρίου.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 61 κατηγορίες που αφορούν και τους 12 κατηγορουμένους και περιλαμβάνουν τις κατηγορίες συνομωσίας, απόπειρας εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου.