Υπό κράτηση ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την έναρξη της δίκης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού, η οποία είναι ορισμένη στις 23 Ιανουαρίου 2024, θα παραμείνουν και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για τον φόνο του 55χρονου Θανάση Καλογερόπουλου, που διαπράχθηκε στις 30 Οκτωβρίου. Αυτό απεφάνθη σήμερα η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, Αφροδίτη Παρπαρίνου, διαβάζοντας την πολυσέλιδη απόφασή της.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, 41, 44, 22 και 21 χρόνων οδηγήθηκαν εκ νέου σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στο γραπτό κείμενο που ετοίμασε η Δικαστής και το οποίο παραδόθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης, ανέφερε ότι έλαβε υπόψη τα όσα τέθηκαν ενώπιόν της και από τις δύο πλευρές. Στην απόφαση σημειώνεται ότι το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής στηρίχθηκε στον κίνδυνο φυγοδικίας. Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα καταδίκης των κατηγορούμενων όπως επίσης και στην σοβαρότητα των αδικημάτων. Σημείωσε ότι οι δεσμοί των κατηγορουμένων με την Κύπρο είναι δεδομένοι, ωστόσο, το δημόσιο συμφέρον για απονομή της Δικαιοσύνης επιτάσσει την κράτησή τους.

“Καταλήγω ότι υπάρχει πιθανότητα φυγοδικίας των κατηγορούμενων. Ως εκ τούτου κρίνω ότι για να εξασφαλίσει η παρουσία τους ενώπιον του Κακουργιοδικείου, απαιτείται η κράτηση τους. Συνεπώς και ασκώντας την διακριτική μου ευχέρεια, διατάσσω την κράτηση και των 4 κατηγορουμένων μέχρι την ημερομηνία της δίκης τους “

Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος του πρώτου κατηγορούμενου (41χρονου) δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του. Οι δικηγόροι των τριών κατηγορουμένων κατά την προηγούμενη διαδικασία των αγορεύσεων, ζήτησαν όπως αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα και χρηματικές εγγυήσεις ενώ ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει ικανοποιητική μαρτυρία που να τους συνδέει με την υπόθεση.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας στην αγόρευσή της ζήτησε όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τη δική τους ενώπιον του Κακουργιοδικείου, στηρίζοντας το αίτημα στον κίνδυνο φυγοδικίας. Υπογράμμισε τη σοβαρότητα των κατηγοριών και ειδικά αυτή του φόνου εκ προμελέτης, «το σοβαρότερο αδίκημα του ποινικού κώδικα, που επισύρει δια βίου ποινή φυλάκισης».

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 12 κοινές κατηγορίες, ενώ ο 22χρονος –3ος κατηγορούμενος– αντιμετωπίζει και την κατηγορία της συνέργειας μετά τη διάπραξη φόνου.