Με ενστάσεις ως προς το αίτημα κράτησης των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου, συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα (27/11), η διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων αγόρευσαν ως προς την κράτηση των πελατών τους, με από κοινού γραμμή και βασίστηκαν στο ότι η Αστυνομία δεν κατέχει μαρτυρίες που να συνδέουν τους 3 με τα επίδικα αδικήματα.

Το Δικαστήριο επιφύλαξε την απόφαση του σε σχέση με την κράτηση των κατηγορούμενων στις 30 Νοεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο και οι 4 παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στις 23 Ιανουαρίου 2024.

Ένσταση στην κράτηση τους έφεραν οι δικηγόροι των κατηγορούμενων 44, 22 και 21 ετών αντίστοιχα. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 13 κατηγορίες, με την τελευταία να αφορά μόνο τον 22χρονο (3ο κατηγορούμενο) και το αδίκημα της συνέργειας μετά τη διάπραξη. Το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής στηρίχθηκε στη διασφάλιση της παρουσίας των 4 κατηγορούμενων στη δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου. Επίσης, έγινε αναφορά στα σοβαρά αδικήματα που αντιμετωπίζουν, στην ορατή καταδίκη η οποία διαφαίνεται από το μαρτυρικό υλικό και στις αυστηρές ποινές που επισύρουν τα αδικήματα.

“Αντιμετωπίζουν αδικήματα που είναι άκρως σοβαρά αναφέροντας το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης το οποίο είναι το σοβαρότερο στον ποινικό κώδικα και επισύρει δια βίου φυλάκιση”, ανέφερε η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας.

Η εμπλοκή των τεσσάρων κατηγορούμενων

Σε σχέση με τον 41χρονο κατηγορούμενο η εισαγγελέας, ανάφερε ότι εκτός από το DNA που εντοπίστηκε σε κάλυκα που βρέθηκε στη σκηνή του φόνου, υπάρχει γραπτή κατάθεση η οποία αναφέρει ότι έδειξε μέσω βιντεοκλήσης ότι κατείχε καλάσνικοφ και πιστόλι σε άλλο πρόσωπο. Διέμενε στην έπαυλη για περίπου δύο μήνες, ενώ στην κατοικία του στην Τίμη της επαρχίας Πάφου, εντοπίστηκαν ξυρισμένες τρίχες. Τα ρούχα που εντοπίστηκαν στην κατοικία του 22χρονου, είναι αυτά που φορούσε ο 41χρονος μια ημέρα πριν τον φόνο και την επόμενη της δολοφονίας.

Σε ότι αφορά τον 44χρονο κατηγορούμενο, ιδιοκτήτη της έπαυλης, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας ανέφερε ότι παραχώρησε την έπαυλή του η οποία ήταν η βάση για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της δολοφονίας του Θανάση Καλογερόπουλου. Σημείωσε ακόμη ότι πλήρωνε €6.000 τον μήνα για να διαμένει αλλού, ενώ τα ξημερώματα του φόνου καταγράφεται να φεύγει με το όχημά του και τον σκύλο του από τη έπαυλη, κάτι που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ότι βρισκόταν όλο το βράδυ σε νυκτερινά κέντρα και διασκέδαζε.

Σε ό,τι αφορά τον 22χρονο κατηγορούμενο, από το μαρτυρικό υλικό προκύπτει ότι είναι το πρόσωπο που φυγάδευσε το 4ον κατηγορούμενο (21χρονο) μετά τον φόνο. Το όχημα του καταγράφεται να πηγαινοέρχεται στην έπαυλη τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, ο 3ος κατηγορούμενος την ημέρα του φόνου χρειάστηκε χρήματα για να βάλει βενζίνη στο όχημά του για να φυγαδεύσει τον 21χρονο φερόμενο, δεύτερο εκτελεστή.

Σε σχέση με τον 21χρονο (4ο κατηγορούμενο), όπως είπε η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, υπάρχει γραπτή κατάθεση που αναγνωρίζει τον νεαρό ως το πρόσωπο που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα και ακολούθως τη μετέφερε στις 29/10 στο σημείο του εμπρησμού. Επίσης, ο 21χρονος φέρεται να παραλήφθηκε τα χαράματα του φόνου από τον 41χρονο (1ο κατηγορούμενο) αφού το σήμα του κινητού του τελευταίου, εξέπεμπε από περιοχή της κατοικίας του. Είναι επίσης το πρόσωπο που μετέφερε τη μοτοσικλέτα στις 23 Οκτωβρίου, όπου έγινε προσπάθεια να εκτελεστεί το σχέδιο δολοφονίας του Καλογερόπουλου.

Αγορεύσεις για την κράτηση των 3

Ο δικηγόρος του 41χρονου κατηγορούμενου δεν έφερε ένσταση ως προς την κράτηση ενώ πρώτος ξεκίνησε την αγόρευση του ο δικηγόρος του 4ου (21χρονου) κατηγορούμενου. Ο δικηγόρος ανέφερε ότι ο πελάτης του παραδόθηκε στις Αρχές από μόνος του, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία γραπτή μαρτυρία που να τον κατονομάζει. Σημείωσε ακόμη ότι έδωσε κατάθεση συγκεκριμένος μάρτυρας ο οποίος έδωσε κατάθεση και σε άλλες υποθέσεις και κρίθηκε από το Δικαστήριο ως αναξιόπιστος. Τόνισε ότι δεν υπάρχει μαρτυρία που να εμπλέκει τον 21χρονο στην υπόθεση. Ο δικηγόρος υποστήριξε ακόμη ότι δεν απάντησε στην κατάθεση που του λήφθηκε, καθώς ήδη ήταν καταδικασμένος από τα ΜΜΕ και την Αστυνομία. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Βοηθού Αρχηγού σε κρατούμενο της υπόθεσης και έκανε λόγο για εκβιασμό του για να δώσει άλλους ύποπτους.

Σημείωσε ότι ο 21χρονος κατηγορούμενος είναι διατεθειμένος για καταβάλει εγγύηση με όρους, λέγοντας ότι είναι νεαρό πρόσωπο και διαμένει μαζί με τη σύντροφό του.

Ο δικηγόρος του 44χρονου κατηγορούμενου παρέδωσε γραπτό κείμενο στο Δικαστήριο σε σχέση με τις ενστάσεις του. Ανάφερε ότι συμφωνεί με τα όσα ανέφερε ο συνάδελφος του και είπε ακόμη ότι επειδή ο πελάτης είναι επιφανής, η Αστυνομία επιχειρεί να μετρήσει αυτό το γεγονός εις βάρος του. Ο κ. Γιαλελής σημείωσε ακόμη ότι ο 44χρονος είναι πρόσωπο που δεν έχει υποχρεώσεις, λέγοντας ότι είναι πληρωμένοι όλοι οι φόροι του και οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, όπως και ότι είναι νομοταγής. Είπε ότι πρόκειται για επιχειρηματία και η Αστυνομία το γνωρίζει, εξηγώντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που συναντήθηκε με το θύμα. Υποστήριξε ότι πρόκειται για εικασίες και μόνο εικασίες της Αστυνομίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία μαρτυρία που να συνδέει τον πελάτη του με τα αδικήματα. Σε ότι αφορά τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης ανέφερε ότι κάποια ενδεχομένως να είναι και παράνομα καθώς βλέπουν δημόσιο χώρο. Είπε ακόμη ότι είναι πρόσωπο λευκού ποινικού μητρώου και παρέδωσε ιατρικό έγγραφο για το χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο δικηγόρος του 22χρονου κατηγορούμενου ο οποίος φέρεται να φυγάδευσε τον δεύτερο εκτελεστή, υιοθέτησε τα όσα προανέφεραν οι άλλοι δύο συνάδελφοι του. Σημείωσε ακόμη ότι το όλο μαρτυρικό υλικό βασίζεται σε περιστατική μαρτυρία, υποστηρίζοντας ότι ο 22χρονος κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με τα αδικήματα.

Το Δικαστήριο επιφύλαξε την απόφαση για την κράτηση των 3 κατηγορουμένων στις 30 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, διέταξε όπως παραμείνουν όλοι οι κατηγορούμενοι υπό κράτηση.