Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού παρουσιάζονται σήμερα Τρίτη (23/01) οι τέσσερις κατηγορούμενοι, 41, 44, 22 και 21 ετών, σε σχέση με τη δολοφονία του 55χρονου Θανάση Καλογερόπουλου που διαπράχθηκε το πρωί της 30ής Οκτωβρίου 2023 σε χώρο στάθμευσης παραλιακού εστιατορίου στη Λεμεσό.Η διαδικασία θα διεξαχθεί για άλλη μια φορά κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας.

Στο κοινό κατηγορητήριο περιλαμβάνονται τα αδικήματα της συνομωσίας για φόνο, φόνο εκ προμελέτης, κατοχή, μεταφορά και χρήση πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α και Β, κατοχή, μεταφορά και χρήση εκρηκτικών υλών, εμπρησμό οχήματος και κλοπή. Οι 12 κατηγορίες αφορούν τους τρεις ενώ η 13η αφορά μόνο τον 22χρονο για το αδικήματα της συνέργειας μετά τη διάπραξη. Σημειώνεται ότι στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται και το αδίκημα του άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154, το οποίο αφορά αυτουργία.

Κατά την διαδικασία, οι τέσσερις κατηγορούμενοι καλούνται να απαντήσουν στις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν ωστόσο ενδεχομένως να ζητηθεί αναβολή, αφου εκκρεμεί στο Ανώτατο το αίτημα των κατηγορούμενων όπως η ακροαματική διαδικασία διεξαχθεί σε Κακουργιοδικείο άλλης επαρχίας και όχι της Λεμεσού, λόγω της έντασης και των προπηλακισμών που καταγράφονταν κατά τη διαδικασία των προσωποκρατήσεων.

Η εμπλοκή των 4 στη δολοφονία

Όπως ακούστηκαν σε προηγούμενες διαδικασίες και σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό, ο 41χρονος – οδηγός της μοτοσικλέτας – εκτός από το DNA του που εντοπίστηκε σε κάλυκα που βρέθηκε στη σκηνή του φόνου, υπάρχει γραπτή κατάθεση η οποία αναφέρει ότι έδειξε μέσω βιντεοκλήσης ότι κατείχε καλάσνικοφ και πιστόλι, σε άλλο πρόσωπο. Διέμενε στην έπαυλη για περίπου δύο μήνες, ενώ στην κατοικία του στην Τίμη της επαρχίας Πάφου, εντοπίστηκαν ξυρισμένες τρίχες. Τα ρούχα που εντοπίστηκαν στην κατοικία του 22χρονου, είναι αυτά που φορούσε ο 41χρονος μια ημέρα πριν τον φόνο και την επόμενη της δολοφονίας.

Σε ό,τι αφορά τον 44χρονο κατηγορούμενο, ιδιοκτήτη της έπαυλης, αυτός παραχώρησε την κατοικία του η οποία ήταν η βάση για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του φόνου του Θανάση Καλογερόπουλου. Ο 44χρονος πλήρωνε €6.000 τον μήνα για να διαμένει αλλού, ενώ τα ξημερώματα του φόνου καταγράφεται να φεύγει με το όχημά του και τον σκύλο του από την έπαυλη, κάτι που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ότι βρισκόταν όλο το βράδυ σε νυκτερινά κέντρα και διασκέδαζε.

Σε σχέση με τον 22χρονο κατηγορούμενο, από το μαρτυρικό υλικό προκύπτει ότι είναι το πρόσωπο που φυγάδευσε το 4ον κατηγορούμενο (21χρονο) μετά τον φόνο. Το όχημα του καταγράφεται να πηγαινοέρχεται στην έπαυλη τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, ο 3ος κατηγορούμενος την ημέρα του φόνου χρειάστηκε χρήματα για να βάλει βενζίνη στο όχημά του για να φυγαδεύσει τον 21χρονο φερόμενο, δεύτερο εκτελεστή.

Ο 21χρονος (4ος κατηγορούμενος), όπως ακούστηκε στη διαδικασία παραπομπής, υπάρχει γραπτή κατάθεση που αναγνωρίζει τον νεαρό ως το πρόσωπο που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα και ακολούθως τη μετέφερε στις 29/10 στο σημείο του εμπρησμού. Επίσης, ο 21χρονος φέρεται να παραλήφθηκε τα χαράματα του φόνου από τον 41χρονο (1ο κατηγορούμενο) αφού το σήμα του κινητού του τελευταίου, εξέπεμπε από περιοχή της κατοικίας του. Είναι επίσης το πρόσωπο που μετέφερε τη μοτοσικλέτα στις 23 Οκτωβρίου, όπου έγινε προσπάθεια να εκτελεστεί το σχέδιο δολοφονίας του Καλογερόπουλου.