Αναλογική αύξηση του ποσού που δίνεται ως αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου συνεπεία, αστικού αδικήματος προσανατολίζεται να δώσει η Βουλή, δίχως όμως να έχει αποφασιστεί ακόμα.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, μετά από πρόταση νόμου, που κατέθεσαν πέντε βουλευτές και η οποία προβλέπει αύξηση του ποσού, που καταβάλλεται σε περίπτωση θανάτου από ατύχημα, από €17.000 στις €100.000.

Όλες οι πλευρές συμφωνούν με την αύξηση της αποζημίωσης, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, αφού όπως τονίστηκε στην Επιτροπή, αυτό αφορά αποζημίωση μόνο για ψυχική οδύνη.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Φαίδρα Γρηγορίου, ανέφερε ότι συμφωνεί το υπουργείο με αύξηση του ποσού αλλά με αναλογικό τρόπο. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ψηλό το ποσό που προβλέπεται με την πρόταση νόμου και συμφώνησε με μια αναλογική αύξηση. Το ίδιο ανέφερε και ο εκπρόσωπος της Εποπτικής Αρχής Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ ο εκπρόσωπος των ασφαλιστικών χαρακτήρισε ως υπερβολική την αύξηση.

Η Επιτροπή ζήτησε στοιχεία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να δουν τι ισχύει σε άλλα κράτη της ΕΕ, με τον πρόεδρό της, Νίκο Τορναρίτη να τονίζει πως η όποια αύξηση αποφασιστεί δεν πρέπει να μετακυληστεί στα ασφάλιστρα.

Ο νόμος σήμερα καλύπτει την πρόκληση θανάτου από αστικό αδίκημα, δηλαδή εργατικό ατύχημα ή θανατηφόρο δυστύχημα ή άλλο ατύχημα. Ο υπαίτιος του ατυχήματος θα κληθεί να καταβάλει αποζημίωση προς τους συγγενείς του αποθανόντα ή αποθανούσας. Η αποζημίωση που αυτή τη στιγμή αγγίζει το ποσό των 17.000 ευρώ αφορά την ηθική βλάβη. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον των ειδικών αποζημιώσεων, που καταβάλλονται στους εξαρτώμενους, λόγω της απώλειας, που επιδικάζονται από το Δικαστήριο.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους βουλευτές Ζαχαρία Κουλία, Νίκου Γεωργίου, Ανδρέα Πασιουρτίδη, Πανίκου Λεωνίδου, και Κωστή Ευσταθίου.