Με τη διαδικασία δίκης εντός δίκης ξεκίνησε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης του διπλού φονικού του Ύψωνα, που διαπράχθηκε στις 29 Ιουνίου 2023, με θύματα τον 44χρονο Μάριο Ονησιφόρου και τον 52χρονο, Μιχάλη Μιχαήλ. Κλήθηκαν να καταθέσουν 3 μάρτυρες κατηγορίας.

Πρόκειται για την αστυνομικό που έλαβε προφορική κατάθεση από τον 54χρονο κατηγορούμενο πριν αυτός συλληφθεί με δικαστικό ένταλμα σύλληψης, τον ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους και τον αρχιλοχία Ζωνάκη Γεωργίου, ο οποίος ήταν παρών κατά την ιατροδικαστική εξέταση και αυτός που προχώρησε στη σύλληψη του 54χρονου.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ο 49χρονος Σ.Α και ο 54χρονος Α.Κ, οδηγήθηκαν για άλλη μια φορά στο Κακουργιοδικείο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το αίτημα δίκης εντός δίκης που υπέβαλε ο δικηγόρος του 54χρονου κατηγορούμενου έγινε αποδεκτό το Κακουργιοδικείο Λεμεσού. Το αίτημα βασίστηκε στο κατά πόσο υπήρχε ή όχι συγκατάθεση του 54χρονου για τη διενέργεια δειγματοληψίας παρειακών επιχρισμάτων και άλλων δειγμάτων από ιατροδικαστή, ενόσω αυτός δεν τελούσε υπό σύλληψη.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Ευστάθιος Ευσταθίου, ισχυρίζεται ότι η σύλληψη και κράτηση του πελάτη του, έγινε παράνομα αφού δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Δικαστήριο. Είναι η θέση του, ότι ο πελάτης του βρισκόταν υπό περιορισμό, επί 4 ώρες στο ΤΑΕ Λεμεσού, χωρίς να είναι υπό σύλληψη.

Η δίκη εντός δίκης ξεκίνησε με τη μαρτυρία της αστυφύλακος, Εύης Προκοπίου, η οποία υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού. Η μάρτυρας κατά την εξέτασή της, αναφέρθηκε στις ενέργειες που προέβη μετά από οδηγίες που έλαβε από τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου. Υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι πριν τη λήψη κατάθεσης, έδωσε στον 54χρονο το σχετικό έντυπο δικαιωμάτων υπόπτων, το οποίο αυτός υπέγραψε. Πρόκειται για έντυπο 10 σελίδων το οποίο κατατέθηκε ως τεκμήριο στη διαδικασία.

Η κ. Προκοπίου υπέδειξε ακόμη, ότι ο 54χρονος υπέγραψε το εν λόγω έγγραφο και στο σημείο της υπογραφής του, υπάρχει ώρα και ημερομηνία. Στο Δικαστήριο κατατέθηκε ως τεκμήριο και το έγγραφο συγκατάθεσης ιατρικής εξέτασης το οποίο φέρει και αυτό την υπογραφή του 54χρονου κατηγορούμενου. Πρόκειται για έγγραφο που έδωσε στον 54χρονο η πιο πάνω μάρτυρας.

Η κ. Προκοπίου κλήθηκε να αναφερθεί στο ημερολόγιο ενεργείας και στα όσα καταγράφηκαν από την ίδια, από τις 04:20 μέχρι τις 06:00. Η μάρτυρας διάβασε αυτολεξεί το σχετικό ημερολόγιο και τα όσα της είπε προφορικά ο 54χρονος.

Στην προφορική του κατάθεση, ο 54χρονος ισχυρίστηκε πως όταν έφυγε από την μπυραρία μαζί με τον 49χρονο φίλο και συγκατηγορούμενο του, γύρω στις 2 τα ξημερώματα, τους πλησίασαν δύο άντρες από πίσω. Όταν γύρισαν να δουν τι συμβαίνει, αυτοί τους έριξαν σπρέι πιπεριού στα μάτια. Είπε ακόμη, ότι δεν γνώριζε ποιοι τους έριξαν σπρέι ή αν ήταν πελάτες της μπυραρίας. Ο 54χρονος ανακρινόμενος προφορικά είπε ότι επιθυμία τους ήταν να μεταβούν στον Σταθμό Πολεμιδιών για να προβούν σε καταγγελία για την επίθεση με το σπρέι πιπεριού αλλά και τη ζημιά στο όχημα, όμως τους πρόλαβε η Αστυνομία.

Κατά την αντεξέτασή της από τον δικηγόρο, Ευστάθιο Ευσταθίου, η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει σε σωρεία ερωτήσεων, με τον δικηγόρο να επιμένει σε ποιο γραφείο του ΤΑΕ Λεμεσού λήφθηκε η προφορική κατάθεση του πελάτη του και εάν αυτός ήταν περικυκλωμένος από μέλη της δύναμης. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο 54χρονος δεν τελούσε υπό κράτηση, λέγοντας ωστόσο, ότι δεν της είχε αναφέρει πως θέλει να φύγει.

Ο ιατροδικαστής Νίκολας Χαραλάμπους κατά τη μαρτυρία του, είπε ότι κλήθηκε από το ΤΑΕ για να εξετάσει τον 54χρονο, αφού ο τελευταίος εξέφρασε την επιθυμία να εξεταστεί, μετά και τους ισχυρισμούς του ότι του έριξαν σπρέι στα μάτια και τον κτύπησαν. Σημείωσε ότι η εξέταση έγινε για να διαπιστωθεί κατά πόσο ήταν αληθείς οι ισχυρισμοί του.

Από την πλευρά του ο αρχιλοχίας, Ζωνάκης Γεωργίου, κατά τη μαρτυρία του ανέφερε ότι ήταν παρών στη διαδικασία της ιατροδικαστικής εξέτασης. Απαντώντας για τις οδηγίες που έλαβε από τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, είπε ότι έπρεπε να μεριμνήσει όπως ο 54χρονος οδηγηθεί στο εργαστήριο φωτογραφιών για να εξεταστεί από τον ιατροδικαστή, αφού ισχυρίζετο ότι δέχθηκε επίθεση. Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέδειξε έγγραφο στον μάρτυρα με τη γραπτή συγκατάθεση του 54χρονου για τη λήψη παρειακών δειγμάτων και μετρήσεων.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος διάβασε και υπόγραψε το σχετικό έγγραφο. Αφού ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση, ο αρχιλοχίας Γεωργίου, είπε ότι προχώρησε στη σύλληψή του 54χρονου, κατόπιν δικαστικού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί.

Η υπόθεση συνεχίζεται με την κατάθεση άλλων δύο μαρτύρων την ερχόμενη Παρασκευή.