Νόμο, στη βάση του οποίου ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα μπορεί να προάγει εξειδικευμένα μέλη του σώματος αναλόγως των προσόντων και της πείρας τους ψήφισε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος ανέφερε ότι σχετικός νόμος που ψηφίστηκε στο παρελθόν έτυχε αναφοράς από τον πρώην Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη επειδή κρίθηκε αντισυνταγματικός και παραβίαζε την αρχή της ισότητας.

Πρόσθεσε ότι η παρούσα πρόταση είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης και ίσης μεταχείρισης εξειδικευμένων μελών της Αστυνομίας που ασκούν καθήκοντα έρευνας και διάσωσης και επειδή δεν έχουν πανεπιστημιακό τίτλο δεν μπορούν να έχουν σωστή ανέλιξη στην Αστυνομία. Είπε επίσης ότι για την εκπαίδευσή τους έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και τα άτομα αυτά δέχονται πολλές προτάσεις από γειτονικές χώρες της Μ. Ανατολής και τους προτείνονται πολύ μεγαλύτεροι μισθοί.

Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δίνει στον Αρχηγό το δικαίωμα να προάγει εξειδικευμένα μέλη της Αστυνομία, ανεξαρτήτως αν έχουν πανεπιστημιακό τίτλο και με βάση κανονισμούς που θα εγκριθούν από τη Βουλή στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι είναι το ελάχιστο που οφείλουν σε αυτά τα άτομα που ασκούν το πολύ δύσκολο επάγγελμα του διασώστη.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τάχθηκε υπέρ της πρότασης την οποία χαρακτήρισε πολύ σωστή. Ανέφερε ότι «έχουμε καταντήσει να μετρούμε τη συνεισφορά στην αστυνομία μόνο με τη βαρύτητα των πανεπιστημιακών τίτλων» και είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τύχουν αναβάθμισης και σωστής αναγνώρισης αυτών που προσφέρουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαιρέτισε την πρόταση νόμου και είπε ότι είναι μια προσπάθεια για δικαιότερη μεταχείριση ανθρώπων που προσφέρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ασκώντας πολλές φορές επικίνδυνα καθήκοντα. Αναφέροντας ότι η προηγούμενη προσπάθεια έτυχε αναπομπής, κάλεσε τη νέα Κυβέρνηση να επιτρέψει σε αυτή τη νομοθεσία να εφαρμοστεί γιατί πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στην Αστυνομία και χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγισης από το κράτος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας επεσήμανε ότι πιλότοι ελικοπτέρων που οι ίδιοι πλήρωσαν για να πάρουν τα προσόντα έχουν το βαθμό του λοχία και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΚΥΠΕ