Με πιστόλι και από πολύ κοντινή απόσταση, αποπειράθηκαν να σκοτώσουν 34χρονο χθες το μεσημέρι δύο δράστες, σ’ ένα πολυσύχναστο δρόμο, αψηφώντας τους περαστικούς και όσους δραστηριοποιούνται παραπλήσια της λεωφόρου Ανθουπόλεως.

Η νέα απόπειρα φόνου που ακολουθεί αυτήν του περασμένου Γενάρη στην Αγλαντζιά και πάλι σε πολυσύχναστη λεωφόρο, δείχνει την αποθράσυνση των κακοποιών που δεν υπολογίζουν αθώους, προκειμένου να εκτελέσουν τον σκοπό τους. Θύμα της απόπειρας είναι πρόσωπο γνωστό στις Αρχές λόγω της διασύνδεσής του με άλλο επίσης γνωστό πρόσωπο της νύχτας.

Ο 34χρονος έφευγε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι από τον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας όπου είχε επισκεφθεί δύο φιλικά του πρόσωπα τα οποία κρατούνται εκεί. Είχε αναχωρήσει με την μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα του και φορώντας το κράνος του. Πήρε τη Λεωφόρο Ανθουπόλεως, από τα φώτα Ζορμπά με κατεύθυνση τη Λευκωσία. Λίγο πριν το κατήφορο παρά το Super Home, τον 34χρονο προσέγγισε μια μοτοσικλέτα σκούτερ, με δύο επιβαίνοντες οι οποίοι επίσης φορούσαν κράνη. Μάλιστα σε κάποια στιγμή οι δύο μοτοσικλέτες κινούνταν πλάι πλάι, γεγονός που γεννά τις υποψίες κατά πόσον γνωρίζονταν.

Ο συνοδηγός, όπως όλα δείχνουν αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες που υπάρχουν, ανέσυρε πιστόλι και έριξε από πολύ κοντινή απόσταση κατά του 34χρονου, τρεις πυροβολισμούς. Ο ένας τον έπληξε στον λαιμό, ενώ οι άλλοι δύο στα πλευρά. Το θύμα αμέσως έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και κατέληξε στο έδαφος, ενώ οι δύο δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και έφυγαν με κατεύθυνση τη Λευκωσία.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις διερχόμενοι οδηγοί είδαν ή ήταν τα πρώτα πρόσωπα που αντελήφθησαν τον οδηγό της μοτοσικλέτας αιμόφυρτο στο έδαφος. Μάλιστα ένα πρόσωπο ανέφερε ότι παρόλο που δεν άκουσε τους πυροβολισμούς γιατί ήταν κλεισμένος στο όχημά του λόγω ζέστης, είδε ένα άτομο να πέφτει από τη μηχανή και αμέσως να επιχειρεί να βγάλει το κράνος από το κεφάλι του. Σταμάτησε το όχημα του και κατέβηκε για να προσφέρει  βοήθεια και όπως ανέφερε, το θύμα ανέπνεε μετά δυσκολίας και ακουγόταν ένα ροχαλητό.

Τις ανακριτικές Αρχές απασχολεί το γιατί ο 34χρονος κινείτο με χαμηλή ταχύτητα ενώ επέβαινε σε μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα οι δύο δράστες να τον προσεγγίσουν με μοτοσικλέτα τύπου σκούτερ που είναι πολύ μικρότερης ιπποδύναμης και μάλιστα σ’ αυτήν επέβαιναν δύο πρόσωπα. Όπως προαναφέραμε, εξετάζεται επισταμένα κατά πόσον θύμα και δράστες γνωρίζονταν.

Μετά την απόπειρα, το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη και παρακολουθείται συνεχώς από τους γιατρούς στην εντατική μονάδα.

Η σκηνή αποκλείστηκε και μέλη της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών προχώρησαν σε έρευνες για συλλογή τεκμηρίων. Βρέθηκαν τρεις κάλυκες οι οποίοι θα εξεταστούν επιστημονικά, ενώ στους ανακριτές δόθηκε περιγραφή του σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι δράστες με σκοπό τον εντοπισμό του. Πληροφορία για πυρκαγιά σε μοτοσικλέτα που δόθηκε λίγο μετά την απόπειρα διαπιστώθηκε ότι δεν ευσταθούσε. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης για να φανεί κατά πόσον υπάρχει βίντεο που να δείχνει τις δύο μοτοσικλέτες είτε μαζί είτε ξεχωριστά πριν την απόπειρα φόνου.

Νέος υπεύθυνος του ΤΑΕ ο Ι. Γιωρκάτζης

Η νέα εγκληματική ενέργεια προκάλεσε κινητοποίηση των Αρχών και συνέπεσε με ένα αναπάντεχο γεγονός. Χθες άλλαζε χέρια η διεύθυνση του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, αφού ο μέχρι τώρα υπεύθυνος του Ανδρέας Λαμπριανού μετατέθηκε ως υπεύθυνος της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Νέος υπεύθυνος ανέλαβε ο Ιωάννης Γιωρκάτζης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο ΤΑΕ την περίοδο που εξιχνιάστηκαν τα εγκλήματα του κατά συρροή δολοφόνου.

Τρεις κάλυκες, το κινητό και μαρτυρίες

Με αρκετά στοιχεία στα χέρια τους οι ανακριτές παρακάθισαν σε σύσκεψη στο ΤΑΕ Λευκωσίας στην παρουσία ανώτερων αξιωματικών του Αρχηγείου. Αφού αναλύθηκαν οι πληροφορίες και άλλα δεδομένα που υπάρχουν, αποφασίστηκαν οι πρώτες ενέργειες που θα γίνουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Το γεγονός ότι η εγκληματική ενέργεια αποδίδεται στα συμφέροντα της νύχτας και τις προσωπικές συνθήκες του θύματος, δείχνει στους ανακριτές που ερευνούν την εγκληματική αυτή ενέργεια, πως είναι αρκετά δύσκολη η εξιχνίασή της, αν δεν βρεθεί μαρτυρία που να δείχνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και εκτιμάται πως χωρίς επιστημονική μαρτυρία στα τεκμήρια που εντοπίστηκαν ή αν δεν βρεθεί η μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν οι επίδοξοι δολοφόνοι, τότε είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους το κινητό του 34χρονου για το οποίο θα ζητήσουν διάταγμα για τα τηλεπικοινωνιακά του δεδομένα σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν στοιχεία που να σχετίζονται με την υπό διερεύνηση υπόθεση. Έχουν επίσης προσεγγιστεί οι κρατούμενοι στην αστυνομία Λακατάμιας, κατά πόσον το θύμα τους είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του.

Σημειώνεται ότι λόγω της χθεσινής απόπειρας φόνου, έκλεισε για αρκετή ώρα ο δρόμος Ανθούπολης – Παλαιχωρίου με τους οδηγούς να διοχετεύονται από άλλες κατευθύνσεις ώστε η Αστυνομία να περισυλλέξει τεκμήρια από τη σκηνή.