Το δικαίωμα της απευθείας πρόσβασης σε ειδικούς γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αποκτούν οι καρκινοπαθείς αλλά και οι θαλασσαιμικοί αφού ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωρεί στην έναρξη της εφαρμογής της διαδικασίας της στοχευμένης διαχείρισης των χρόνιων ασθενών.

Η διαδικασία αυτή θα είναι συνεχής και θα επεκταθεί σε όλες τις ομάδες χρόνιων ασθενών, με τον οργανισμό να στοχεύει στην καταχώρηση στο λογισμικό του ΓεΣΥ όλων των δικαιούχων που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, ώστε να είναι στη συνέχεια δυνατή η εξειδικευμένη αντιμετώπιση τους.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του οργανισμού, Μόνικα Κυριάκου, «σιγά – σιγά θα ετοιμάσουμε τα αρχεία όλων των ομάδων χρόνιων ασθενών μας και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα για λήψη αποφάσεων οι οποίες θα αφορούν την εξειδικευμένη και στοχευμένη αντιμετώπιση τους, ανάλογα με τις δικές τους διαφορετικές ανάγκες».

Η ημερομηνία έναρξης της νέας διαδικασίας για καρκινοπαθείς και θαλασσαιμικούς δεν έχει καθοριστεί, αφού, αν και οι απαραίτητες αλλαγές στο λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας έχουν γίνει, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές ρυθμίσεις για να μπορέσει ο ΟΑΥ να προχωρήσει και σε επίσημες ανακοινώσεις. Βάσει του σχεδιασμού, όπως ανέφερε η κ. Κυριάκου, με την έναρξη της νέας διαδικασίας, η υποχρέωση για εξασφάλιση παραπεμπτικού από προσωπικό γιατρό, για τις δύο συγκεκριμένες ομάδες χρόνιων ασθενών, θα καταργηθεί και οι ασθενείς αυτοί θα αποκτήσουν το δικαίωμα της απευθείας πρόσβασης.

Για τους καρκινοπαθείς, είπε η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, εξήγησε ότι το δικαίωμα της απευθείας πρόσβασης αφορά ειδικούς ιατρούς με ειδικότητα την παθολογική ογκολογία, την ακτινοθεραπευτική ογκολογία, την αιματολογία και την παιδοογκολογία.

Για την εφαρμογή του νέου τρόπου εξυπηρέτησης των ασθενών αυτών, οι ίδιοι οι ασθενείς δεν πρέπει να προχωρήσουν σε καμία απολύτως διαδικασία. «Από τη στιγμή που είναι καταχωρημένοι από τον προσωπικό τους γιατρό στο λογισμικό του ΓεΣΥ ως ασθενείς με καρκίνο, ο ειδικός γιατρός θα ενημερώνεται κατευθείαν από το σύστημα μόλις εισέλθει στον φάκελο τους. Κατά την επίσκεψη τους στον ειδικό γιατρό, οι καρκινοπαθείς θα καταβάλλουν μόνο τη συμπληρωμή των  €6, νοουμένου ότι δεν έχουν συμπληρώσει την μέγιστη ετήσια συμπληρωμή τους ή δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής συμπληρωμής».

Το δικαίωμα της απευθείας πρόσβασης θα είναι προσωρινό και θα αφορά ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της λήψης θεραπείας ή σε στάδιο που απαιτεί την συνεχή παρακολούθηση τους από ειδικό γιατρό, ο οποίος ανήκει σε κάποια από τις καθορισμένες ιατρικές ειδικότητες.

Σε ό,τι αφορά τους θαλασσαιμικούς, η απευθείας πρόσβαση θα αφορά το δικαίωμα της εξυπηρέτησης από τους γιατρούς των κέντρων θαλασσαιμίας που λειτουργούν στα κρατικά νοσηλευτήρια. Συγκεκριμένα, τα άτομα με θαλασσαιμία, «τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο λογισμικό ως θαλασσαιμικοί θα μπορούν να επισκέπτονται, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για έκδοση παραπεμπτικού από τον προσωπικό γιατρό, στις κλινικές θαλασσαιμίας που λειτουργούν στα νοσοκομεία, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και στο Μακάρειο νοσοκομείο στη Λευκωσία». Η διαδικασία εντοπισμού τους στο λογισμικό του ΓεΣΥ θα είναι η ίδια με τους καρκινοπαθείς.

Μετά τους καρκινοπαθείς και τους θαλασσαιμικούς, σειρά παίρνουν, όπως είπε η κ. Κυριάκου, οι διαβητικοί και τα άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Σε πρώτο στάδιο οι προσωπικοί γιατροί θα κληθούν να καταχωρήσουν στο λογισμικό του ΓεΣΥ την απαραίτητη σήμανση για τους ασθενείς αυτούς. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο ΟΑΥ θα επεξεργαστεί τρόπους με τους οποίους οι συγκεκριμένες ομάδες χρόνιων ασθενών θα μπορούσαν να διευκολυνθούν κατά την προσπάθεια τους για εξασφάλιση των εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται. Σε ό,τι αφορά τα άτομα με αιμοκάθαρση ενδεχομένως να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τους καρκινοπαθείς και να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα απευθείας πρόσβασης σε ειδικούς γιατρούς.

Όπως ανέφερε η κ. Κυριάκου, «η διαδικασία θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλες ομάδες χρόνιων ασθενών όπου και πάλι οι προσωπικοί γιατροί, βάσει των κριτηρίων και προϋποθέσεων που έχουν καθοριστεί θα μπορούν να προχωρήσουν στην ειδική σήμανση των ασθενών τους εντός του λογισμικού του ΓεΣΥ ώστε αυτοί να αναγνωρίζονται με ευκολία μέσα στο σύστημα».

«Όλη αυτή η διαδικασία και η σήμανση των χρόνιων ασθενών, θα μας βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν στη στοχευμένη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των δικαιούχων του ΓεΣΥ που χρήζουν διαφορετικής μεταχείρισης και με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στο να διευκολύνουμε τους χρόνιους ασθενείς, να αφαιρέσουμε κάποιες διαδικασίες οι οποίες σήμερα μπορεί να τους ταλαιπωρούν ή να προσθέσουμε, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο κάποιες άλλες διαδικασίες οι οποίες θα διευκολύνουν και τους ίδιους και τους γιατρούς τους. Με τον τρόπο αυτό και όταν καταφέρουμε να προχωρήσουμε την όλη προσπάθεια μας, οι αλλαγές που θα γίνουν, θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στον τρόπο εξυπηρέτησης όλων των δικαιούχων του ΓεΣΥ», είπε καταλήγοντας η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ.