Συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ημέρες στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αφού πληροφορίες που έφθασαν κοντά τους κάνουν λόγο για πλαστά πτυχία φαρμακευτικής τα οποία προέρχονται από πανεπιστήμια συγκεκριμένης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μια περίπτωση οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο το οποίο φέρεται να παραχώρησε τον συγκεκριμένο τίτλο και η απάντηση που έλαβαν, οδηγεί μάλλον στην ανάγκη για ενημέρωση της Αστυνομίας ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ»,  αρχικά, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ενημερώθηκαν για περίπτωση φαρμακοποιού ο οποίος, σύμφωνα με αυτούς που υπέβαλαν την σχετική καταγγελία, ασκεί το επάγγελμα χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα. Κατά την διερεύνηση της περίπτωσης αυτής, στο υπουργείο Υγείας έφθασαν πληροφορίες και για πτυχία άλλων φαρμακοποιών, οι οποίοι επίσης παρουσιάζονται να σπούδασαν στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα, και ως εκ τούτου η έρευνα επεκτάθηκε.  

Σε όλες τις περιπτώσεις βεβαίως και ανεξαρτήτως των απαντήσεων που θα δώσουν τα εμπλεκόμενα Πανεπιστήμια, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες θα ζητήσουν και τη θέση των ίδιων των φαρμακοποιών οι οποίοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι παρακολούθησαν τον συγκεκριμένο κύκλο σπουδών και ως εκ τούτου ορθώς ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Το θέμα απασχόλησε και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Φαρμακευτικής και ως εκ τούτου ενήμερος είναι και ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενώ σημαντικές εξελίξεις πρέπει να αναμένονται στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Εκείνο που θορύβησε περισσότερο τις Αρχές είναι το γεγονός ότι πρόκειται για άτομα τα οποία ασκούν ήδη το επάγγελμα του φαρμακοποιού και σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι τίτλοι σπουδών, τους οποίους είχαν καταθέσει προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι αμφιβόλου γνησιότητας, θα προκύψει ταυτόχρονα και θέμα δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών.