Το κονδύλι των €22 εκατομμυρίων που αφορά την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, ξεχωρίζει στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το 2024.

Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κονδύλι το οποίο πρώτη φορά εμφανίζεται στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, οι εξελίξεις του προηγούμενου χρόνου και η απόφαση για μεταφορά του σχετικού προγράμματος παραπομπής ασθενών σε κέντρα του εξωτερικού από το υπουργείο Υγείας στον οργανισμό το καθιστά φέτος ιδιαίτερα σημαντικό. (Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ακόμα προωθηθεί σημαντικά). 

Ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ για το έτος ξεπερνά τα €1,6 δισ. (σ.σ. συνάδει με τις προβλέψεις των σχετικών αναλογιστικών μελετών). Πέραν από την ένταξη των υπηρεσιών αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, ξεχωρίζει και το κονδύλι ύψους €45 εκατομμυρίων το οποίο αφορά την ένταξη νέων φαρμάκων στο ΓεΣΥ. Και στην περίπτωση αυτή, το κονδύλι αφορά στην ουσία τη μεταφορά καινοτόμων και εξειδικευμένων θεραπειών από το υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ. Η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και προγραμματίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση φαρμάκων συνολικά προβλέπεται κονδύλι ύψους €364 εκατ. το οποίο κατανέμεται: €35 εκατ. για αποζημιώσεις φαρμακοποιών, €284 εκατ. για εξασφάλιση φαρμάκων και €45 εκατ. για ένταξη νέων φαρμάκων στο ΓεΣΥ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΟΑΥ παρουσιάζει έσοδα ύψους €1,662 δισ. και έξοδα €1,681 δισ.(συνάδει με τις προβλέψεις της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης) ενώ το Ταμείο του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΑΥ θα κλείσει την προηγούμενη χρονιά με πλεονάσματα γύρω στα €70 εκατ. και καταγράφει ήδη αποθέματα πέραν των €400 εκατ. γεγονός που σημαίνει ότι θα παρουσιάζει απόθεμα που θα προσεγγίζει τις €500.000. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ είναι μειωμένος κατά €40 εκατ. έπειτα από παρέμβαση/οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών.

Τα έσοδα του ΟΑΥ προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων, συνταξιούχων και εισοδηματιών €481 εκατ., τις εισφορές των εργοδοτών €353 εκατ. τις εισφορές του Κράτους €687 εκατ. Επίσης, ποσό ύψους €55 εκατ. προέρχεται από τις συμπληρωμές και συνεισφορές που καταβάλλουν οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ κατά την εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας ενώ ποσό €52 εκατ. προέρχεται από εκπτώσεις που παραχωρούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Άλλα €18 εκατ. αφορούν τα έσοδα από την περίθαλψη Ευρωπαίων πολιτών και €7,3 εκατ. από πρόστιμα και ποινές που επιβάλλει ο ΟΑΥ. Τέλος €8,6 εκατ. αφορούν κρατική χορηγία και συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, προβλέπονται δαπάνες:

> €104 εκατ. για αγορά υπηρεσιών από προσωπικούς γιατρούς (παίδων και ενηλίκων).

> €247 εκατ. για αγορά υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας από ειδικούς γιατρούς. Το μεγαλύτερο κονδύλι αφορά την ειδικότητα της ακτινολογίας και προορίζεται για τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Δεύτερο μεγαλύτερο κονδύλι €28,8 εκατ. αφορά την καρδιολογία και κονδύλι €20 εκατ. υπηρεσίες μη κατανεμημένες σε κάποια ιατρική ειδικότητα. Ακολουθεί κονδύλι €17.8 εκατ. για τους οφθαλμίατρους, €14.6 εκατ. για την ειδικότητα της ορθοπεδικής, και κονδύλι €11.8 εκατ. για τις υπηρεσίες γαστρεντερολόγων.

> €364 εκατ. προορίζονται για τον τομέα των φαρμάκων.

> €94,2 εκατ. αφορούν την εξασφάλιση ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών (εξωνοσοκομειακά και προϊόντα για ενδονοσοκομειακή χρήση).

> €64 εκατ. αφορούν την αγορά υπηρεσιών από κλινικά εργαστήρια.

> €579,6 εκατ. την αγορά ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών.

> €75 εκατ. την αγορά υπηρεσιών από φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς διαιτολόγους, κλινικούς ψυχολόγους, νοσηλευτές, μαίες και οδοντίατρους.

> €45 εκατ. προορίζονται για την αγορά υπηρεσιών ΤΑΕΠ και ασθενοφόρων.

> €18 εκατ. αφορούν τις υπηρεσίες αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας και €22 εκατ. την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό.

Στον προϋπολογισμό, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων κονδύλι για αγορά υπηρεσιών ελέγχου, καταπολέμησης καταχρήσεων και βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών ΓεΣΥ όπως π.χ. υπηρεσίες σχεδιασμού ή/και επιχειρησιακών λειτουργιών, συνεργασία με την ευρωπαϊκή ακτινολογική εταιρεία για εφαρμογή συγκεκριμένης εφαρμογής, υπηρεσίες ελέγχου παραπεμπτικών που εκδίδονται από προσωπικούς προς ειδικούς γιατρούς αλλά και για εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις, συνεργασία με ξένο οίκο για την προσαρμογή και υιοθέτηση κατευθυντήριων οδηγιών και υπηρεσίες που αφορούν τους δείκτες ασφάλειας και ποιότητας της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης.

Με τον φετινό προϋπολογισμό λήγει οριστικά και το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς γενικά και ως εκ τούτου και ο ΟΑΥ οφείλει να συμμορφωθεί με τις σχετικές οδηγίες. Προς τον σκοπό αυτό και μετά από οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, περιλήφθηκε πρόνοια η οποία προβλέπει ότι «ουδεμία δαπάνη διενεργείται για σκοπούς κάλυψης της συνεισφοράς εργοδότη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων (στο όνομα του οργανισμού)».

Κονδύλι για ενημέρωση των πολιτών

Κονδύλι ύψους €1 εκατ. προορίζεται για την ενημέρωση των δικαιούχων και των παρόχων υπηρεσιών του ΓεΣΥ στη σωστή χρήση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Προς τον σκοπό αυτό, ο ΟΑΥ, όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, έχει προωθήσει τις διαδικασίες για αγορά υπηρεσιών για την ετοιμασία της εκστρατείας του.

Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει, όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τις πλατφόρμες Κοινωνικής Δικτύωσης και θα έχει στόχο την ενημέρωση, μεταξύ άλλων, στοχευμένων ακροατηρίων «για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τον τρόπο πρόσβασης σε αυτές και τη δημιουργία κουλτούρας ορθολογιστικής χρήσης του ΓεΣΥ με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος και τη σωστή αξιοποίηση των πόρων». Θα περιλαμβάνει επίσης, «διοργάνωση δημοσιογραφικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, ενημερωτικών ημερίδων, έκδοση και αποστολή ενημερωτικών φυλλαδίων κ.α.».

Με παρέμβαση του υπ. Οικονομικών αφαιρέθηκαν €40 εκατ.

Ο αρχικός προϋπολογισμός, όπως αυτός είχε ετοιμαστεί από τον ΟΑΥ και κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Υγείας, ήταν κατά €40 εκατ. ψηλότερος του προϋπολογισμού που κατατέθηκε εντέλει στη Βουλή και αναμένεται ότι θα συζητηθεί σήμερα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας.

Τα  €40 εκατομμύρια αφαιρέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών από τις πρόνοιες που αφορούν την γενική συνεισφορά του Κράτους στο Ταμείο του ΓεΣΥ. Κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΑΥ και Υπουργείου Οικονομικών συμφωνήθηκε ότι σε περίπτωση που ο οργανισμός χρειαστεί το συγκεκριμένο κονδύλι, θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2024.

Στον τελικό προϋπολογισμό προβλέπονται επίσης 29 νέες θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΥ στον αρχικό προϋπολογισμό είχε περιλάβει 56 νέες θέσεις οι οποίες αποτέλεσαν και αντικείμενο δημόσιων αντιπαραθέσεων μεταξύ του οργανισμού και του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα εξαιτίας της απαίτησης του Υπουργείου Οικονομικών για διαγραφή των θέσεων, ο ΟΑΥ ζήτησε συναντήσεις με τους δύο αρμόδιους υπουργούς, (Οικονομικών και Υγείας) αρνούμενος να καταθέσει τον προϋπολογισμό για το 2024. Μετά από διαβούλευση, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη 29 νέων θέσεων στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ.