Ακόμα και τα κινητά μας τηλέφωνα μετράνε πλέον τα βήματα που κάνουμε κάθε μέρα. Άλλοτε μας αγχώνουν, κι άλλοτε μας ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση αφού πιάσαμε τον στόχο. Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές καθορίζουν ως «στόχο» τις 10.000 βήματα. Είναι όμως το όριο αυτό αρκετό ή υπερβολικό για να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Τονίζοντας ότι πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω τόσο για την υγεία αλλά και για την διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος Πάνος Πλατρίτης εξηγεί το πότε, πως και με πόσα βήματα την ημέρα θα μπορούσαμε να χάσουμε κάποια κιλά.

Αν και διεθνώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει ένας άνθρωπος βάρος, λέει ο κ. Πλατρίτης, οι ειδικοί φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η προπόνηση 150 εως 300 λεπτών μέτριας έως έντονης έντασης άσκησης την εβδομάδα, έχει αποτελέσματα».

Αυτό κατανέμεται περίπου «σε 22 με 45 λεπτά κατά μέσο όρο ημερησίως, από τον ελάχιστο έως τον μέγιστο χρόνο εκτέλεσης της άσκησης». Με απλά λόγια και μιλώντας για άσκηση (όχι βηματισμό), πρέπει να ασκούμαστε για τουλάχιστον 22 λεπτά (προκειμένου να πιάσουμε τα 150 λεπτά την εβδομάδα) ή 45 λεπτά την ημέρα (προκειμένου να πετύχουμε τα 300 λεπτά την εβδομάδα).

Τι γίνεται όμως με τα βήματα που θα ήταν αρκετά για να μας βοηθήσουν και πόσο σωστό είναι να μετράμε κάθε μέρα τα βήματα μας;

Όπως εξηγεί ο κ. Πλατρίτης «εάν λάβουμε υπόψη μας μια έρευνα του Χάρβαρντ, η καταμέτρηση των βημάτων, μέσω των φορητών συσκευών, όπως είναι και το κινητό μας τηλέφωνο ή άλλες συσκευές,  θεωρείται χρήσιμη».

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των επιστημόνων που διενήργησαν την έρευνα «άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και έπασχαν από χρόνιες παθήσεις, βοηθήθηκαν στην απώλεια βάρους φορώντας συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης.

Ισχύει ο στόχος των 10 χιλιάδων βημάτων;

«Αν και η επίτευξη αυτού του στόχου δεν αποτελεί νεότερη πεποίθηση για τη βέλτιστη φυσική μας κατάσταση, έρευνες αναδεικνύουν ότι μάλλον αυτός ο αριθμός ευνοεί την απώλεια βάρους».

Συγκεκριμένα, «μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό Obesity κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πραγματοποίηση 10.000 βημάτων την ημέρα, με περίπου 3.500 από αυτά ως μέρος της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά, συσχετίστηκε με ενισχυμένη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τον περιορισμό θερμίδων».

Περαιτέρω, «μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine κατέληξε στη διαπίστωση ότι για κάθε 2.000 βήματα που κατέγραφε ένας συμμετέχων, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 8% έως 11%, μέχρι τα 10.000 βήματα. Τα 9.800 βήματα την ημέρα παρουσίασαν μάλιστα το μεγαλύτερο όφελος».

Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας τρίτης έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις αυτής της μελέτης, «το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο».

Ποια πρακτική πρέπει να ακολουθήσουμε;

«Ξεκινήστε με χαμηλούς στόχους.  Ακόμα και μια μέτρια απώλεια βάρους πρέπει να μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε στην προσπάθεια μας. Χάνοντας μόλις 5% έως 10% του συνολικού μας βάρους, βελτιώνουμε την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τις τιμές της χοληστερόλη. Αυτά είναι δεδομένα που καταγράφονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ».

Με την πάροδο του χρόνου, «Αυξήστε το ρυθμό. Η ένταση του βηματισμού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Επομένως, όταν ανεβεί ο ρυθμός και επιταχυνθεί ο βηματισμός, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά».  Πως θα το πετύχουμε; «Θα μπορούσε να γίνει σε σύντομες διαλειμματικές περιόδους ή σε μεγαλύτερες οργανωμένες προπονήσεις αυξημένης έντασης. Υπολογίστε πόσο περπατάτε και στη συνέχεια προσθέστε 1.000 επιπλέον βήματα κάθε δύο εβδομάδες».