Γεμίζουν τα κρατικά νοσοκομεία με ασθενείς που παραπέμπονται στον δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τη μεγάλη μερίδα στις αποζημιώσεις τη λαμβάνουν οι ιδιώτες και όχι ο ΟΚΥπΥ.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησαν στη Βουλή εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, «επειδή ο ΟΑΥ στον υπολογισμό των αποζημιώσεων πληρώνει ακριβότερα το νοσοκομείο που περιθάλπει έναν ασθενή τις πρώτες 24 ώρες και στη συνέχεια το επόμενο νοσοκομείο στο οποίο θα μεταφερθεί ο ασθενής αυτός και ενδεχομένως να παραμείνει για νοσηλεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, παίρνει ψίχουλα».

«Ως οργανισμός δεν λέμε όχι σε κανένα ασθενή ο οποίος παραπέμπεται κοντά μας, αλλά πρέπει και ο ΟΑΥ να προχωρήσει σε αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αποζημιώνει», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ στην επιτροπή Υγείας της Βουλής που συνεδρίασε χθες εκτάκτως με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2024.

Οι παραπομπές ασθενών από τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ, είναι καθημερινό φαινόμενο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον ΟΚΥπΥ να υποστηρίζει ότι «υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες εξετάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στη συνέχεια παραπέμπονται στα νοσοκομεία του δημοσίου για να νοσηλευθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνεται το ιδιωτικό νοσοκομείο για τη χειρουργική επέμβαση ή για τις εξετάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει και το δημόσιο νοσοκομείο να λαμβάνει στη συνέχεια πολύ μικρότερα ποσά, έστω και εάν ο ασθενής παραμείνει σε νοσηλεία για μεγάλο χρονικό διάστημα στη συνέχεια». Ο ΟΚΥπΥ, όπως αναφέρθηκε, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα ενώπιον του ΟΑΥ ο οποίος παρουσιάστηκε έτοιμος να το μελετήσει.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο ΟΚΥπΥ κατέθεσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας πολυσέλιδο έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται οι απαντήσεις του οργανισμού στα δεκάδες ερωτήματα που είχαν υποβάλει την περασμένη Πέμπτη οι βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς του οργανισμού οι οποίοι στόχο θα έχουν την αύξηση των εσόδων και την προσέλκυση ασθενών, οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, ζήτησαν από την επιτροπή, να πραγματοποιηθεί κλειστή συνεδρίαση προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές. «Αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούμε όλες μας τις οικονομικές και άλλες καταστάσεις. Οι σχεδιασμοί μας, όμως, από τη στιγμή που στόχο έχουν να γίνουν τα κρατικά νοσοκομεία πιο ανταγωνιστικά, καλό θα ήταν να μην βγουν προς τα έξω». Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό από την επιτροπή, η οποία δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε κλειστή συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις του ΟΚΥπΥ προς τους βουλευτές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το ύψος του κονδυλίου που προϋπολογίζεται και αφορά την ηλεκτροδότηση των κρατικών νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για το 2024 υπολογίζεται κονδύλι της τάξης των €24 εκατ. ενώ το πραγματικό κόστος για τον οργανισμό κατά το 2023 ανήλθε σε €23,4 εκατ.

«Για το 2023 το πραγματικό κόστος ήταν κατά 2% ψηλότερο από τον προϋπολογισμό λόγω των υψηλότερων προβλεπόμενων αυξήσεων στις τιμές. Για το 2024 ο οργανισμός προβλέπει αυξημένο κόστος κατά 2,7% σε σχέση με το 2023, αν και βάσει των ανακοινώσεων της ΑΗΚ οι αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρισμού ενδέχεται να είναι και υψηλότερες».

Με στόχο τη μείωση των λειτουργικών του δαπανών, «ο οργανισμός έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή πλάνο ενεργειακών αναβαθμίσεων και υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικότερων πρακτικών, κάνοντας αρχή με τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στο γενικό νοσοκομείου Λευκωσίας. Μέχρι το έτος 2026 ο οργανισμός προτίθεται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία».

Για τη νέα συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, στο σχετικό υπόμνημα του οργανισμού αναφέρεται ότι αυτή υπεγράφη «υπό διαμαρτυρία» και υπολογίζεται ότι «θα επιφέρει μείωση των εσόδων του οργανισμού κατά περίπου €30 εκατ.».

«Για τη διασφάλιση των εσόδων, παρ’ όλη τη μείωση της τιμής μονάδας για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, ο οργανισμός τεκμηριώνοντας τις δαπάνες του προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με τον ΟΑΥ» για τις μοναδικές, εξειδικευμένες και Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος που προσφέρει. «Επίσης, ο οργανισμός συμφώνησε με το υπουργείο Υγείας για αποζημίωση για υπηρεσίες δημόσιας υγείας καθώς και με άλλα υπουργεία για τις υπηρεσίες που τους παρέχει όπως είναι οι φυλακές, ειδικά σχολεία, η Εθνική Φρουρά, οι αιτητές ασύλου κ.ά.».

Θα χρεώνουν περισσότερο τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ

Ο ΟΚΥπΥ ενημέρωσε την επιτροπή ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα αναθεωρούνται τα τέλη που πληρώνουν μη δικαιούχοι του ΓεΣΥ οι οποίοι εξυπηρετούνται από τα κρατικά νοσοκομεία. Ο κατάλογος των τελών που σήμερα εφαρμόζεται, περιλαμβάνει τιμές του 2013 χωρίς να έχει γίνει καμία αναθεώρηση τους την τελευταία δεκαετία.

Στοιχεία για απολαβές ιατρών και αναπτυξιακά έργα

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα κρατικά νοσοκομεία στο σχετικό σημείωμα αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν «4.115 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 458 γιατροί και οι 3.076 νοσηλευτές οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι στον οργανισμό» και «συνολικά 1.379 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 301 γιατροί και οι 521 νοσηλευτές που εργάζονται με συμβόλαια του οργανισμού». 

«Από τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει ο οργανισμός, διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός παραιτήσεων γιατρών, όπως είχε συμβεί με την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ όταν μεγάλος αριθμός γιατρών παραιτήθηκε από τον δημόσιο τομέα». Αυτή τη στιγμή, αναφέρεται στο σημείωμα, «οι απολαβές των γιατρών που εργάζονται στον ΟΚΥπΥ δεν υστερούν από τις απολαβές συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν και επιπρόσθετα έξοδα όπως η ενοικίαση γραφείου, αγορά εξοπλισμού και αναλωσίμων και η εργοδότηση γραφέα ή/και νοσηλευτή, ενώ ο ΟΚΥπΥ πέραν από τον βασικό μισθό δίδει και συνταξιοδοτικά ωφελήματα, οικονομικά κίνητρα εφημερίες και απογευματινή εργασία όπου οι απολαβές κρίνονται αρκετά ελκυστικές».

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του νοσοκομείου της Λεμεσού, ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι «η ενίσχυση του με νέες ιατρικές ειδικότητες, όπως είναι η νευροχειρουργική, η αγγειοχειρουργική και η επεμβατική ακτινολογία βρίσκεται υπό μελέτη η οποία θα αναδείξει το κόστος/ όφελος μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που λειτουργεί το νοσηλευτήριο. Στο παρόν στάδιο γίνεται προσπάθεια για λειτουργία νευρολογικής κλινικής και μονάδας αντιμετώπισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων η οποία ήδη διαθέτει αριθμό γιατρών νευρολόγων όπου με την ενίσχυση τους θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε ανάγκες καθ’ όλο το 24ώρο».

Στο σημείωμα του προς τη Βουλή, ο ΟΚΥπΥ καταγράφει τα αναπτυξιακά έργα που προωθούνται για ολοκλήρωση εντός του 2024 για κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά ενώ δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν κυρίως το Μακάρειο Νοσοκομείο, την παιδοογκολογική και την παιδονευρολογική κλινική.