Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Κυρία Παττίχη σας ευχαριστώ για την στήλη σας. Μου απαντάτε πολλές ερωτήσεις. Εμένα το πρόβλημα μου είναι οι σχέσεις. Δεν βρίσκω κάποιον που να θέλει να μείνει μακροπρόθεσμα σε μια σχέση. Αυτή τη στιγμή είμαι μόνη μου και νιώθω ότι με βάζουν στο περιθώριο οι φίλοι μου που είναι σε σχέση. Είμαι 29 χρόνων και νιώθω ότι περνά ο καιρός και δεν βρήκα ακόμα το ταίρι μου.

Σας ευχαριστώ

ΛΙ Παραλίμνι

Απάντηση

Αγαπητή ΛΙ

Μου περιγράφεις ένα θέμα το οποίο συναντώ πολύ συχνά στους πελάτες μου σε αυτή τη ηλικία (26 – 35). Είναι ένα θέμα που δεν κάνει διακρίσεις σε γυναίκες ή άντρες. Είναι το θέμα συνήθως που τους φέρνει κοντά μου για να το επιλύσουν.

Στην ερώτηση σου υπάρχουν δύο σκέλη. Το πρώτο είναι οι μακροπρόθεσμες σχέσεις και το δεύτερο η κοινωνική διάκριση. Να τα πάρουμε ένα, ένα.

Οι περισσότερες σχέσεις που υπάρχουν είναι σχέσεις αλληλεξάρτησης, ανάγκης και συνήθειας. Οι φίλοι σου που είναι σε σχέση τώρα δεν σημαίνει ότι είναι ευτυχισμένοι μέσα σ’ αυτή την σχέση. Αυτό είναι ακόμα ένα θέμα το οποίο φέρνει πολλούς κοντά μου!  Τα διαζύγια στην Κύπρο από το 2020 έως το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και σύμφωνα με τους ειδικούς αυξήθηκαν, με την επικοινωνία να αποτελεί ένα από τους κυριότερους λόγους. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι σε διαζύγιο είναι τα οικονομικά, η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, καθώς επίσης και το αν νιώθουν οι σύντροφοι ότι είναι σημαντικοί ο ένας για τον άλλο.

Το θέμα ξεκινά από την παιδεία μας και τη κουλτούρα μας. Δηλαδή μεγαλώνουμε με την ιδέα ότι αν δεν έχουμε σύντροφο, τότε είμαστε ελλιπείς. Κανένας δεν μας λέει ότι αξίζουμε από μόνοι μας και ότι κανένας άλλος άνθρωπος δεν θα μας δώσει αξία. Εδώ θα είναι καλά να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στο να ολοκληρώσουμε τον εαυτό μας και να του δώσουμε αξία.

Στην σημερινή κοινωνία συναντούμε και ένα άλλο μεγάλο θέμα, που είναι πάλι ένα θέμα που μου το αναφέρουν πολλοί πελάτες μου. Το οικονομικό θέμα! Αρκετοί νέοι είτε μένουν ακόμα με τους γονιούς τους, είτε συγκατοικούν γιατί το κόστος της ζωής έχει εκτοξευθεί! Οπότε διστάζουν να μπουν σε μια μακροπρόθεσμη σχέση. Φοβούνται την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που θα φέρει μια μακροπρόθεσμη σχέση.

Δεν υπάρχει κανένας “σωστός” χρόνος για να βρεις τον σύντροφό σου. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ρυθμό στην αναζήτηση του ερωτικού του συντρόφου. Το γεγονός ότι δεν έχεις βρει κάποιον ακόμα δεν σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με εσένα. Όταν είσαι περισσότερο ευχαριστημένη και ισορροπημένη ως άτομο, είναι πιο πιθανό να συναντήσεις κάποιον που να σου ταιριάζει.

Ας δούμε τώρα το δεύτερο σκέλος, αυτό της περιθωριοποίησης και της κοινωνικής διάκρισης.

Δεν αξίζει να νιώθεις ότι είσαι στο περιθώριο επειδή είσαι μόνη σου. Ο καθένας έχει τη δική του πορεία και τις δικές του εμπειρίες στις σχέσεις. Αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, εστίασε στο να εκτιμάς την προσωπική σου ανάπτυξη και τις ευκαιρίες που έχεις να ανακαλύψεις περισσότερα για τον εαυτό σου.

Οι φίλοι σου που είναι σε σχέση δεν είναι αναγκαίο ότι σε βάζουν στο περιθώριο. Είναι πιθανόν απλά να βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο της ζωής τους. Συνέχισε να διατηρείς επικοινωνία μαζί τους και να μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου, ακόμα κι αν διαφέρουν από τις δικές τους.

Άρχισε να ασχολείσαι με διάφορα χόμπι για να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους και να διευρύνεις τις γνωριμίες σου.

Να θυμάσαι ότι είσαι μοναδική, είσαι ιδιαίτερη, είσαι σημαντική, είσαι εξαιρετική! Το θέμα είναι να μάθεις να βγάζεις αυτά τα υπέροχα σου χαρακτηριστικά στην επιφάνεια.

Τέλος, μην αφήνεις τον φόβο του μέλλοντος να σε κυριεύει. Αντ’ αυτού άρχισε να οραματίζεσαι το μέλλον σου με θετικότητα και αισιοδοξία. Εστίασε την προσοχή σου στην προσωπική σου ανάπτυξη και ολοκλήρωση πρώτα. Θα ήταν καλή ιδέα να ζητήσεις βοήθεια από κάποια ειδικό να σε βοηθήσει να φτάσεις σ’ αυτή τη ολοκλήρωση.

Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες και πάντα υπάρχει χρόνος για να βρεις τον σύντροφό σου. Συνέχισε να πιστεύεις στον εαυτό σου και να είσαι ανοιχτή σε νέες εμπειρίες και σχέσεις.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα.  Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να  διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi