Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

What can Ι do to help my husband with his cancer. He is in a worry with death and has toο much nerves

ΗΚ

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον άντρα μου με τον καρκίνο του; Ανησυχεί για το θάνατο και έχει πολλά νεύρα.

ΧΚ

Απάντηση

Αγαπητή ΧΚ

Η διαχείριση του καρκίνου είναι μια από τις προκλήσεις που μπορεί να βιώσουμε όλοι στη ζωή μας. Με το άκουσμα της λέξης και μόνο ο περισσότερος κόσμος πανικοβάλλεται.  Όχι μόνο ο ίδιος ο ασθενής, αλλά και οι αγαπημένοι του βιώνουν έντονες συναισθηματικές αναταραχές και αγχώδεις στιγμές.

Εδώ στην Κύπρο είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) και τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο που προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους καρκινοπαθείς, μαζί με πολλές άλλες υπηρεσίες. Αν δεν έχετε επικοινωνήσει με κάποιο από τους συνδέσμους που υπάρχουν, θα σας το συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Αν ο σύντροφός σου αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση και αντιμετωπίζει ανησυχία για το μέλλον και νεύρα, είναι σημαντικό να τον υποστηρίξεις όσο καλύτερα μπορείς. Η υποστήριξή σου θα κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή του και τον τρόπο που θα διαχειριστεί την αρρώστια και τις επικείμενες θεραπείες.

Η αισιοδοξία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για κάποιον που αντιμετωπίζει τον καρκίνο. Ενώ ο καρκίνος είναι μια αρκετά έντονη πρόκληση, η αισιοδοξία μπορεί να προσφέρει κίνητρο, αποφασιστικότητα και ελπίδα σε κάποιον που διαχειρίζεται την ασθένεια. Είναι σημαντικό να επικεντρώνεται κάποιος στις θετικές πτυχές της ζωής του, να αναζητά την υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα και επαγγελματίες υγείας, και να διατηρεί έναν υγιή τρόπο ζωής. Η αισιοδοξία δεν αποκλείει τις προκλήσεις, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση τους με δύναμη, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που τονίζουν την σημασία του γέλιου στη διαχείριση του καρκίνου. Το γέλιο μας βοηθά να εκκρίνουμε τις ‘θετικές’ ορμόνες, όπως τις ενδορφίνες, την σεροτονίνη και την ντοπαμίνη που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες. Έχουμε επίσης την ωκυτοκίνη που ονομάζετε η ορμόνη της δύναμης της αγκαλιάς.  Έχουν γραφτεί βιβλία από άτομα που θεράπευσαν τον καρκίνο με την αισιοδοξία και το γέλιο.

Τα επίπεδα των ενδορφινών αυξάνονται όταν εκτελούμε κάποιες λειτουργίες. Η γυμναστική, το σεξ, το γέλιο και η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι κάποιες από αυτές. Η άσκηση επίσης βοηθά να εκκρίνουμε αυτές τις ουσίες. Όπως και η καλή παρέα και το γέλιο (ακόμα και το μοίρασμα αστείων βίντεο, εικόνων) μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση ενισχύοντας αυτά τα επίπεδα. Ακόμη και η σκέψη ή η ανάμνηση μιας ευχάριστης δραστηριότητας ή εμπειρίας μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή των ενδορφινών.

Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή. Όταν εντάξουμε μια υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα μας, τότε βοηθούμε τον οργανισμό μας να διαχειριστεί αυτή την πρόκληση πιο αποτελεσματικά.

Η μουσική παίζει κι αυτή ένα σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της διάθεσης μας, όπως επίσης η ασχολία με χόμπι που μας ενδιαφέρουν και απορροφούν.

Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να διαχειριστεί οποιαδήποτε πρόκληση στη ζωή μας!


Βοηθώντας έναν αγαπημένο σας άνθρωπο να αντιμετωπίσει τον καρκίνο μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά η υποστήριξή σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή του. Είναι φυσικό να νιώθετε ανήσυχα και άβολα με αυτήν την κατάσταση, αλλά μερικές φορές, απλές πράξεις και λόγια μπορούν να φέρουν σημαντική ανακούφιση. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να στηρίξετε τον άντρα σας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου:

  1. Άκουσε τον: Αφιέρωσε χρόνο για να ακούσεις τις σκέψεις, τους φόβους και τις ανησυχίες του. Απλά να είσαι εκεί για να τον ακούσεις μπορεί να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις συναισθηματικές του δυσκολίες.
  2. Δείξε την αγάπη και τη στήριξή σου: Έκφρασε την αγάπη σου και την υποστήριξή σου με λόγια και πράξεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αγκαλιές, φροντίδα, ή ακόμα και μικρά δώρα που να τον κάνουν να αισθάνεται αγαπημένος και υποστηριγμένος.
  3. Μοιραστείτε την εμπειρία σας: Μοιράζοντας την ιστορία σας με άλλους νικητές και μαθαίνοντας για τις προκλήσεις και τις χαρές που βιώνουν στη νίκη τους, μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική πηγή αισιοδοξίας.
  4. Να είσαι εκεί σε κάθε βήμα: Συνόδευσε τον σε κάθε ιατρική εξέταση, ακολούθησε τις υποδείξεις του για τη φροντίδα του εαυτού του και ενθάρρυνε τον να προσέχει την υγεία του.
  5. Διατήρησε την αισιοδοξία: Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεται φόβο ή ανησυχία, προσπάθησε να διατηρήσεις ένα θετικό πνεύμα και να ενθαρρύνεις τον άντρα σου να κρατάει την αισιοδοξία.
  6. Φρόντισε τον εαυτό σου: Πρέπει να προσέχεις και τον εαυτό σου όταν προσπαθείς να υποστηρίξεις κάποιον άλλον. Αναζήτησε υποστήριξη από οικογένεια και φίλους, και μην διστάσεις να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια αν το χρειαστείς.
  7. Πνευματικότητα και πίστη: Μπορεί να βρείτε και οι δυο σας, ελπίδα μέσω της πνευματικότητας και της πίστης. Πολλοί νικητές που χρησιμοποίησαν μία πνευματική βάση για την ελπίδα τους, ένιωσαν ότι μία ανώτερη δύναμη τους βοήθησε να ξεπεράσουν τις κακές στιγμές της εμπειρίας τους. Μπορεί να νιώσετε μεγάλη στήριξη και ανακούφιση μιλώντας με έναν πνευματικό.

Το να βοηθήσεις κάποιον να διαχειριστεί  τον καρκίνο είναι μια πρόκληση, αλλά με την αγάπη, την υποστήριξη και την κατανόηση, μπορεί να είσαι ένας σημαντικός παράγοντας στην πορεία της ανάρρωσής του.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα.  Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να  διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi