Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και όλα τα σενάρια που είχαν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής τίθενται στη «βάσανο» της κάλπης η οποία θα αποδείξει αν τα σενάρια εκλογής του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου θα επαληθευτούν ή αν θα ανατραπούν, κάτι το οποίο φαντάζει απίθανο.

Τα δεδομένα όπως τα δημοσίευσε χθες ο «Φ», που έφεραν τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο να εξασφαλίζει 11 ψήφους και τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο να εξασφαλίζει πέντε ψήφους, δεν φαίνεται να διαφοροποιήθηκαν. Χθες ο Μητροπολίτης Λεμεσού μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ και ερωτηθείς κατά πόσον ισχύει ότι θα λάβει πέντε ψήφους (όπως είχε γράψει ο «Φ») ανέφερε ότι ισχύει η αναφορά σε πέντε ψήφους αλλά ως προς το κατά πόσον θα αυξηθούν ανέφερε ότι θα φανεί από την κάλπη. Παράλληλα κάλεσε τους υποστηριχτές του να μην αντιδράσουν και να μη δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, κάτι το οποίο υποδηλώνει, έστω και εμμέσως, ότι αναγνωρίζει πως το παιγνίδι έχει κριθεί. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πώς έγειρε οριστικά η πλάστιγγα υπέρ του Μητροπολίτη Πάφου, λόγω και του γεγονότος ότι οι διεργασίες οδήγησαν σε ρήξη τους Κυκκώτες, δηλαδή τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου και τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα. Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι Μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού, τουλάχιστον όσο αποτελούσαν ενιαία ομάδα, είχαν επαφές με μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία δεν ανήκαν στην ομάδα του Πάφου Γεώργιου και των οποίων η ψήφος ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να «παιχτεί». Με βάση το σενάριο που έθεσαν οι Κυκκώτες ενώπιον μελών της Ιεράς Συνόδου, στην καλύτερη περίπτωση η σημερινή ψηφοφορία θα κατέληγε σε ισοψηφία. Πιο συγκεκριμένα, όπως μέτρησαν «τα κουκιά τους», ο Μητροπολίτης Λεμεσού θα εξασφάλιζε τη δική του ψήφο καθώς και τις ψήφους των Μητροπολιτών Κύκκου Νικηφόρου, Κωνσταντίας Βασιλείου, Κυρηνείας Χρυσοστόμου και Ταμασού Ησαΐα καθώς και τις ψήφους των επισκόπων Αμαθούντος Νικολάου, Νεαπόλεως Πορφυρίου και Λήδρας Επιφανίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στην αντίπερα όχθη, ο Πάφου Γεώργιος, πέραν της δικής του ψήφου, θα εξασφάλιζε τις ψήφους των Μητροπολιτών Κιτίου Νεκταρίου, Μόρφου Νεόφυτου, Τριμυθούντος Βαρνάβα, Καρπασίας Χριστοφόρου, Αρσινόης Παγκρατίου, Χύτρων Λεοντίου και Μεσαορίας Γρηγορίου.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο αυτό, Πάφου και Λεμεσού θα ισοψηφούσαν, οπόταν ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα αναδεικνυόταν με κλήρωση. Ωστόσο, πέραν των άλλων λόγων που δημιουργούσαν εμπόδια στην υλοποίηση του σεναρίου αυτού, η εκλογή του Αθανάσιου θα ήταν ζήτημα τύχης. Όμως το σενάριο ανατράπηκε όταν Συνοδικός ή Συνοδικοί αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. Κατόπιν τούτου, ο Ταμασού Ησαϊας άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις και κατευθυνόταν προς τον Πάφου Γεώργιο.

Πέραν αυτού, μεσολάβησε και άλλος καθοριστικός παράγοντας τον οποίον ο «Φ» γνωρίζει και ο οποίος σχετίζεται με εξωγενείς παράγοντες και όχι με τους υποψηφίους για τον θρόνο. Λαμβάνοντας υπόψιν και άλλα δεδομένα, όπως η προοπτική του ιδίου αλλά και της Μητρόπολης του, στράφηκε προς τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν τον Μητροπολίτη Πάφου να υποσχέθηκε διεύρυνση της Μητρόπολης Ταμασού στη Λακατάμια από την περιοχή Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμια, μέχρι και τον κόμβο του ΜΕΤΡΟ. Ο ίδιος ο Πάφου ανέφερε πως πρόκειται για διαχρονικό αίτημα του Μητροπολίτη Ταμασού. Ο Πάφου Γεώργιος δήλωσε, επίσης, πως δεν έκανε συναλλαγές με κανέναν από τους υποψηφίους και ότι κάποια από τα ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας προϋπήρχαν.

Αυτός που φαίνεται ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις για σύσταση επιτροπής χειρισμού του Κυπριακού αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν την κατεχόμενη Αμμόχωστο είναι ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.

Την ίδια ώρα, ο Κύκκου Νικηφόρος στράφηκε προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, οπόταν επήλθε η ρήξη των Κυκκωτών.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρέμβαση του Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος μιλώντας σε ΜΜΕ κάλεσε τους υποστηριχτές του να μην παρεκτραπούν, ενώ ξεκαθάρισε πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και αν δεν εκλεγεί ο ίδιος θα συνεργαστεί με τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Η εκλογή θα γίνει σήμερα μετά τη Θεία Λειτουργία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ 7:00 με 9:30 το πρωί. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία και έπειτα οι αρχιερείς θα κατευθυνθούν στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη για το «μήνυμα» της εκλογής. Ακολούθως ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί συγχαρητήρια από κληρικούς και λαϊκούς.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα καθορίσει και την ημερομηνία ενθρόνισης του, η οποία, λόγω και των εορτών, προσδιορίζεται μετά τα Θεοφάνια. Η ενθρόνιση θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης και με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν.