Στην πλήρη αναδιαμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης προχωρεί το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να διορθώσει στρεβλώσεις που εντοπίστηκαν από την εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων.

Συγκεκριμένα, η άμεση θεραπεία που προτίθεται να δώσει με νομοθετική ρύθμιση το Υπουργείο ενόψει των εξετάσεων του δευτέρου τετραμήνου, είναι η μείωση της βαρύτητας που αυτές θα έχουν στη βαθμολογία των μαθητών. Το 40% που ισχύει σήμερα θα γίνει 20%, ενώ παράλληλα, θα μειωθεί και η εξεταζόμενη ύλη στο 60% της διδαχθείσας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, πέραν των πιο πάνω προτάσεων του που θα προωθηθούν στη Βουλή, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία μηχανισμός παρακολούθησης για την εποπτεία της θεματοθέτησης και του ελέγχου του βαθμού δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων, ώστε να αποφευχθεί πρόσθετο άγχος και επιβάρυνση των μαθητών στην ακαδημαϊκή τους πρόοδο. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για σωστή αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου του δευτέρου τετραμήνου. 

Εκτός, όμως, από τα μέτρα βελτίωσης για το υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, στο τραπέζι βρίσκεται το σύστημα αξιολόγησης στην ολότητά του, με το Υπουργείο να κάνει ξεκάθαρα λόγο για κατάργηση του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων. «Ο πλήρης σχεδιασμός για το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών, με την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος των τετραμήνων, ο οποίος θα ισχύσει από την σχολική χρονιά 2023-24, θα ανακοινωθεί πριν από το τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βελτιωτικά μέτρα για τετράμηνα – Τι προτείνει το ΥΠΑΝ

Με ικανοποίηση φαίνεται να δέχθηκαν εκπαιδευτικοί φορείς την πιο πάνω εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας, καθώς ως γνωστόν, πρόκειται για ένα μείζον θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τον εκπαιδευτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, σε ένα πρώτο σχόλιο του για την ανακοίνωση του Υπουργείου, ανέφερε στον «Φ» ότι «χαιρετίζουμε την πρόθεση που γνωστοποιήθηκε περί κατάργησης του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων από την επόμενη σχολική χρονιά». Ο κ. Κωνσταντινόπουλος σχολιάζοντας και τα άμεσα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, σημείωσε ότι το θέμα της βαρύτητας των εξετάσεων δεν τέθηκε από την ΟΕΛΜΕΚ αλλά από τους γονείς, με την οργάνωση των καθηγητών να στηρίζει τη θέση τους πως δεν πρέπει να θυματοποιηθούν οι μαθητές εξαιτίας των προβλημάτων και των λαθών που έγιναν με την εφαρμογή του θεσμού. Αναφορικά με τη μείωση της ύλης, η ΟΕΛΜΕΚ τάσσεται υπέρ με τον επικεφαλής της να δηλώνει ότι η ανάγκη για αναπροσαρμογή της ύλης στο διδακτικό χρόνο επισημάνθηκε από την οργάνωση από το περασμένο καλοκαίρι και είναι κάτι το οποίο έπρεπε, ήδη, να γίνει. 

Υπενθυμίζεται ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, όπως έγραψε το περασμένο Σάββατο ο «Φ», έδενε τα χέρια του υπουργείου Παιδείας για να παρέμβει στα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι λύσεις έπρεπε να στραφούν προς την κατεύθυνση του δευτέρου τετραμήνου και της διαφοροποίησης του θεσμού από την επόμενη χρονιά.