Σε έντονους τόνους καταδικάζει η ΠΣΕΜ, περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη στο Λύκειο Ιδαλίου, λίγο πριν την έναρξη εκδήλωσης για τα 50 χρόνια κατοχής στην οποία παρέστη η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου και άλλοι φορείς.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ, σημειώνει πως με πρωτοβουλία του εκλεγμένου Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου, συμφωνήθηκε μεταξύ της διεύθυνσης και της επιτροπής που διοργάνωνε την εκδήλωση όπως αναρτηθούν στο χώρο πανό εκ μέρους των μαθητών με τα ακόλουθα συνθήματα: «Έξω όλοι οι στρατοί ανεξάρτητο νησί», «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Κύπρος – μια πατρίδα, ένας λαός».

Προσθέτουν δε πως λίγο πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης, συγκεκριμένοι καθηγητές, κινήθηκαν επιθετικά προς μαθητές του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου προπηλακίζοντας τους και απειλώντας τους για να κατέβουν τα πανό καθώς οι ίδιοι «διαφωνούσαν με το περιεχόμενο».

Οι μαθητές, αναφέρει η ανακοίνωση, εξήγησαν στους καθηγητές ότι τα πανό με το συγκεκριμένο περιεχόμενο είναι εκεί κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους και αποτελούν τις επίσημες θέσεις του μαθητικού κινήματος. Οι καθηγητές συνέχισαν τις απειλές σε πολύ έντονο ύφος και κατέβασαν αυτόβουλα τα πανό, αγνοώντας τις οδηγίες της διεύθυνσης.

«Ο ένας εκ των καθηγητών είναι μάλιστα και σε καίριο πόστο συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης καθηγητών, εκπροσωπώντας την παράταξη του στην ΟΕΛΜΕΚ. Αναρωτιόμαστε τι έχει να πει η εκπαιδευτική κοινότητα για τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων; Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να φιμώνουν μαθητές;

Η ενέργεια αυτή είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ και αποτελεί ξεκάθαρη φίμωση του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου, αφού συνοδεύτηκε και από βίαιη συμπεριφορά και απειλές! Ποιος επιτρέπει σε μεμονωμένους καθηγητές να δρουν ανενόχλητοι στα σχολεία μας, αγνοώντας τις διευθύνσεις και κυρίως, προπηλακίζοντας τους εκλεγμένους εκπρόσωπους των μαθητών και τι τους ενόχλησε από το περιεχόμενο των συνθημάτων;

Μισό αιώνα από το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, βλέπουμε ακροδεξιές αντιλήψεις να αναβιώνουν εντός των σχολείων μας, αυτή τη φορά από καθηγητές! Η ακροδεξιά και το μίσος που δηλητηριάζει τον τόπο μας, οδήγησε στο δίδυμο έγκλημα, τις συνέπειες του οποίου ζούμε μέχρι σήμερα με τον τόπο και το λαό μας.

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το περιστατικό, καλούμε την διεύθυνση του σχολείου αλλά και την ίδια Υπουργό να επέμβουν και να αποδοθούν ευθύνες, να γίνουν επώνυμες καταγγελίες προς του 2 καθηγητές. Οι αρμόδιοι να μην αναλωθούν απλώς σε διερεύνηση του συμβάντος αλλιώς είναι συνένοχοι στο περιστατικό» καταλήγει η ανακοίνωση.