Η νομοθεσία για την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου άρχισε να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2018 και αίφνης μετά και τα θλιβερά επεισόδια στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», ανακάλυψαν όλοι ότι δεν τηρείται σωστά. 

Από τη δίωρη συζήτηση χθες στην επιτροπή Νομικών της Βουλής για τη βία στα γήπεδα, υπό τη σκιά των όσων διαδραματίστηκαν στις 26 Μαρτίου, το συμπέρασμα είναι πως είχαμε «μια από τα ίδια». Όλοι απέσεισαν τις ευθύνες τους, τα έριξαν στην κάρτα φιλάθλου και στη βία που είναι κοινωνικό φαινόμενο. Λέχθηκαν όμως και αρκετές αλήθειες που αφήνουν πολλούς εκτεθειμένους. Όπως το γεγονός ότι κανένα κλειστό γήπεδο δεν διαθέτει κύκλωμα παρακολούθησης, πως υπάρχει μελέτη προ διετίας για βελτιώσεις στα γήπεδα με κόστος €40 εκατ. χωρίς να γίνει τίποτε και το σημαντικότερο: Η Αρχή Αδειοδότησης των σταδίων εκμεταλλεύεται το παράθυρο του νόμου όπου επιτρέπει τη διεξαγωγή αγώνων αφού κρίνει τα στάδια κατάλληλα, όταν οι θεατές είναι λιγότεροι από 2.000, ασχέτως αν εισέρχονται περισσότεροι, χωρίς την ύπαρξη κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης.

Αυτό που αποφασίστηκε εν τέλει ήταν η ανά δίμηνο ενημέρωση της επιτροπής από την υπουργό Δικαιοσύνης για την πορεία των εννιά μέτρων που αποφασίστηκαν πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο για πάταξη της βίας. Ένα άλλο σημαντικό που καταγράφηκε χθες ήταν η απουσία των συνδέσμων φιλάθλων, που παρ’ όλο ότι κλήθηκαν στην επιτροπή την αγνόησαν πλην αυτού της Ομόνοιας, ο οποίος όμως αποχώρησε πριν τοποθετηθεί. 

Η υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι μέσα στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό υπάρχει η εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές ανεξαρτήτου χωρητικότητας. Παράλληλα, η υπουργός είπε ότι όλα τα μέτρα έχουν ανθρωποκεντρική και ολιστική προσέγγιση. Τόνισε ακόμα ότι θα εκπονηθεί μακροχρόνιο πλάνο όπου θα εμπλακούν τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υφυπουργείο Πρόνοιας. Η κ. Προκοπίου ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ασφάλεια των πολλών για τα τερτίπια των λίγων».

Από πλευράς του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο έγιναν πολλές προσπάθειες από την Αστυνομία για πάταξη της βίας. Μια από τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για πάταξη του χουλιγκανισμού ήταν η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων που έγινε αποδεκτή από την ΚΟΠ μέσα από αποφάσεις της Δικαστικής Επιτροπής. Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε όμως ότι η χρήση των προβληματικών κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης CCTV  χωρίς ευκρίνεια και καλό φωτισμό, αλλά και η χρήση κουκούλων από χούλιγκανς, δεν βοηθά την Αστυνομία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ενενήντα πέντε συλλήψεις για υποθέσεις βίας στα γήπεδα

Ο Αρχηγός ανέφερε ότι από τον Μάιο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 έγιναν 95 συλλήψεις για υποθέσεις βίας στα γήπεδα, ενώ σε 11 περιπτώσεις υπήρξε καταδίκη οπαδών με μέγιστη ποινή τον 1 χρόνο. Ακόμα σε 28 περιπτώσεις εκδόθηκαν διατάγματα απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα. Επίσης, ανέφερε ότι γίνεται μελέτη από τη ΜΜΑΔ για τις ανάγκες σε αντιοχλαγωγικές ομάδες. Βουλευτές σε τοποθετήσεις τους στήριξαν την Αστυνομία λέγοντας ότι οι ευθύνες βαρύνουν όλους τους παράγοντες στον αθλητισμό.

Αποκαλυπτική ήταν η διευθύντρια του ΚΟΑ, Μαίρη Παπάμιλτιαδους, η οποία ανέφερε ότι το «Μακάριο» για να επιδιορθωθεί χρειάζονται €13 εκατ. ενώ τόνισε ότι σύντομα στο «Ελευθερία» και το «Κίτιον» θα εγκατασταθεί CCTV. Είπε, επίσης, ότι το 2020 έγινε κοστολόγηση για την τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και των επιδιορθώσεων που έφταναν τα €40 εκατ. Η ίδια είπε ότι η κάρτα φιλάθλου εφαρμόζεται και πως ο ΚΟΑ βοηθά την Αστυνομία για την ταυτοποίηση φιλάθλων.

Ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, Γιώργος Καράς, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική από το ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για τη χρήση των καμερών CCTV σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα έως 2.000 θέσεων, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ειδική μελέτη. Σύμφωνα με τον κ. Καρά, η μελέτη αυτή θα πρέπει να γίνει μαζί με τον ΚΟΑ για την κάλυψη των σταδίων με κατάλληλα κυκλώματα που θα διαθέτουν τον ανάλογο φωτισμό, αλλά και ευκρίνεια. Ο ίδιος επικαλέστηκε τον νόμο που επιτρέπει σε στάδια που ενώ διαθέτουν θέσεις για πάνω από 2.000 θεατές, να επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων χωρίς κλειστά συστήματα παρακολούθησης, μέχρι 2.000 θεατές. Σε παρατήρηση βουλευτή ότι μπαίνουν περισσότεροι, ο κ. Καράς ανέφερε ότι αυτό δεν είναι θέμα της Αρχής. Είπε ακόμα ότι από τη νομοθεσία προνοείται ταυτοποίηση ατόμων κάτι που δεν γίνεται. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε τεράστια προβλήματα καταλληλόλητας των γηπέδων, τονίζοντας ότι χρειάζονται αρκετά κονδύλια για την αναβάθμισή τους. Απέρριψε, επίσης, παρατήρηση βουλευτή ότι η Αρχή παρανομεί με την αδειοδότηση σταδίων χωρίς CCTV.

Κάρτα φιλάθλου και για ανήλικους

Ο εκπρόσωπος της ΚΟΠ ανέφερε ότι η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο, τονίζοντας ότι το ποδόσφαιρο προσφέρει πολλά στο κράτος και παίρνει μηδέν. Όταν ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, του υπέδειξε ότι λαμβάνει από τη Cyta και άλλες πλατφόρμες εκατομμύρια, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας είπε ότι αυτά είναι τηλεοπτικά δικαιώματα. Ανέφερε ακόμα ότι από την Αρχή Στοιχημάτων λαμβάνει το 1,5% των εσόδων για στοιχήματα σε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε την αύξηση του ποσοστού αυτού. Είπε τέλος ότι ομάδες τιμωρούνται με πολύ αυστηρές ποινές ακόμη και με απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων και πως τα επεισόδια φέτος δεν γίνονται ως αποτέλεσμα των αποφάσεων διαιτητών, αλλά κάποιοι οργανωμένοι οπαδοί κάνουν έκτροπα. Αναφέρθηκε και στον αγώνα ΑΕΛ–Απόλλων, όπου οι οπαδοί πήγαν και έκαναν επεισόδια προτού ξεκινήσει, αφού δεν ήθελαν την διεξαγωγή του. 

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας είπε ότι η βία είναι τόσο ριζωμένη που αν δεν αλλάξει κάτι θα ξαναδούμε τα επεισόδια στο «Ελευθερία». Ο ίδιος είπε πως «πρέπει ν’ ασχοληθούμε με τους φιλάθλους, γιατί μπαίνουν στα ναρκωτικά» και τόνισε ότι στα πρόσφατα επεισόδια οι οπαδοί πήγαν «για να μην γίνει το παιχνίδι».

Παρόντες στη συνεδρία ήταν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Πετόσφαιρας και Χειροσφαίρισης που μίλησαν για την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων. 

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωσης, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Απόλλων και Ομόνοιας, τόνισαν την ανάγκη της αστυνόμευσης των αγώνων. Ο εκπρόσωπος του ΑΠΟΕΛ, Θύμιος Αγαθοκλέους, ζήτησε όπως η κάρτα φιλάθλου επεκταθεί και για ανήλικους κάτω των 14 ετών γιατί και άτομα αυτής της ηλικίας εμπλέκονται σε επεισόδια. Διαφώνησαν, ωστόσο, με την εισήγηση του προέδρου της επιτροπής στην περίπτωση που συνεχιστούν τα επεισόδια, να απαγορευτεί η μετακίνηση φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, όταν πρόκειται για αγώνα υψηλού κινδύνου. Έθεσαν, επίσης, θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας για την κάρτα φιλάθλου και σωστής εκπαίδευσης των επιτηρητών. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στο ίδιο κακό έργο θεατές

Με αυτές τις θέσεις που ακούστηκαν χθες δεν πάμε πουθενά. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο έργο θεατές. Εφόσον η Βουλή ψήφισε την κάρτα φιλάθλου, έπρεπε να επιμείνει στην πιστή εφαρμογή της. Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος σ’ ένα γήπεδο επιδεικνύοντας την κάρτα και μετά να… χάνεται. Ο ΚΟΑ δεν διαθέτει κονδύλια για κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Οι επιτηρητές δεν φροντίζουν ο καθένας να κάθεται στη θέση του, γιατί απλά οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες. Η ταυτοποίηση, που είναι ένα μέτρο που θα πάτασσε τη βία και θα προλάβαινε και επεισόδια, δεν γίνεται. 

Όταν ξέρει ο άλλος πως αν ρίξει ένα αντικείμενο δεν θα αναγνωριστεί, τι τον εμποδίζει να το κάνει; Είναι καιρός να σταματήσει ο στρουθοκαμηλισμός. Τα σωματεία να ελέγξουν τους οπαδούς τους, η ΚΟΠ να ελέγξει τα σωματεία, η Αστυνομία να παίρνει τα μέτρα της και να καθιερωθεί και το αυτόφωρο.