Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε χθες με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας 62χρονος ιδιώτης γιατρός μετά από καταγγελία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ότι φέρεται να εκτελούσε ιατρικές πράξεις στο όνομα του γιου του, επίσης γιατρού, ενώ βρίσκεται εκτός του συστήματος ΓΕΣΥ.

Εναντίον του διερευνώνται σοβαρά αδικήματα, μεταξύ αυτό της διαφθοράς. Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, ο συγκεκριμένος ιατρός που ήταν εκτός ΓΕΣΥ λόγω άλλης ποινικής υπόθεσης η οποία είναι ορισμένη στο δικαστήριο για σήμερα, διενεργούσε επεμβάσεις και στη συνέχεια μέσω της εταιρείας που συνέστησε ο γιος του, ζητούσε την αμοιβή του, ενώ τις επεμβάσεις εμφανιζόταν ότι τις έκανε ο γιος του. Συνολικά ο ΟΑΥ εξέτασε περί τις 170 περιπτώσεις επεμβάσεων για τις οποίες υποβλήθηκε εκ μέρους της εταιρείας του γιου του επίσης γιατρού, ποσό που ανέρχεται περί τις 60 χιλιάδες ευρώ. 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ο ύποπτος γιατρός συνελήφθη προχθές στο αεροδρόμιο Λάρνακας αμέσως μετά την άφιξη του στην Κύπρο, αφού εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. «Εναντιον του συγκεκριμένου προσώπου εκκρεμεί ακόμη μια υπόθεσης που έχει καταχωρηθεί στο δικαστήριο και γι΄αυτό είχε τεθεί εκτός ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ και προσπαθούσε με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει χρήματα. Χρησιμοποιούσε το όνομα του άλλου γιατρού, συγγενικό του πρόσωπο, ότι εκτελούσε ιατρικές πράξεις και με αυτό τον τρόπο εξασφάλιζε χρήματα από το ΓεΣΥ», τόνισε ο κ. Ανδρέου.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας και καταζητεί και τον 38χρονο γιο του υπόπτου ο οποίος εργάζεται στο εξωτερικό, αφού εναντίον του διερευνάται υπόθεση συνωμοσίας. Ο 62χρονος είχε τεθεί εκτός ΓΕΣΥ όταν καταγγέλθηκε από συγγενείς ασθενή ότι ενώ τους είπε να αγοράσουν μηχάνημα από τον ιδιωτικό τομέα γιατί ήταν καλύτερο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι τοποθέτησε στον ασθενή συσκευή που χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η υπόθεση είναι ορισμένη για ακρόαση σήμερα.

Στο μεταξύ, με γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης ανέφερε πως, «είναι μετά λύπης μας που έχουμε πληροφορηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι γιατρός έχει συλληφθεί σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση με κατηγορίες απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας και αδικήματα διαφθοράς. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη αποταθεί δια επιστολής του στην Αστυνομία προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά και να εξεταστεί στο κατάλληλο στάδιο το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των σχετικών Πειθαρχικών Διαδικασιών του Συλλόγου, στη βάσει των προνοιών της υφιστάμενης νομοθεσίας», ανέφερε.