Εν γνώσει των αρμοδίων υπηρεσιών θάφτηκαν πλησίον του αστυνομικού σταθμού Μόρφου, στο γυμνάσιο Ευρύχου μπάζα που χρειάζονταν 70 φορτηγά για να τα μεταφέρουν σε αδειοδοτημένους χώρους επεξεργασίας αποβλήτων, εκσκαφών, κατασκευών, κατεδαφίσεων και κλαδεμάτων. Το θέμα έχει θορυβήσει και την κυβέρνηση και όπως είναι σε θέση να γνωρίζουμε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, έχει ζητήσει έκθεση γεγονότων από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η οποία θα σταλεί και στην Αστυνομία, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Σε διερεύνηση του θέματος προβαίνει και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, η οποία δηλώνει ικανοποιημένη από τις ενέργειες του Υπουργού Μεταφορών και υπογραμμίζει ότι στόχος είναι να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», που προχώρησε στη σημαντική αποκάλυψη χθες, στην περιοχή για την οποία έγινε η καταγγελία, υπάρχουν ενδείξεις ότι κατά το παρελθόν έγινε παράνομη απόρριψη αποβλήτων. Ωστόσο, αντί οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε εκσκαφή ώστε να εξακριβώσουν το είδος και την προέλευση των αποβλήτων, προτίμησαν να μην κάνουν τίποτα, από τη στιγμή που ο χώρος, όπως υποστήριζαν, σφραγίστηκε με ασφαλτικό σκυρόδεμα.

Ούτε και όταν διαβιβάστηκαν εκ νέου από το ΤΑΕ Μόρφου σχετικές καταγγελίες τον περασμένο Οκτώβριο για ταφή μπαζών σε μη εγκεκριμένο σημείο στην Ευρύχου, έγιναν ενέργειες, πλην από έλεγχο που διενεργήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος στην περιοχή περιμετρικά του νέου κτηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης Μόρφου, χωρίς όμως να τεκμηριώσει τις καταγγελίες για το εν λόγω τεμάχιο. Πάντως σύμφωνα με πληροφόρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν υπήρχε άσφαλτος στην περιοχή και ο εργολάβος φαίνεται να μόνωσε λάκκο που βρισκόταν στο σχολείο με την ανοχή της Σχολικής Εφορείας.

Με αφορμή πάντως το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχειριστών Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.), Κλαδεμάτων και Ογκωδών Αποβλήτων, Αντώνης Αντωνίου Λατούρος, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας αναφέροντας του ότι, με βάση στοιχεία που κατέχει και γνωρίζει ο Σύνδεσμος, το γεγονός αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όπως επισημαίνει η εν λόγω περίπτωση στην Ευρύχου, αποτελεί μόνο το 0,001% της όλης ακαταστασίας/ αναρχίας που επικρατεί στην Κύπρο όσον αφορά τη διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.).

Ο κ. Λατούρος στην επιστολή προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη σημειώνει ως αποτέλεσμα αυτής της ακαταστασίας/ αναρχίας κάποιοι ασφαλώς θησαυρίζουν αθέμιτα, αλλά το πιο σοβαρό πρόβλημα της όλης υπόθεσης είναι η εγκληματική ρύπανση του περιβάλλοντος. Πλέον, την υπόθεση χειρίζεται το ΤΑΕ Μόρφου με στόχο να παραπεμφθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας.

Περαιτέρω, σε ενέργειες προχωρεί και η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία ανάλαβε την περασμένη εβδομάδα το ρόλο των αρμοδίων υπηρεσιών και προχώρησε τη Δευτέρα σε εκσκαφή του σφραγισμένου χώρου με μπετόν, όπου επιβεβαίωσε την ύπαρξη μπαζών. Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων που δεν έπραξε όσα όφειλε, ώστε να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες που είχε ενώπιον του.

Μάλιστα, φαίνεται ότι ενώ ο εργολάβος έθαβε παράνομα τα μπάζα που προέκυπταν από τις εργασίες κατασκευής του νέου αστυνομικού σταθμού στην Ευρύχου, εντούτοις παρέδιδε στις αρμόδιες υπηρεσίες υπογεγραμμένα διατακτικά ότι τα παρέδιδε σε αδειοδοτημένη μονάδα για διαχείριση, χωρίς ωστόσο το Τμήμα Δημοσίων Έργων να επιβλέπει όπως ήταν και ο ρόλος του. Χθες, λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μετέβησαν στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και εξασφάλισαν φακέλους με έγγραφα και αλληλογραφία σχετικά με τη σύμβαση.