Στη Γερμανία βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς, απόρροια της εκτέλεσης της έκδοσής του από τις κυπριακές αρχές. Ο Αγιάς κατηγορείται από τις γερμανικές διωκτικές αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μεταξύ 2018-2020, ενώ το όνομά του βρίσκεται σε λίστες του τουρκικού καθεστώτος ως μέλος της Κουρδικής Ένωσης Κοινοτήτων (KCK) από το 2009. Ως αποτέλεσμα αυτής της συμπερίληψης, η Κυπριακή Δημοκρατία του αναγνώρισε καθεστώς πολιτικού ασύλου το 2013 και έκτοτε διαμένει στη Λεμεσό. Συνελήφθη στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει στη Σουηδία για να συναντήσει την οικογένειά του.

Μετά από μια έντονη δικαστική διαδικασία, που κατέληξε στην τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 16 Μαΐου, ο Κενάν Αγιάς παραδόθηκε στη γερμανική αστυνομία στις 2 Ιουνίου και μεταφέρθηκε στη Φρανκφούρτη αργά το απόγευμα με πτήση της εταιρείας «Lufthansa». Η προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου μεταφορά του αναβλήθηκε, μετά από παρέμβαση της ιατρικής λειτουργού των Κεντρικών Φυλακών. Η υγεία του Κούρδου αγωνιστή, πέραν του χρόνιου προβλήματος στο ισχύο, επηρεάστηκε από την απεργία πείνας καθώς απώλεσε 13 κιλά σε διάστημα 14 ημερών. Μετά από πολλές εκκλήσεις του δικηγόρου του δε, οι κυπριακές αρχές αποδέχτηκαν το αίτημα για εξέταση από γιατρό της επιλογής του, το πρωί της Παρασκευής, λίγες μόνο ώρες πριν ταξιδέψει.

Σύμφωνα με το πόρισμα και την εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της ιατρού των Φυλακών, Ελένης Αντωνίου, διαπιστώθηκε ότι ο Κενάν Αγιάς πάσχει από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου η οποία προφανώς επιδεινώθηκε από το 2020 που έγινε η τελευταία μαγνητική τομογραφία. «Συνίσταται», σύμφωνα με τη γνωμάτευση του γιατρού, «να γίνει ηλεκτρομυογράφημα και νέα μαγνητική τομογραφία. Δεν δύναται να ταξιδέψει αεροπορικά γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης της κήλης μεσοσπονδυλίου».

Η γνωμάτευση αγνοήθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Προεδρικό και το Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος», η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφέρει πως η ικανότητα να ταξιδέψει είναι αναγκαία για τον καθένα που επιβιβάζεται σε αεροπλάνο χωρίς τη θέλησή του, όπως μετανάστες που επαναπατρίζονται ή πρόσωπα που εκδίδονται σε άλλες χώρες.

Η υπόθεση του Κενάν Αγιάς δεν έκλεισε με τη μεταφορά του στη Γερμανία, καθώς παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την παρέμβαση ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ χρειάζονται διευκρινίσεις για όσα έπεισαν τους δικαστές να εγκρίνουν την έκδοσή του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενημέρωσε τους πολίτες αν έθεσε ζήτημα Κενάν Αγιάς στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως είχε διοχετεύσει στα ΜΜΕ λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παραμένει δε άγνωστο αν υπήρξε διακρατική συνεννόηση το διάστημα πριν την απόφαση του δικαστηρίου, παρόλο που η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε –προφορικά και κάπως πρόχειρα– ότι δόθηκαν διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις για μη διαδοχική έκδοσή του στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως η δικαστική διαδικασία αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα στη Φρανκφούρτη, σε αρχικό στάδιο, καθώς παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί γραπτή διαβεβαίωση για μη διαδοχική έκδοση του Αγιάς στην Τουρκία και για έκτιση της ποινής του στην Κύπρο, αν καταδικαστεί, κατά τους όρους που προσέθεσε στην πρωτόδικη απόφασή του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι βελγικό δικαστήριο απάλλαξε τις προάλλες Κούρδο εκζητούμενο ακριβώς επειδή η Γερμανία δεν έδωσε διαβεβαίωση για μη έκδοσή του στην Τουρκία, αλλά και για το ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δεν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Κούρδοι και Κύπριοι ζητούν δε εξηγήσεις από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για το αν άλλαξε η στάση του κράτους απέναντι στον κουρδικό λαό και στον κουρδικό αγώνα. Υπάρχουν δε φωνές που αναφέρουν πως ο Κενάν Αγιάς «θυσιάστηκε» στον βωμό της καλής θέλησης απέναντι στην Τουρκία, με σκοπό ασφαλώς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.