Υπήρξε πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων του Κενάν Αγιάς, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Διευθυντής των Φυλακών, Γιάννης Καπνουλλάς, ενώ από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι ο Αγιάς βρισκόταν στην απομόνωση, κάτι που ουδέποτε έγινε. Σημείωσε επίσης ότι βρισκόταν σε επαφή με τον γιατρό της φυλακής και ουδέποτε υπήρξε άρνηση να εξεταστεί από δικό του γιατρό.

Ο διευθυντής των Φυλακών, Γιάννης Καπνουλλάς, αναφέρθηκε σε λεπτομέρεια στις συνθήκες κράτησης του Κενάν Αγιάς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι βρισκόταν στο κελί του και όταν άρχισε την απεργία πείνας, μετακινήθηκαν από εκεί οι δύο συγκρατούμενοί του που έμεναν μαζί του, αλλά είχε επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ έπαιζε ακόμα και σκάκι με συγκρατούμενούς του.

Ανέφερε επίσης ότι είχε το δικαίωμα στον προαυλισμό, δικαίωμα που δίνεται ακόμα και σε άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση.

Είπε επίσης ότι έλαβε ακόμα και παράταση της έκδοσής του Αγιάς για να του γίνουν ιατρικές εξετάσεις τόσο με αίτημα των φυλακών στην αρχή, όσο και με αίτημα του δικηγόρου του στη συνέχεια.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι Κεντρικές Φυλακές έκαναν περισσότερα απ΄ ό,τι έπρεπε και στο τέλος στοχοποιήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κενάν Αγιάς στον «Φ»: Παίρνω δύναμη από ΕΟΚΑ και Θεόφιλο

Ο κ. Καπνουλλάς είπε ότι την περίοδο που ο Αγιάς έκανε απεργία πείνας υπήρχε στις Κεντρικές Φυλακές κλιμάκιο της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν διαπίστωσε οτιδήποτε αρνητικό.

Εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως, ανέφερε στην Επιτροπή ότι ουδέποτε υπήρξε τοποθέτηση του Γραφείου της Επιτρόπου για εγκλεισμό του κ. Αγιάς σε απομόνωση, κάτι που όπως είπε παρερμηνεύθηκε από τα ΜΜΕ. Σημείωσε επίσης ότι έκαναν σύσταση για τον προαυλισμό του και υπήρξε άμεση συμμόρφωση.

Εκ μέρους της κλαδικής των δεσμοφυλάκων της ΠΑΣΥΔΥ, αναφέρθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα του επαγγέλματος, ενώ σημειώθηκε ότι το επάγγελμα και ο ρόλος του έχει αλλάξει και πλέον από βαριάνοι όπως ήταν στο παρελθόν πρέπει σήμερα να επιτελέσουν και το ρόλο του ψυχολόγου, του κοινωνικού λειτουργού και του νοσηλευτή.

Εκ μέρους τη συντεχνίας Ισότητα αναφέρθηκε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι εγκαταστάσεις των φυλακών και σημειώθηκε ότι εμμένουν στην ανέγερση νέων κτηρίων. Εκφράστηκε επίσης κάθετη διαφωνία με μετατροπή της ανοικτής φυλακής σε κλειστή, αφού σημειώθηκε ότι υπάρχει γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές, ενώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτηριακές προδιαγραφές.

Σημειώθηκαν επίσης και άλλα προβλήματα όπως ότι ένας δεσμοφύλακας είναι κλεισμένος όλη τη νύχτα με τους κρατούμενους και πρέπει να τους ανοίγει ξεχωριστά έναν – έναν σε περίπτωση που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τουαλέτες, αφού πολλά κελιά δεν έχουν τουαλέτες, ενώ τέθηκαν κι άλλα ζητήματα που άπτονται τις συνθήκες ασφάλειας των δεσμοφυλάκων.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων Άννα Αντωνίου επεσήμανε την ανάγκη εναλλακτικών ποινών όπως το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, η ευρύτερη αξιοποίηση της ανοικτής φυλακής, ενώ αναφέρθηκε σε υπολειτουργία του θεσμού της επ’ αδείας αποφυλάκισης για αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη καλύτερης συμπεριφοράς προς τους συγγενείς των φυλακισμένων και στην ανάγκη ομαλής επανένταξης των αποφυλακισθέντων, ώστε να μην καταλήξουν πάλι στις φυλακές.

ΚΥΠΕ