Το απόλυτο αδιέξοδο καταγράφεται σε σχέση με την καταπολέμηση της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων στην Κύπρο. Επίσημα στοιχεία από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία Κύπρου, καταδεικνύουν ότι σε καμία περίπτωση κόκκινου φακέλου που στάλθηκε από την UEFA, δεν υπάρχει δικαστική καταδίκη.

Αυτό αποδίδεται σε δυο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, στις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται, αφού οι φάκελοι υποθέσεων αλλάζουν πολλά χέρια μέχρι να οδηγηθούν στο δικαστήριο. Κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα βασικοί μάρτυρες κατηγορίας να κάνουν στροφή 180 μοιρών μέχρι να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία, με αποτέλεσμα η υπόθεση να «πέφτει». Η καθυστέρηση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού έχει ερευνητικές εξουσίες και όχι ανακριτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόκκινοι φάκελοι, μετά τις καταγγελίες Σαββίδη 

Με άλλα λόγια, με το που ολοκληρώνει ένας ερευνών λειτουργός, διορισμένος από την Επιτροπή, το έργο του, έχοντας λάβει  μαρτυρίες και άλλα στοιχεία, υπολείπεται σχετικά μεγάλος όγκος δουλειάς. Το πόρισμα της διερεύνησής του διαβιβάζεται στη Νομική Υπηρεσία, από εκεί πάει στην Αστυνομία για ανακριτικό έργο και μόλις αυτό ολοκληρωθεί, αποστέλλεται πάλι πίσω στη Γενική Εισαγγελία πριν αποφασιστεί η ποινική δίωξη ή όχι.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νόμος για τις παρακολουθήσεις, ο οποίος ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 μετά από συνταγματική αλλαγή, ώστε να ξεστηθούν κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων, παραμένει ανενεργός. Η θέση της Αστυνομίας είναι ότι ακόμα οι πάροχοι υπηρεσιών τηλεφωνίας δεν έχουν τις κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυκλώματα ποδοσφαίρου: Ανοίγει ο φάκελος – Σιγή UEFA 

Στοιχεία Αστυνομίας

Αρχίζοντας από τα στοιχεία που φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος, να σημειώσουμε ότι η Αστυνομία Κύπρου από το 2011 μέχρι και το 2023 έχει λάβει 96 κόκκινους φακέλους από την UEFA. Οι 90 εξ αυτών διερευνήθηκαν, χωρίς να προκύψει κάτι.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την περασμένη Τετάρτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών ο Γιαννάκης Γεωργίου, η κατάσταση με τους έξι υπόλοιπους φακέλους έχει ως ακολούθως:

>> Τρεις φάκελοι υποθέσεων προωθήθηκαν για ποινική δίωξη. Έχουν να κάνουν με στοιχήματα από ποδοσφαιριστές και αθλητικούς παράγοντες.

>> Δυο φάκελοι παραδόθηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για διερεύνηση.

>> Ένας φάκελος παραλήφθηκε πρόσφατα από την Αστυνομία και βρίσκεται στα αρχικά στάδια της διερεύνησης.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στους λόγους που η Αστυνομία δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει εύκολα υποθέσεις. Υποστήριξε ότι οι εκθέσεις της UEFA δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε άλλη πληροφορία πέραν από τη στοιχηματική δραστηριότητα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες και κατά συνέπεια η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν δίδει πληροφορία ώστε «να μας οδηγήσει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση». Και πρόσθεσε: «Αθλητικοί παράγοντες κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά όταν τους καλέσει η Αστυνομία για κατάθεση κανένας δεν ξέρει τίποτα». Είπε, ακόμη, ότι αρνούνται να δώσουν καταθέσεις παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές, αλλά και πως αιτήματα συνδρομής που κάνει η Αστυνομία σε ξένες χώρες, δεν ικανοποιούνται («ουδέποτε παίρνουμε απάντηση»).

Η Νομική Υπηρεσία

Ούτε τα επίσημα στοιχεία από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, δείχνουν διαφορετική εικόνα. Η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, Πολίνα Ευθυβούλου, η οποία εκπροσώπησε το Γενικό Εισαγγελέα στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, τοποθετήθηκε με πειστικό τρόπο σε ό,τι αφορά τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων από τη Νομική Υπηρεσία. Μίλησε για τη διαδικασία που ακολουθείται και τον ακριβή ρόλο της υπηρεσίας που υπηρετεί. Ωστόσο, από τα στοιχεία που παρατέθηκαν από πλευράς της, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει κάποια καταδίκη που αφορά χειραγωγημένο αγώνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειρήνη Χαραλαμπίδου: Η Αστυνομία πρέπει να απαντήσει σε σωρεία ερωτημάτων για Κόκκινους Φακέλους

Έδωσε γενική πληροφόρηση  για οκτώ υποθέσεις που χειρίστηκε τα τελευταία χρόνια η Νομική Υπηρεσία κι ανέφερε πως οι τέσσερις καταχωρίσθηκαν στο Δικαστήριο και υπήρξε καταδικαστική απόφαση. Όταν κλήθηκε από τον βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη να διευκρινίσει κάποιες αναφορές της, διαπιστώθηκε ότι η βαρύτερη ποινή που επιβλήθηκε ήταν πρόστιμο που άγγιζε τα 900 ευρώ. Όπως προέκυψε, μάλιστα, από τα διαμειφθέντα, οι καταδίκες σχετίζονταν γενικότερα με παραβιάσεις της νομοθεσίας για καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων. Οι κατηγορίες, δηλαδή, δεν αφορούσαν στημένο παιχνίδι.

Η κ. Ευθυβούλου πρόσθεσε: «Μια πολύ σοβαρή υπόθεση που είχε παραπεμφθεί ενώπιον Κακουργιοδικείου και αφορούσε κόκκινο φάκελο, έτυχε χειρισμού από ΝΥ και αντιλαμβάνεστε ολοκληρώθηκε και το ανακριτικό έργο. Την ώρα που έπρεπε να μαρτυρήσουν, ακολουθήθηκαν οι μηχανισμοί του εχθρικού μάρτυρα {…} Έχουν διωχθεί γιατί αρνήθηκαν να πουν αυτά που αρχικώς κατήγγειλαν».

Προφανώς, η κ. Ευθυβούλου αναφερόταν σε γνωστή υπόθεση που είχε παρπεμφθεί στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας. Κατηγορούμενοι ήταν ο πρώην πρόεδρος της Αγίας Νάπας, Δημήτρης Μασιάς και ο διαιτητής Ανδρέας Κωνσταντίνου. Ήταν αντιμέτωποι με αδικήματα που αφορούσαν την αναμέτρηση Οθέλλος-Αγιά Νάπα (2/2020). Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην εν λόγω υπόθεση ήταν ο πρόεδρος της ομάδας του Οθέλλου, ο οποίος είχε κάνει καταγγελία στην Αστυνομία. Ωστόσο, άλλαξε γνώμη και δεν δέχθηκε να καταθέσει ενόρκως.

Αναλυτικά οι οκτώ υποθέσεις, στις οποίες αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας:

>>  Στάλθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα πόρισμα τέλη του 2020 και προωθήθηκε αρχές του 2021 στην Αστυνομία.

>> Πόρισμα που αφορούσε φάκελο της UEFA και διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2022, στάλθηκε στην Αστυνομία τον Μάιο.

>> Πόρισμα τον Μάρτιο του 2022, διαβιβάστηκε στην Αστυνομία τον Μάιο του 2022.

>> Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα τον Απρίλιο του 2022, προωθήθηκε στην Αστυνομία τον Οκτώβριο του 2022.

>> Επιστολή τον Ιούλιο του 2022, διαβιβάστηκε στην Αστυνομία δύο μήνες μετά.

>> Πόρισμα που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 διαβιβάστηκε τον ίδιο μήνα στην Αστυνομία.

>> Πόρισμα λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία τον Απρίλιο του 2023 και διαβιβάστηκε τον Μάιο του 2023 στην Αστυνομία.

>> Πόρισμα τον Μάιο του 2023 που δεν αφορά το ποδόσφαιρο, προωθήθηκε λίγα 24ωρα αργότερα στην Αστυνομία.

Παρακολουθήσεις και ανακριτικές εξουσίες ως αντίδοτο

Η Πολίνα Ευθυβούλου καταθέτοντας απόψεις για τον τρόπο που πρέπει να διερευνώνται υποθέσεις χειραγωγημένων αγώνων, έκανε λόγο για εμπειρογνωμοσύνη που χρειάζεται να αποκτηθεί από ανακριτές, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως με τις παρακολουθήσεις ξηλώθηκαν κυκλώματα στημένων αγώνων. Έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα.

Ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας, Γιαννάκης Γεωργίου, κλήθηκε να πει γιατί δεν αξιοποιείται η νομοθεσία που τροποποιήθηκε από το 2020 και διέπει τις νόμιμες παρακολουθήσεις (συνακρόαση σε πραγματικό χρόνο). Απάντησε πως οι πάροχοι (εταιρείες τηλεφωνίας) δεν έχουν την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή και πρόσθεσε πως προσεχώς το θέμα θα διευθετηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, κατέθεσε την άποψη ότι αν το σώμα που υπηρετεί αποκτήσει ανακριτικές εξουσίες με τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, τότε θα εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος. «Υπάρχουν οι διαδικασίες, ακολουθούνται, αλλά μιλούμε για μια περίοδο χρονική τεράστια, που τίποτε δεν μπορεί να μείνει και να το χρησιμοποιήσεις μετά από 4-5 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια συγκεκριμενοποίηση τις αναφορές του: «Μπορεί η δική μας επιτροπή να διορίζει αμέσως ποινικούς ανακριτές ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένο έργο με τη συνεννόηση του Γενικού Εισαγγελέα και διαβούλευση με την Αστυνομία. Θα κερδίζουμε δυο χρόνια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Κατέληξε, λέγοντας: «Τροποποιήστε το Νόμο. Δώστε τα όπλα να κτυπήσουν την βρομιά».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το θέμα των ανακριτικών εξουσιών αποτέλεσε αντικείμενο διαβουλεύσεων, που -μάλιστα- κράτησαν για πολύ καιρό, για την περίπτωση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Ωστόσο, τότε γινόταν λόγος για πρόνοιες του Συντάγματος και ανατροπές που θα προκαλούσαν σοβαρά άλλα προβλήματα.

 ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Μπουχτίσαμε

Μπούχτισαν όλοι με τις συζητήσεις για την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων. Πάντα, όποτε αυτό το κεφάλαιο έρχεται στο προσκήνιο, αναλύουμε τα ίδια ζητήματα. Για τις νόμιμες παρακολουθήσεις που είναι η μοναδική επιτυχημένη συνταγή για αντιμετώπιση του φαινομένου, συζητούμε εδώ και χρόνια. Κι όταν έγινε το βήμα και ο νόμος τροποποιήθηκε για να αποκτηθεί το πολυπόθητο αυτό όπλο (Φεβρουάριος 2020), το αφήσαμε αναξιοποίητο. Εδώ και τρία έτη, ακόμη δεν εμφανίστηκε κανένα σχετικό διάταγμα ενώπιον δικαστηρίου. Κι όταν ζητούσαμε εξηγήσεις εντός της τριετίας, μάς έλεγαν ανεπίσημα ότι η Αστυνομία δεν έχει εξοπλισμό. Ασχέτως αν από τον Ιανουάριο του 2014 υπάρχει παραδοχή από ανώτατο αξιωματικό γι’ αγορά συστήματος παρακολουθήσεων. Τώρα μαθαίνουμε ότι το θέμα σκάλωνε στο γεγονός ότι οι εταιρείες τηλεφωνίας δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή. Για να τελειώνουμε, ένα είναι το αντίδοτο: Να υπάρχει πραγματική θέληση από εκτελεστική και νομοθετική εξουσία γι’ αντιμετώπιση του προβλήματος.