Εκτεθειμένη μένει η Βουλή μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για την αδυναμία της τελευταίας να διερευνήσει κατά πόσον υπήρξε ενδεχόμενο χειραγώγησης του κυπριακού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων (2017), αλλά σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Επιτροπή Δεοντολογίας, δεν μερίμνησε ούτως ώστε να διερευνώνται και να αποδίδονται ευθύνες σε ενδεχόμενη σκόπιμη διαμόρφωση του αποτελέσματος μιας διοργάνωσης.

Το θέμα είχε απασχολήσει και ρεπορτάζ του «Φ» το περασμένο Σάββατο, στο οποίο επισημαίνονταν τα κενά της νομοθεσίας. Ωστόσο, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού στη χθεσινή της ανακοίνωση επιβεβαίωσε κι επισήμως τα όσα είχαν δημοσιοποιηθεί υπό τη μορφή πληροφοριών διαλύοντας την όποια αμφιβολία.

Στη χθεσινή επίσημη τοποθέτησή της σημειώνει πως οι ερευνώντες λειτουργοί που ανέλαβαν να εξετάσουν τον τρόπο που χειρίστηκε η Κυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 16 παιχνίδια που συμπεριλήφθηκαν σε κόκκινους φακέλους, δεν μπόρεσαν να επεκτείνουν την έρευνα τους στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης του αποτελέσματος του πρωταθλήματος, λόγω νομοθετικής ανεπάρκειας.

Θυμίζουμε πως το ευρύ κοινό πληροφορήθηκε την ύπαρξη 16 κόκκινων φακέλων στις 25/5/2023, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών. Το πρώην στέλεχος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χάρης Σαββίδης, είχε αποκαλύψει την ύπαρξη 16 παιχνιδιών ύποπτων για χειραγώγηση, 11 της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή Αραδίππου. Ο κ. Σαββίδης είχε αφήσει σαφείς αιχμές για ενδεχόμενη χειραγώγηση πρωταθλήματος, αναφέροντας πως σύμφωνα με το καταστατικό της ΚΟΠ, όταν μια ομάδα περιλαμβάνεται για δεύτερη φορά σε κόκκινο φάκελο της αφαιρούνται βαθμοί, ενώ στην τρίτη φορά υποβιβάζεται.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας εξήγησε και με επίσημο τρόπο γιατί δεν κατέστη δυνατό να διερευνηθεί η ουσία των όσων είχε καταλογίσει ο κ. Σαββίδης: «Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού στη συνεδρίασή της ημερομηνίας 06/12/2023 μελέτησε την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση του πορίσματος για τους κόκκινους φακέλους και διευκρινίζει ότι κάποια θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα για την Επιτροπή λόγω του ότι ο Νόμος 180(1)/2017 δεν επιτρέπει στην Επιτροπή να προχωρήσει στη διερεύνηση του σημαντικότερου ίσως θέματος το οποίο προκύπτει από τους κόκκινους φακέλους.

Το θέμα αυτό είναι κατά πόσο η ύπαρξη των κόκκινων φακέλων και ο χειρισμός που έγινε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) έχει επηρεάσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος. Στο πόρισμα, στη σελίδα 111 αναφέρεται από τους Ερευνώντες Λειτουργούς ότι: ‘Το θέμα του επηρεασμού ή όχι του Πρωταθλήματος χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυτοτελούς έρευνας. Θα πρέπει να ληφθεί όμως υπόψη ότι, κατά την άποψή μας, η υφιστάμενη Νομοθεσία δεν καλύπτει πράξεις χειραγώγησης Πρωταθλήματος στην ολότητά του’. Η Επιτροπή ήδη έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τροποποίηση του Νόμου και σε περίπτωση κατά την οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει τις τροποποιήσεις, τότε θα αποφασίσει με τον νέο Νόμο κατά πόσο θα διατάξει έρευνα για χειραγώγηση του Πρωταθλήματος, πάντα σε σχέση μαζί με την υπόθεση των κόκκινων φακέλων».

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού έχει ολοκληρώσει τις διεργασίες της για σύνταξη τροποποιητικού νομοσχεδίου, αλλά και σχετικών κανονισμών. Στο νέο κείμενο που θα τεθεί σε κατοπινό στάδιο προς ψήφιση στη Βουλή, υπάρχουν όλες οι ανάλογες τροποποιήσεις για να μπορεί να ερευνηθεί και η χειραγώγηση πρωταθλήματος. Σ΄ αυτό υπάρχουν πρόνοιες για διοικητικά μέτρα, διεύρυνση εξουσιών της Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά και επίσπευση ερευνών.