Σειρά ερωτημάτων προς την Αστυνομία γύρω από το επίμαχο θέμα των κόκκινων φακέλων στο ποδόσφαιρο θέτει η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Μάλιστα, όπως αναφέρει, έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. Δημήτρη Δημητρίου, τα ερωτήματα αυτά να σταλούν και μέσω της Επιτροπής, στον Αρχηγό της Αστυνομίας ούτως ώστε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Αυτούσια η ανακοίνωση της κ. Χαραλαμπίδου

Η αστυνομία απαντά για ασυμβίβαστο αστυνομικού ενώ κανείς δεν έθεσε τέτοιο θέμα . Η αναφορά ήταν σαφής: «ο αστυνομικός ήταν αρχικά στην ομάδα της αστυνομίας για το στοίχημα και μετακινήθηκε στην ομάδα Οικονομικού εγκλήματος».

Η αστυνομία θα έπρεπε να απαντήσει :

1. Ποτέ παρέλαβε το πόρισμα Παπασταύρου από την Νομική Υπηρεσία. Στην Νομική Υπηρεσία σύμφωνα με τον κ. Χάρη Σαββίδη το πόρισμα είχε παραδοθεί από την επιτροπή δεοντολογίας αρχές του 2022.

2.Ουσιώδες ερώτημα που εγείρεται είναι: αφου η αστυνομία είχε στην κατοχή της για διερεύνηση καταγγελία από τον κ. Χαρη Σαββίδη ( πόρισμα Παπασταυρου), από τον Ιούνιο του 2022 εναντίον της Προέδρου της Αρχής Στοιχημάτων για παρακώλυση της έρευνας γιατί δεν δόθηκε προτεραιότητα άμεσης διερεύνησης ενός τόσο σοβαρού θέματος;

3. Η κ. Φιάκου πότε κλήθηκε για κατάθεση; Στις 24/5/2023 στην επιτροπή θεσμών δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί την επόμενη συνεδρίαση δηλαδή στις 14/6/2023. Συνεπώς δεν υπήρχε κώλυμα μέχρι τότε. Στην επόμενη συνεδρίαση, στις 14/6/2023 ενημέρωσε την επιτροπή ότι κάτι μεσολάβησε και δεν μπορούσε να τοποθετηθεί. Επέμενε να μην αποκαλύπτει τον λόγο, πράγμα που αναγκάστηκε να κάνει στην συνέχεια.

4.Κατα συνέπεια για πόσους μήνες κρατούσαν το πόρισμα χωρίς να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες;

5. Πως απαντά η αστυνομία στη θέση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία εκφράστηκε στο κοινοβούλιο ότι απαιτείται εκπαίδευση για τα μέλη της δύναμης που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα και χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, προσθέτοντας  ότι θα πρέπει να κληθούν ειδικοί από την ΟΥΕΦΑ. Ως αποτέλεσμα έλλειψης εμπειρίας γίνονται καθοριστικά λάθη στην έκδοση ενταλμάτων είπε η εκπρόσωπος της Ν.Υ

Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την Αστυνομία Κύπρου.

Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών κ. Δημήτρη Δημητρίου, τα ερωτήματα αυτά να σταλούν και μέσω της Επιτροπής, στον Αρχηγό της Αστυνομίας ούτως ώστε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.